Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. από το πλεόνασμα θα δοθούν σε 1 εκατομμύριο Έλληνες

Ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ.
Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί, κατά τα
συμφωνημένα, για αποπληρωμή του χρέους της χώρας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατ. Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν  περισσότερο και στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ», είπε ο κ. Σαμαράς σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προβλέπεται μέριμνα για τους άστεγους και ειδικότερα έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται για φαγητό, στέγαση κλπ.

Σχετικά με τα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου κατά 3,9% «και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων».


Τι σημαίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Κοντά στο 40% θα μειωθεί από την 1η Ιουλίου το κόστος ασφάλισης ενός ιδιωτικού υπαλλήλου στο ΙΚΑ από περίπου 43,81% που είναι σήμερα για την πλειονότητα των υπαλλήλων.

Η μείωση αυτή –η οποία θα γίνει εφάπαξ και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου όπως ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός- θα έχει διπλή επίπτωση καθώς:

1.      Για τους εργοδότες το κόστος θα μειωθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ
2.      Για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτι που θα αποτυπωθεί στην πράξη ως αύξηση των καθαρών τους αποδοχών.
Είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί η κατάργηση από την 1 Νοεμβρίου του 2012 της εργοδοτικής εισφοράς για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Τότε, η μείωση ήταν 1,1 ποσοστιαία μονάδα και με τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που θα αφαιρεθούν τώρα, η επιβάρυνση θα πέσει κοντά στο 40%. Από αυτό το ποσοστό:
1.      Το 15% θα αφαιρείται ως παρακράτηση από τον μεικτό μισθό του εργαζόμενου (αντί για 16% που ήταν μέχρι σήμερα). Έτσι, ένας εργαζόμενος με μεικτό μισθό 750 ευρώ, θα κερδίσει 7,5 ευρώ τον μήνα ή 105 ευρώ σε ετήσια βάση
2.      Το 24,91% (από 27,81% που ήταν μέχρι τώρα) θα αποτελεί την πρόσθετη επιβάρυνση επί του μεικτού μισθού την οποία θα πρέπει να καλύπτει ο εργοδότης. Στην πράξη, η επιχείρηση θα κερδίζει από την 1η Ιουλίου 2,9 ευρώ για κάθε 100 ευρώ μεικτής μισθοδοσίας.
Το από πού θα προέλθει αυτή η μείωση θα φανεί από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Το ισχυρότερο σενάριο, προβλέπει την κατάργηση των εισφορών υπέρ του ΔΛΟΕΜ (μια ποσοστιαία μονάδα για τον εργαζόμενο και μια για τον εργοδότη), την κατάργηση της εισφοράς για τη στράτευση (μια ποσοστιαία μονάδα που πληρώνει ο εργοδότης) και επιμέρους παρεμβάσεις στις εισφορές για την εισφορά που αφορά τις παροχές ασθενείας και τον λογαριασμό κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου