Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Στην Κριμαία αποφάσισαν: Το 95,5% θέλει ένωση με την Ρωσία


Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα της Κριμαίας για την ένωσή της ή όχι με την Ρωσία.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, το ίδιο και με την
ομόφωνη αποχή Ουκρανών και Τατάρων της περιοχής της Κριμαίας που άγγιξαν σχεδόν και το 99%.
Αναλυτικότερα, μόνο μέχρι το μεσημέρι στην μεγαλύτερη περιοχή της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, πάνω από το 50% των πολιτών είχαν εμφανιστεί στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ είχαν ανοίξει στις 8:00 το πρωί και λίγα λεπτα αργότερα και σύμφωνα με τα αποτελέσμα των έξιτ πολ που έκανε γνωστά η κυβέρνηση της Κριμαίας το 93% όσω ψήφιζαν ζητούν της ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία,  ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, πλην όμως τα ενδεικτικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν αργότερα το βράδυ της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία ή όχι.

Και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Κριμαίας – που σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται πια από την ουκρανική κυβέρνηση – χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ιστορική στιγμή». Αμέσως αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αξιόνοφ, συμπλήρωσε «απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε» και φυσικά εμφανίστηκε βέβαιος για τη επικράτηση του «Ναι» στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Από την δική της πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε την αποστολή περισσότερων παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Τέλος, λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, μία είδηση ήλθε να ταράξει τα ίδια «ανήσυχα» νερά της Κριμαίας. Νεκρός βρέθηκε ένας Τάταρος που μάλιστα έφερε έντονα και πολλά σημάδια βασανισμού.

απο το koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου