Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Nomura - Προβλέπει εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το α΄τρίμηνο του 2015

Η έξοδος στις αγορές θα κρίνει το ύψος του τρίτου πακέτου στήριξης
Ακόμη και αν η Ευρώπη σταματήσει τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να
έχει σημαντική δημοσιονομική εξάρτηση από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η σημερινή ανάλυση της Nomura υπό τον τίτλο "Greece: Reviews and the financing gap - Approaching the end of the EFSF programme" (Ελλάδα: Αξιολογήσεις και χρηματοδοτικό κενό - Πλησιάζοντας στο τέλος του προγράμματος του EFSF).
Μεταξύ των μέτρων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τους εταίρους της ευρωζώνης που αναμένονται τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν:
i) η δημοσιονομική μεταφορά κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFA), τα οποία ανμένονται σε 10,2 δισ. ευρώ το 2014-20,
ii) η εκμηδένιση των επιτοκίων των δανείων του EFSF (εκτιμάται το όφελος στα 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και ίσως τα 45 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία
iii) το σχεδόν μηδενικό περιθώριο στο κόστος χρηματοδότησης που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνεια του EFSF
iv) η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου για τα διμερή δάνεια (π.χ. μείωση 50 μ.β. για το δάνειο των 52,9 δισ. ευρώ ή 3 δισ. ευρώ ετησίως
(v) το προτιμησιακό ποσοστό συγχρηματοδότησης (που έχει φτάσει το 95% από σχεδόν το 65% αρχικά) για τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2020.
Όλα αυτά, και άλλα πολλά, μπορεί να αντιστραφούν, αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα με τους ευρωπαίους ομολόγους του, τονίζει η Nomura.
Εν κατακλείδι, οι σχετικά μικρές απαιτήσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια σημαίνει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης δεν είναι αναπόφευκτο, αν και η τελική μορφή του μπορεί να διαφέρει.
Η τελική απόφαση σχετικά με το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες, καθώς και από το γεγονός για το αν η Ελλάδα πιθανό πλησιάζει ακόμη και τις γενικές εκλογές, που αναμένονται το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων πριν να αναθεωρήσει το χρηματοδοτικό κενό κατά την επόμενη αναθεώρηση, ενώ θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να στηρίξει την Ελλάδα στο επόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου