Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ αρνητικών επιδόσεων «σπάει» η αγορά ακινήτων

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ αρνητικών επιδόσεων «σπάει» η αγορά ακινήτων, όπως αποκαλύπτουν δύο έρευνες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεγάλης αλυσίδας μεσιτικών γραφείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της οικονομικής συγκυρίας α' εξαμήνου του τμήματος στατιστικής, το αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει πολύ μεγάλο και
κυμαίνεται από 200.000 έως 270.000 ακίνητα.
 Η υπερπροσφορά αυτή είναι δύσκολο να απορροφηθεί και γι’ αυτό εννέα στους δέκα ειδικούς της αγοράς που συμμετέχουν στην έρευνα εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη έως τρία χρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των τιμών.

Οι ερευνητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρουν ότι για να φθάσει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005, οπότε ο όγκος των αδειών οικοδομής βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο, θα πρέπει η σημερινή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να αυξηθεί κατά 593,1%! 

Απαισιόδοξοι οι ειδικοί

Παράλληλα, από το σύνολο των στελεχών της αγοράς ακινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα:

- έξι στους δέκα υποστηρίζουν ότι η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα σημάνει σταδιακά το τέλος της κρίσης στα ακίνητα

- το 95,8% αυτών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών

- περισσότεροι από έξι στους δέκα εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν

- το 83% των ειδικών συμμετεχόντων επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες

- το 61% των ειδικών προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο

- το 40,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων κατοικιών είναι περίπου το ίδιο σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν

- το 48,2% των συμμετεχόντων εκτιμά ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων των επαγγελματικών χώρων.

Πωλούν πολύ πιο χαμηλά από την αντικειμενική

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του μεσιτικού δικτύου Re-max, ποσοστό από 28% έως 61% των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκε στα βόρεια προάστια (Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά) ήταν σε τιμές πολύ χαμηλότερες της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα, ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική.

Ειδικότερα, παρόλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν σε ακίνητα έως 15 ετών, στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά σε ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%. Στο Μαρούσι το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70 έως 120τ.μ., στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83%, ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά σε κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28-37%. Επίσης, το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Κηφισιάς.

Σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά) οι πωλήσεις επικεντρώνονται πλέον σε διαμερίσματα (51% - 89%), ενώ, συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου