Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έξι μυστικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από την γρίπη

Παρόλο που είμαστε εκτεθειμένοι στα μικρόβια και στους ιούς διαρκώς, υποκύπτουμε μόνον όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί.

Μπορούμε να το ενισχύσουμε με αντιοξειδωτικά, όπως η
βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν μια ποικιλία λειτουργιών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βάζοντας χρώμα στο πιάτο μας, δραστηριότητα και γέλιο στην καθημερινότητά μας, έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγούμε «αλώβητοι» από τη μάχη με τις ιώσεις. Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε καλή υγεία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος:

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες.
Η βιταμίνη Ε επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σχετίζεται θετικά με την απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Ο ψευδάργυρος επίσης είναι ένα ιχνοστοιχείο που μελετήθηκε αρκετά την τελευταία δεκαετία ως προς την αντίσταση των λοιμώξεων και την ενίσχυση της ανοσίας. Μέτρια ανεπάρκειά του έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιούς διαβίωσης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Για τον λόγο αυτόν, μέτρια άσκηση 30 έως 40 λεπτών τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της.

Υπάρχει αλήθεια στο ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των Τ - λεμφοκυττάρων. Τα συγκεκριμένα κύτταρα δρουν στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιογενών επιθέσεων. Το χιούμορ και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας κάνουν να γελάτε μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Βασίλης Πυργιωτάκης

ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου