Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Home Sweet Home :Tα σπίτια των σταρ του Χόλιγουντ


Δείξε μου το σπίτι σου να σου πω ποιος είσαι.

 Καμιά βιογραφία δεν θα μπορούσε να περιγράψει με περισσότερη ακρίβεια το χαρακτήρα των ανθρώπων (και στην προκειμένη περίπτωση των διάσημων σταρ του Χόλιγουντ) απ όσο το ίδιο το σπίτι που εκείνοι διαλέγουν να αγοράσουν, να διακοσμήσουν και να κατοικήσουν.

Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν διάσημους αστέρες του
παλιού και σύγχρονου Χόλιγουντ σε αγαπημένες γωνιές των σπιτιών τους.

Άλλα διακοσμημένα με εντυπωσιακή λιτότητα και άλλα με την «αναμενόμενη» υπερβολή, όπως και να το δει κανείς, αυτά είναι τα «ησυχαστήρια» τους.

Όμως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτού του νοσταλγικού άλμπουμ είναι το γεγονός ότι οι εικόνες, το ντεκόρ, οι λεπτομέρειες των σπιτιών, το στάιλινγκ και οι πόζες των διάσημων ιδιοκτητών, δεν περιγράφουν μόνο τους ίδιους αλλά και το στυλ και τη μόδα της κάθε δεκαετίας.

Ava Gardner
n
Μoraleja, Μαδρίτη, 1950
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 η ηθοποιός Ava Gardner διακόσμησε το νέο πέτρινο σπίτι της στην περιοχή La Moraleja (προάστιο της Μαδρίτης) με αντίκες που αγόρασε από τα τοπικά καταστήματα. Η προσπάθεια της σταρ να «σκηνοθετήσει» ένα βαρύ οικογενειακό «τζάκι» που άρει τη καταγωγή του από τον ένατο δούκα του Μάρλμπορο και την Κουνσουέλο Βάντερμπιλτ (και από το οποίο ΔΕΝ κατάγεται), κατέληξε σε… Ζάλογγο.

Elvis Presley
n
Memphis Tennessee, 1957
Όταν ο Elvis Presley αγόρασε το 1957 μια τεράστια έκταση, το φημισμένο «Graceland» στο Memphis του Tennessee, ο 4,5 μέτρων περίπου καναπές στο καθιστικό της έπαυλης ήταν ντυμένος με ένα μπλε-ελεκτρίκ ύφασμα και οι τοίχοι βαμμένοι με ένα μουντό πρασινογάλαζο χρώμα. Όμως στις αρχές του ’60 το δωμάτιο ξαναβάφτηκε και ο μεγάλος καναπές φόρεσε ένα υπόλευκο πλεκτό ύφασμα που το φώτιζαν μαξιλάρια από έντονο πορτοκαλί βελούδο. Λεπτομέρεια που σκοτώνει: Το πορσελάνινο ελεφαντάκι στο τραπεζάκι και τα κρόσια στη μεσόπορτα.

Fred Astaire
n
Beverly Hills, 1959
Ο αξέχαστος Fred Astaire έχτισε το σπίτι του στο Beverly Hills το 1959, πέντε χρόνια μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, της γνωστής στους κοσμικούς κύκλους της εποχής, Φίλις Πότερ. Μόλις έβαλε και το τελευταίο κάδρο στον τοίχο κάθισε στον καναπέ και ετοιμάστηκε να υποδεχτεί την επόμενη.

Gregory Peck
n
Pacific Palisades, California, 1948
Το Pacific Palisades, μια μικρή τότε πόλη της Καλιφόρνια, επέλεξε ο γοητευτικός Gregory Peck να εγκατασταθεί, στα τέλη του 1940. Εκείνος και η σύζυγός του, η φινλανδικής καταγωγής πρώην μακιγιέρ Eine “Greta” Kukkonen, αγόρασαν ένα σπίτι του 1930, που είχε σχεδιάσει ο αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Cliff May, γνωστός για την «καομπόϊκη» αισθητική του και το εξεζητημένο πάθος του (λάθος του;) να συνδυάζει τη ζωή στην εξοχή με την πολυτέλεια. Η φωτογραφία δείχνει το ζευγάρι να ετοιμάζει το κοκτέιλ του πίσω από τον μεγάλο πάγκο του μπαρ, με την εντυπωσιακή πράσινη δερμάτινη επένδυση. Το ζευγάρι πίστευε ότι οι γυάλινες κολώνες-φωτιστικά-τέρατα και οι καθρέπτες πίσω από το χώρο, χάριζαν ακόμη μεγαλύτερη «λάμψη» στο χώρο. Πράγμα για το οποίο φαίνεται να είχε σοβαρές αντιρρήσεις ο φύκος αριστερά.

James Dean
n
Central Park, New York, 1953
Το τέλειο εργένικο σπίτι ενός οργισμένου ειδώλου. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν μια ανάσα από το επιβλητικό πράσινο του Central Park, μια από τις ακριβότερες περιοχές της Νέας Υόρκης, το μικρό διαμέρισμα στην οδό West 68th Street, ταυτιζόταν με τον αιώνιο οργισμένο έφηβο James Dean, που το κατοικούσε. Η διακόσμηση θύμιζε κοιτώνα κολλεγίου. Ο θρυλικός Dean νοίκιαζε το διαμέρισμα από το 1953 μέχρι και δυο χρόνια μετά, όταν σκοτώθηκε με το αυτοκίνητό του. Αγαπάμε κρεβάτι-ράντζο και παράθυρο-φινιστρίνι.

Jayne Mansfield
n
Los Angeles, 1957
Η γνωστή σειρήνα της χρυσής εποχής του αμερικανικού κινηματογράφου Jayne Mansfield, αγόρασε το «Ροζ Παλάτι» της το 1957. Ο λόγος που η κατοικία ονομάστηκε έτσι είναι προφανής. Μέσα και έξω από αυτή την μεσογειακού αναγεννησιακού στυλ έπαυλη στο Λος Άντζελες, όπου έμενε με τον δεύτερο σύζυγό της, τον «Μίστερ Υφήλιος 1955» Mickey Hargitay, τα πάντα ήταν παραδομένα σε μια παραδεισένια ροζ υπερβολή, δημιούργημα του σκηνογράφου Glenn Holse. Ροζ φλοκάτες καλύπτουν τους τοίχους, το ταβάνι και το πάτωμα του μπάνιου της ηθοποιού, ενώ η μπανιέρα σε σχήμα καρδιάς λαμπιρίζει κάτω από χρυσαφένια μωσαϊκά πλακάκια. Speechless.

Joan Crawford
n
New York, 1953
Στη «σκιά» της ψεύτικης αμυγδαλιάς, η Joan Crawford και ο τέταρτος κατά σειρά και τελευταίος σύζυγός της, διευθύνων σύμβουλος της Pepsi-Cola, Alfred N. Steele, χαλαρώνουν ο καθένας στον καναπέ του, πλάτη με πλάτη, σε ένα από τα 18 δωμάτια του διώροφου ρετιρέ τους στη Νέα Υόρκη, στα 1950. Μπορεί ο ένας να κοιτάει αριστερά, και η άλλη δεξιά αλλά μαζί κοιτάζονται δολοφονικά στα μάτια και αγαπιούνται. Η λεπτομέρεια που μας δολοφόνησε: Οι καναπέδες προστατεύονται με πλαστικό διαφανές ριχτάρι!

John Wayne
n
San Fernando Valley
Το σπίτι του σκληρού και συμπαθέστατου καουμπόι βρισκόταν στην κοιλάδα San Fernando έτσι μπορούσε να είναι ανοικτό απ΄ όλες τις πλευρές με μεγάλες τζαμαρίες και μπαλκόνια. Όπως φαίνεται η συγκεκριμένη κατοικία διέθετε τουλάχιστον δύο σκυλιά και δύο συσκευές τηλεφώνου. Οι τοίχοι του καθιστικού του «σκληρού» John Wayne κοσμούνται από πίνακες ασιατικής τέχνης, έργα που αγόραζε ο ηθοποιός στα αμέτρητα ταξίδια του. Στην επιστροφή τα εξεσφενδόνιζε από απόσταση στον τοίχο του καθιστικού και …όπου κάτσει.

Kirk Douglas
n
Beverly Hills, 1962
Ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας ξεκουράζεται στον καναπέ κάτω από ένα γυάλινο ταβάνι στο σπίτι του στο Beverly Hills, αρχές του 1960. Οι λευκοί δοκοί-νοβοπάν δεξιά και αριστερά του καναπέ μπορεί να μη συνάδουν με το υπόλοιπο ντεκόρ αλλά μεγάλη σκασίλα του ιδιοκτήτη όταν πίσω του μοστράρουν δύο αυθεντικοί Πικάσο που ο ίδιος και η γυναίκα του Anne είχαν αγοράσει το 1960.

Marilyn Monroe
n
Roxbury, Connecticut, 1956
Λίγο μετά το γάμο τους το 1956, η Marilyn Monroe και ο δεύτερος σύζυγός της, ο συγγραφέας Arthur Miller, φωτογραφίζονται στο ακατάστατο και βρώμικο γκαράζ του κτήματός τους στο Roxbury του Connecticut. Αλλά θα πείτε γιατί να δείξουν το επιπλωμένο τους σπίτι όταν οι δυο τους είναι τόσο τέλεια «επιπλωμένοι» στο συγκεκριμένο ενσταντανέ; Για την ιστορία το σπίτι, χτίστηκε το 1783 και η Monroe με τον Arthur πρόσθεσαν μετακινούμενες γυάλινες πόρτες στο πίσω μέρος του σπιτιού δημιουργώντας ένα ξεχωριστό χώρο όπου ο συγγραφέας συνήθιζε να περνάει μόνος του το χρόνο του γράφοντας, χωρίς να υποψιάζεται ότι έτσι το «πουλάκι» του κινδύνευε να πετάξει...

Ronald Reagan
n
Pacific Palisades, California, 1960
Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Ronald Reagan απολαμβάνει την αναπαυτική του πολυθρόνα στο ράντσο του στο Pacific Palisades στην Καλιφόρνια. Το σπίτι χτίστηκε το 1957. Εδώ βλέπουμε άλλη μία κλασσική βιβλιοθήκη σπιτιού όπου τα βιβλία, όλα δερματόδετα, κομποζάρουν τέλεια με τη μοκέτα και τις κάλτσες του Προέδρου.

Sophia Loren
n
Villa Sara, Rome, 1964
Η εκθαμβωτική Sophia Loren ποζάρει για τον φωτογράφο Alfred Eisenstaedt το 1964 στην κρεβατοκάμαρά της στη Villa Sara, μια κατοικία του 16ου αιώνα λίγο έξω από τη Ρώμη, που αγόρασε το 1952 ο παραγωγός Carlo Ponti λίγο πριν παντρευτούν, και ανακαίνισε ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής κήπων Imerio Maffeis. Το εσωτερικό διακόσμησε ο ενδυματολόγος, σκηνογράφος Ezio Altieri. Και ενώ η βίλα συναγωνίζεται σε πολυτέλεια τη βίλα Μποργκέζε, την τελευταία στιγμή τους την «έκανε» ο παμπλωματάς όπως φαίνεται από το στρώμα που έχει πιτσικάρει.

Steve McQueen
n
Hollywood, 1960
Είμαστε στα 1960 και ο Steve McQueen περνάει ήσυχες στιγμές με τη σύζυγό του, την ηθοποιό από τις Φιλιππίνες Neile Adams και την κόρη τους Leslie, στη μοντέρνου σουηδικού στυλ κουζίνα τους στο σπίτι τους στο Hollywood. Η σκηνή μοιάζει με διαφήμιση βιτάμ, άλλο αν η ειδυλλιακή οικογένεια γρήγορα διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

William Holden
n
Toluca lake, San Fernando Valley, 1958
Ο βραβευμένος με Όσκαρ (δεξιά) ηθοποιός William Holden χαλαρώνει στο σπίτι του στην Toluca Lake, ένα μικρό προάστιο του San Fernando Valley. Η απέριττη αποικιακού στυλ κατοικία σχεδιάστηκε από τον αφρο-αμερικανό αρχιτέκτονα Paul R. Williams. Σήμερα ανήκει στον Denzel Washington.

Sarah Jessica Parker
n
Greenwich Village, Manhattan, 2011

n

n

n

n

n
Η SJP και ο σύζυγος της Matthew Broderick διέθεταν αυτή τη πενταόροφη μονοκατοικία στο Greenwich Village. Όχι δεν είναι αυτή στην οποία υποδέχτηκαν τον Barack Obama αλλά μία δεύτερη που διαθέτουν στην ίδια περιοχή. Την συγκεκριμένη ιδιοκτησία αγόρασαν το 2011 προς 18,9 εκατ. δολάρια, την ανακαίνιζαν επί ένα χρόνο και τελικά δεν έμειναν ποτέ! Εκκεντρικό; Όχι ακριβώς. Προτίμησαν να την μεταπουλήσουν ένα χρόνο αργότερα προς 24,9 εκατ. δολάρια. Mέσα σε λιγότερο από 12 μήνες δηλαδή κέρδισαν από την αγοραπωλησία 6 εκατομμυριάκια. Το σπίτι διαθέτει 7 τζάκια και ένα ακόμα στην κουζίνα. Οι όροφοι συνδέονται με ευρύχωρες εσωτερικές σκάλες. Στο πρώτο και δεύτερο όροφο υπάρχουν τα σαλόνια, τα living room και οι κουζίνες ενώ ο τρίτος διαθέτει 3 υπνοδωμάτια με μεγάλες ντουλάπες και τα μπάνια τους. Ολόκληρος ο 4ος όροφος είναι μια master suite με ένα θεαματικό μπάνιο πολλαπλές walk-in ντουλάπες και μια τεράστια βεράντα. Ο πέμπτος είναι η βιβλιοθήκη που οδηγεί σε μια μεγάλη βεράντα ενώ η ιδιοκτησία διαθέτει και ιδιωτικό κήπο. Λένε ότι στη διακόσμηση που έχει τη λάμψη της «παγωμένης τελειότητας» την βοήθησε η φίλη της Anna Wintour.

Ellen DeGeneres
n
Hidden Valley, Santa Monica

n
n

n
«Δεν έχω ξανασυναντήσει άνθρωπο που να μετακομίζει τόσο συχνά όσο η Ellen» δηλώνει ο designer Cliff Fong κι αυτό εδώ είναι ένα από τα πολλά σπίτια της διάσημης αμερικανίδας τηλεπαρουσιάστριας και της συζύγου της Portia de Rossi. Βρίσκεται στους λόφους της Σάντα Μόνικα και ήταν ένα παλιό ράντζο αλόγων. Η ίδια η DeGeneres δηλώνει ότι αντί να αλλάζει απλώς έπιπλα σε ένα σπίτι προτιμά να αλλάζει σπίτι. Το συγκεκριμένο διαθέτει 8 δωμάτια και 2 αχυρώνες. Το καθένα είναι διαφορετικά διακοσμημένο με γούστο πρέπει να παραδεχτούμε. Η 26 στρεμμάτων ιδιοκτησία στο Hidden Valley ανήκε στον ηθοποιό William Powell από τη δεκαετία του 20. Δεν το περιγράφουμε διεξοδικά διότι μέχρι να τελειώσουμε τη λεζάντα το σπίτι θα έχει ήδη πουληθεί.

Celine Dion
n
Jupiter Island, Florida
Εδώ βλέπουμε μια αεροφωτογραφία του…Τιτανικού! Λαμπρό παράδειγμα σπιτιού-τέρατος που απαρτίζεται από πράγματα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Το υδάτινο τέρας της Celine και του συζύγου της René είναι κτισμένο στο Jupiter Island της Φλόριντα και στοίχισε 20 εκατ. δολάρια. Οι γείτονες που φρικάρανε εντελώς όχι τόσο από την αισθητική όσο από τη κατανάλωση νερού που απαιτείται (6,5 εκατ. γαλόνια το χρόνο) για να γεμίζουν οι πισίνες, τα ρυάκια, τα ποτάμια και οι παραπόταμοι, έστειλαν πάραυτα δικαστικό κλητήρα για να τους επιδώσει το εξώδικο.

Οlivia Newton-John
n
Jupiter Island, Florida, 2009

n

n

n
Η γνωστή μας Sandy του «Grease» μαζί με τον σύζυγος της John Easterling αγόρασαν αυτό το σπίτι με την τροπική ατμόσφαιρα το 2009 και ξόδεψαν 2 εκατ. δολάρια για να το ανακαινίσουν. Τώρα το πουλάνε προς 6,3 εκατ. Βρίσκεται στο Jupiter Island της Φλόριντα εκεί όπου έχουν τις κατοικίες τους διασημότητες όπως η Celine Dion, o Michael Jordan, o Tiger Wood κ.α. Το σπίτι έχει μια beachy ατμόσφαιρα, γρασίδι και παβέ στους εξωτερικούς χώρους, πλακάκια και πέτρινα πατώματα στους εσωτερικούς και ξύλο να κυριαρχεί στην αμφιβόλου αισθητικής διακόσμηση του. Επειδή σχεδόν ακουμπάει στα νερά του του Ατλαντικού, πόρτες και παράθυρα είναι ενισχυμένα κατά των τυφώνων αν και θα έλεγε κανείς «καλά θα έκαναν να το πάρουν και να το σηκώσουν».

απο το  athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου