Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην χρεοκοπημένη Ελλάδα;

Χάθηκαν 4 χρόνια βαθιάς ύφεσης και ενώ όλοι μιλούν για την βιωσιμότητα του χρέους κανείς δεν μιλάει για την βιωσιμότητα της ανάπτυξης

Ποιο είναι το
νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια ύφεσης που απομείωσε τον εθνικό πλούτο 25%; 
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση.
Π.χ. η Ιαπωνία πέρασε βαθιά ύφεση αλλά στηρίχθηκε στην ισχυρή εξαγωγική της οικονομία και στην αποταμιευτική δυναμική των Ιαπώνων και σταδιακά επανήλθε.
Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ που χτυπήθηκε από τα subprime των τραπεζών.
Η αμερικανική οικονομία έχει βάση, παραγωγικές δομές και παράγει το 40% του παγκόσμιου πλούτου των ισχυρών κρατών.
Οι τράπεζες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην Ευρώπη και τα τραπεζικά προβλήματα όταν δημιουργούνται επιλύονται.
Στην Ελλάδα ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο;
Ποιο πολιτικό κόμμα έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και όχι θεωρητικό ή αεριτζίδικο πρόγραμμα ανάπτυξης που να διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη άνω του 2,5% ετησίως για να μπορέσει η Ελλάδα να διαχειριστεί το χρέος της;
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα.
Haircut στο χρέος αν δεν υπάρξει η Ελλάδα είναι νομοτελειακά καταδικασμένη.
Όμως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει haircut στα δάνεια του EFSF ύψους 133,5 δισεκ. τα οποία προήλθαν από χρηματοδότηση ιδιωτών η Ελλάδα θα κερδίσει παράταση ζωής χωρίς να έχει διασφαλίσει το μέλλον της.
Με 321 δισεκ. χρέος και 183 δισεκ. ΑΕΠ και χωρίς κανένα αναπτυξιακό μοντέλο σχεδιασμένο, επεξεργασμένο σε εθνικό επίπεδο, χωρίς κάποιες τυχαίες σποραδικές πρωτοβουλίες η Ελλάδα πάλι θα βρεθεί σε αδιέξοδο.
Αντί λοιπόν όλοι να εστιάζονται στο πως θα καταστεί η ανάπτυξη που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα βιώσιμη ανακυκλώνονται όλοι με συνταγές του παρελθόντος.
1)Οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια στους οικονομικά υγιείς.
Μα οι περισσότερες εταιρίες είναι ασθενείς, άρα το πρόβλημα στις επιχειρήσεις δεν θα επιλυθεί, άρα η συνταγή θα είναι κλείσιμο εταιριών, νέες απολύσεις.
Οι ιδιώτες οι περισσότεροι και δεν το επισημαίνουμε απαξιωτικά  είναι αφερέγγυοι λόγω της τραγικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει συνολικά η οικονομία.
Οι τράπεζες όσον δεν επανιδιωτικοποιούνται θα παραμείνουν όμηροι ενός κατεστραμμένου κράτους που δεν μπορεί να περισώσει ούτε τα στοιχειώδη.
2)Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Μάλιστα και η επίτροπος Αλιείας η Μ. Δαμανάκη πρώην του ΣΥΡΙΖΑ, νυν του ΠΑΣΟΚ εστιάστηκε στο θέμα εξόδου στις αγορές.
Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και με προσχεδιασμό ή προσυμφωνίες καταφέρει να συγκεντρώσει 3 δισεκ με 5,8% επιτόκιο.
Τι έγινε; Τίποτα.
Όσοι αποτιμήσουν επιφανειακά μια τέτοια ενέργεια, θα μείνουν στην σημειολογία, στο θετικό του εγχειρήματος, στην αποδοχή της Ελλάδος από τις αγορές αλλά αυτή θα είναι η μεγάλη παγίδα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 245 δισεκ. το έχετε σκεφθεί σημαίνει ότι θα αποπληρώνει για τα επόμενα 50 χρόνια λόγω της επιμήκυνσης.
Όταν σε σύνολο 321 δισεκ. τα 245 δισεκ. είναι κρατικό χρέος δηλαδή κρατικοποιημένο χρέος και όχι ιδιωτικοποιημένο όπως είναι όλων των φυσιολογικών χωρών η Ελλάδα θα δανείζεται για να αποπληρώνει.
Δηλαδή η Ελλάδα θα δανείζεται στο μέλλον για να αποπληρώνει το παρελθόν, δηλαδή δεν θα μένει ούτε 1 ευρώ για ανάπτυξη – ξεχνάμε την κοινωνική πολιτική – γιατί η Ελλάδα θα αποπληρώνει το χθες.
Το μοντέλο αυτό είναι καταδικασμένο.
Δυστυχώς στα 4 χρόνια της βαθιάς ύφεσης, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αντί να ομονοήσουν και να κατανοήσουν ότι οι ιδεοληψίες του χθες μας έχουν καταδικάσει στο προχθές και να κοιτάξουν πως θα σχεδιάσουν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ουδείς έχει ενδιαφερθεί.
Η κοινωνία το μόνο πράγμα που γνωρίζει από ανάπτυξη είναι ένα ποσοστό.
Π.χ. 0,6% του ΑΕΠ.
Δεν ξέρει όμως ποια είναι η εθνική στρατηγική της χώρας για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
3)Ανεργία.
Τα στοιχεία της ανεργίας επιβεβαιώνουν τον θεωρητικό οικονομικό κανόνα.
Ανεργία να NPLs στα δάνεια εμφανίζουν ετεροχρονισμό φάσης σε σχέση με την οικονομία.
Π.χ. την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώσει ανάπτυξη την ίδια ώρα η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και 2 ή 3 τρίμηνα μετά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα NPLs τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες, εμφανίζουν ετεροχρονισμό φάσης με την οικονομία και εμφανίζουν συγχρονισμό φάσης με την ανεργία.
Όμως πόσο απαξιωτικό είναι 1,38 εκατ να είναι άνεργοι και 3,55 εκατ οι εργαζόμενοι στην χρεοκοπημένη Ελλάδα;
Να σκεφθεί κανείς ότι 1,38 εκατ είναι περίπου οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Β Αθηνών την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδος.
Η ανεργία είναι η απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας.
4)Πολιτικά κόμματα
Τα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως η ΝΔ εμφανίζονται ως οι διασώστες της καταρρέουσας χώρας;
Δεν πείθουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει στο μαντρί του – για να χρησιμοποιήσουμε μια παραλλαγμένη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ εκ των ιστορικών στελεχών της Δεξιάς παράταξης – σχεδόν όλα τα παρακμιακά στοιχεία του παρελθόντος ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή οι συνένοχοι της οικονομικής τραγωδίας συγκυβερνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να την διασώσουν ενώ καιροφυλακτεί το παλιό διεφθαρμένο παλιό ΠΑΣΟΚ για να ξαναφάει με χρυσά κουτάλια.
Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα είναι για κλάματα και μαζί και η κοινωνία γιατί όμοιος ομοίω αεί πελάζει.
Όμως μπορεί κανείς να απαντήσει σε ένα ουσιώδες ερώτημα;
Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα του 2014 ένα εθνικό πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης;
(Για την ιστορία για να σχηματοποιηθεί ένα οικονομικό μοντέλο, δηλαδή αν σε μια χώρα που είχε δημιουργηθεί μόλις από παρθενογένεση  την υποχρεώναμε να υιοθετήσει ένα οικονομικό μοντέλο, τότε θα χρειαζόταν 15 χρόνια για να αφομοιωθεί και αποδώσει.
Στις οικονομίες που δεν προέρχονται από παρθενογένεση, η αλλαγή μοντέλου παίρνει πάνω από 10 χρόνια επίσης).
To μόνο που είναι βέβαιο σε αυτή την χώρα είναι ότι έχουμε καταστεί ζητιάνοι της δόσης, ως εξαρτημένοι από τις τοξικές ουσίες που έχει ανάγκη ένας ναρκομανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου