Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ιωαννίδης: "Αδικείται ο Άρης"

Γιάννης Ιωαννίδης για Άρη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, κλείσιμο παραθύρου με χρεοκοπίες και πτώση Γ’ Εθνική, και Ολυμπιακό- Μπαρτσελόνα στο μπάσκετ!



Συνέντευξη του Γιάννη Ιωαννίδη στο ΦΩΣ των Σπορ

Είχαμε μια ιδέα, με αφορμή το δράμα του Άρη, πήραμε τηλέφωνο τον Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος έχει πολύ καιρό να μιλήσει, και
δίνει ρεσιτάλ μέχρι και για Αγγλία που την ξέρει απίστευτα. 

~ Βλέπω τον Άρη, πάει για φούντο, τη νέα χρονιά το ελληνικό πρωτάθλημα κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μόνο μία ομάδα από τη Θεσσαλονίκη… Όσο πάει όλο και κουτσουρεύεται το πρωτάθλημα.

«Δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ολόκληρη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη πόλη της Ελλάδας, να έχει μόνο 1 ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Επί δεκαετίες η Θεσσαλονίκη είχε 3 ομάδες στο πρωτάθλημα (ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή) και 4 ομάδες κάποιες φορές (Καλαμαριά, Μακεδονικός). Βλέπω όμως ότι αδικείται κιόλας ο Άρης. Έχει τα προβλήματά του, αδικείται και από τη διαιτησία. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, δεν μπορώ να  καταλάβω. Και τώρα αδικήθηκε, η ισοφάριση της Καλλονής ήταν καθαρό επιθετικό φάουλ. Δεν θέλει εύνοια ο Άρης, θέλει το 50%-50%». 
~ Αν πέσει Β’ Εθνική ο Άρης, θα χρεοκοπήσει και θα πάει Γ’ Εθνική; 
«Ο Άρης και πέρσι που κινδύνευσε και σώθηκε την τελευταία στιγμή, ήταν 4ος σε εισιτήρια στην Ελλάδα! Πρέπει να τον τιμούν αυτόν τον κόσμο, όχι να τον έχουν όμηρο. Υπάρχει κόσμος, υπάρχει δυναμική, αυτήν τη δύναμη πρέπει να την εκμεταλλευτούν και μέσα στην ομάδα, να κοιτάξουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα να αλλάξει η ψυχολογία». 
~ Πιστεύετε ότι μπορεί να σωθεί ο Άρης; 
«Ναι, το πιστεύω. Δεν ξέρουμε ακόμα και πόσες ομάδες θα πέσουν, δύο ή τρεις. Πρέπει να αποφασίσουν. Αν κερδίσει ένα- δύο ματς ο Άρης θα αλλάξει η ψυχολογία. Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού και ξέρω πόσο σημαντικό πράγμα είναι να γυρίσει η ψυχολογία». 
~ Περνάει από το μυαλό σας ότι κάποιοι μέσα από τον Άρη ίσως θέλησαν να τον ρίξουν Β’ Εθνική για να χρεοκοπήσει και να τον πάρουν καθαρό από χρέη στη Γ’ Εθνική; 
«Δεν μπαίνω σε αυτές τις συζητήσεις, δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι αυτά. Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να πολεμάω πάντα. Έχει υποχρέωση ο καθένας να πολεμάει πάντα και να πασχίζει για τη νίκη. Να μην σκέφτεται αρνητικά. Αθλητισμός είναι να πολεμάς για τη νίκη».
~ Τι μαθαίνετε; Λέγεται ότι θα θεσπιστεί από τις αρχές υποχρεωτική παραμονή στη Γ’ Εθνική για κάποια χρόνια σε ομάδες που χρεοκοπούν και γίνονται ερασιτεχνικές. Η ΑΕΚ όμως πρόλαβε και το έκανε. Θα είναι σωστό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; 
«Πρέπει  από τώρα για του χρόνου να προγραμματιστεί για να μην αδικηθεί καμία ομάδα, το παράθυρο αυτό της Γ’ Εθνικής πρέπει να κλείσει». 
~ Το ξαναρωτάω, περνάει από το μυαλό σας ότι εκ των έσω υπάρχει σκέψη του υποβιβασμού του Άρη; 
«Δεν θέλω να το διανοούμαι! Το τι κάνει ο καθένας, εγώ δεν το ξέρω. Εγώ θέλω ο Άρης όπως και κάθε ομάδα να πολεμάει για τη νίκη». 
~ Θα βάλετε υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης; 
(γελάει). «Άσ’ τα αυτά». 
~ Ε, δεν μπορώ να μην ρωτήσω, είμαι δημοσιογράφος που ρωτάει πάντα. 
«Αυτά είναι αποφάσεις της κεφαλής. Ό,τι πει ο πρωθυπουργός. Η ζωή είναι γεμάτη ομάδες. Η οικογένειά σου, γονείς, παιδιά, αδέρφια, είναι η πρώτη ομάδα. Η ευρύτερη οικογένεια, ξαδέρφια, θείοι, θείες κ.λ.π., είναι η δεύτερη ομάδα. Η γειτονιά σου είναι ομάδα. Η πόλη σου είναι ομάδα. Η χώρα είναι ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα. Το προσόν για να πάει κάθε ομάδα μπροστά είναι η πειθαρχία. Ομάδα που δεν έχει πειθαρχία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εμένα οι ομάδες μου πάντα είχαν πειθαρχία. Πρέπει λοιπόν να πειθαρχείς στην κεφαλή».  
~ Είναι και διχασμένοι στον Άρη, πάρα πολύ. 
«Το καλύπτω και αυτό με τη λέξη πειθαρχία που είπα. Η συνταγή είναι η πειθαρχία. Η πειθαρχία φέρνει και την ένωση». 
~ Πρέμιερ Λιγκ παρακολουθείτε; 
«Είμαι Λίβερπουλ μέχρι θανάτου! Πάει πολύ καλά, αλλά πρέπει να φτιάξει επιτέλους ο Ρότζερς την άμυνα! Να το καταλάβουν, χωρίς άμυνα δεν έχει τίτλο, η άμυνα φέρνει τα πρωταθλήματα. Δεν μπορείς να κερδίζεις 2-0 και να πηγαίνεις στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με 2-2. Δεν μπορείς να κερδίζεις 3-5, να βάζεις 5 γκολ και να αγχώνεσαι για το αν θα νικήσεις, να σου κάνει η Στόουκ Σίτι δοκάρι στο τέλος με πρώην παίκτη σου. Οι άλλες ομάδες που είναι στην κορυφή έχουν γερή άμυνα. Δεν γίνεται σε κάθε σέντρα να κινδυνεύει η Λίβερπουλ! Η Στόουκ δεν είχε βάλει γκολ από κεφαλιά ως τώρα στο πρωτάθλημα, και έβαλε στη Λίβερπουλ! Και είχε δοκάρι επίσης με κεφαλιά! Αυτά πρέπει να τα δούνε. Όταν έχεις τέτοιους εξαιρετικούς επιθετικούς όπως έχει η Λίβερπουλ, είναι αμαρτία να σε προδίδει η άμυνα». 
~ Ρεσιτάλ. 
«Όλα τα συστήματα του ποδοσφαίρου έχουν παρθεί από το μπάσκετ! Μέχρι και ο Μίχελς το είχε παραδεχτεί για την Εθνική Ολλανδίας και τη ζώνη. Είδαμε με την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα (και βεβαίως πιο παλιά από τους Ολλανδούς) ότι πλέον κάνουν στο ποδόσφαιρο ότι και στο μπάσκετ. Όλοι αμύνονται και όλοι επιτίθενται».
~ Μάντσεστερ με Ολυμπιακό πώς βλέπετε; 
«Η Μάντσεστερ δεν παίζει καλά. Όμως έχει πάρα πολύ βαρύ όνομα που κανείς δεν επιτρέπεται να το υποτιμά. Παίζει μεγάλο ρόλο το βαρύ όνομα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης της λείπει πολύ ο Φαν Πέρσι και εσχάτως της έλειψε ο Ρούνεϊ. Ειδικά ο Φαν Πέρσι ήταν ο  πρώτος σκόρερ την προηγούμενη σεζόν, είναι μεγάλη απώλεια, δεν ξέρουμε αν θα παίξει με τον Ολυμπιακό». 
~ Ο Φέργκιουσον λείπει; 
«Πολύ. Αναδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σε μια ομάδα. Δείχνει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του προπονητή στις επιτυχίες». 
~ Έχει ευθύνη πάντως που υπέδειξε τον Μόγιες για αντικαταστάτη του. 
«Διαφωνώ. Δεν έχει ευθύνη. Υπέδειξε έναν προπονητή σκληρό που είχε κάνει καλή δουλειά στην Έβερτον, έναν προπονητή νέο σε ηλικία για να μείνει πολλά χρόνια στη Μάντσεστερ, να γίνει άνθρωπος της ομάδας, να αφοσιωθεί σε αυτήν. Είχε κάνει έργο στην Έβερτον για πολλά χρόνια, είναι καλή ομάδα η Έβερτον, αδικείται που παίζει σε αυτό το φοβερό πρωτάθλημα το οποίο έχει πολλές καλές ομάδες, αν ήταν σε άλλο πρωτάθλημα μάλλον θα έβγαινε Τσάμπιονς Λιγκ». 
~ Το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο τελείωσε ως προς το ποιος θα το πάρει στην Ελλάδα;
«Δεν θέλω να με βρίζουν τώρα οι ΠΑΟΚτσήδες»…  
~ Σκέφτεστε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στο μπάσκετ; 
«Ασ’ το αυτό». 
~ Δεν αφήνω τίποτα. 
«Μου λείπει πολύ το μπάσκετ». 
~ Στην Εθνική πρέπει να αλλάξουμε προπονητή; 
«Υπάρχει λόγος που δεν θέλω να μιλήσω. Με πιέζει και ο χρόνος τώρα».  
~ Πώς βλέπετε το ματς στο ΣΕΦ του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα; 
«Είναι ένα ματς κλειδί που πρέπει ο Ολυμπιακός να το νικήσει». 
~ Πρόβλεψη; 
«Είναι καθαρά θέμα του Ολυμπιακού! Αν παίξει καλά ο Ολυμπιακός, δεν θα έχει πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου