Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Γριβέας - Βάτσικα


Την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, με την καταβολή χρηματικής εγγύηση 50.000 λιρών για τον καθένα και αυστηρούς περιοριστικούς όρους, έλαβε η βρετανική δικαιοσύνη, μετά την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμμούσε εις βάρος τους για την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ειρηνοδικείου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, στο
οποίο παραπέμφθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τη Σκότλαντ Γιαρντ, ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα θα πρέπει να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, αλλά και τα διαβατήρια των παιδιών τους στις βρετανικές αρχές, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται σε αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Κίνγκστον, όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους, τρεις φορές την εβδομάδα.
Επίσης, θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών.

Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου και τότε θα εξετασθεί αν δικαιολογείται το αίτημα των Ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα προχωρούν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρεί το ζεύγος στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν οι δύο σύζυγοι σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία.

Υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.

Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία που αποδίδεται σε στελέχη της τράπεζας και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όσα παρατίθενται στο πόρισμα της Εισαγγελέως Πόπη Παπανδρέου για την «υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα», το ζευγάρι έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών με κύριο αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου.

Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως και χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις καθώς, όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.

Επιπλέον όπως καταλογίζεται από την Εισαγγελέα το ΤΤ συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το ΤΤ ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια κ.α φαίνεται να διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.

Ο συνόγορος του ζεύγους μίλησε νωρίτερα για «αρνητικό κλίμα» κατά των πελατών του σχετικά με όσα «διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης» τα οποία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Οπως ανέφερε, οι δύο καταζητούμενοι εμφανίστηκαν οικειοθελώς ενώπιον των βρετανικών αρχών, με τις οποίες είχαν «προκαθορισμένο ραντεβού».
«Ο τόπος διαμονής του κ. Γριβέα και της κ. Βάτσικα ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά.
Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού» δήλωσε.

«Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται.
 Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών. Δυστυχώς, μία εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση, με δυναμική που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, καταστράφηκε παίρνοντας μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά», αναφέρει η γραπτή δήλωση του δικηγόρου.

απο το  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου