Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τουρκία: “Πασάς” ο Ερντογάν με την ψήφο του λαού 45% – Στο 25% οι Κεμαλιστές

Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του, στις τοπικές εκλογές – δημοψήφισμα στην Τουρκία, με ποσοστά που ξεπερνούν το 43%.

Στο δικτυακό τόπο της
εφημερίδας Hurriyet, με καταμέτρημένο πάνω από το 15% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας πσοσοστό 43,77%, το CHP (κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό  Λαϊκό Κόμμα) φθάνει  στο 25,01%, το ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης)  αγγίζει το 18,03% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,18%.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 14,45% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 47,88%, το CHP 24,96%, το ΜΗΡ 13,26% και το BDP 3,48%.

Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, τα έως τώρα αποτελέσματα που δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές δείχνουν ότι το ΑΚΡ χάνει την Κωνσταντινούπολη, την οποία κερδίζει το CHP. Αν επαληθευτεί η τάση αυτή και στο τελικό αποτέλεσμα, τότε ο Ερντογάν θα έχει χάσει το προπύργιό του, στο οποίο εκλέχτηκε τη δεκαετία ‘του 90 και ο ίδιος δήμαρχος και φέρει ιδιάιτερη συμβολική αξία.
Στην Αγκυρα, σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα στοιχεία το ΑΡ διατηρεί τον μητροπολιτικό δήμο, όπως και το CHP στη Σμύρνη.

Εντυπωσιακή είναι η ανάκμψη των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατακτούν μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αγρι, το Καρς και η Μαγνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου