Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι 85 πλουσιότεροι του κόσμου βγάζουν όσα ο μισός πλανήτης!


Ο πλούτος των 85 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου, συνδυαστικά, ισοδυναμεί σήμερα με τον πλούτο του μισού πληθυσμού σύμφωνα με νέα μελέτη της Oxfam.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και παρουσίασε το CNBC:

- Οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έχουν τόσα χρήματα όσο τα 3,5 δισ. των πιο φτωχών!
- 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι το 2013, μπαίνοντας έτσι στο ”κλαμπ” των 1.426 ανθρώπων με περιουσία 5,4 τρισ. δολαρίων.
- Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε
110 τρις δολάρια, δηλαδή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Στην Ινδία ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από λιγότερο από 6 άτομα σε 61 άτομα την τελευταία δεκαετία, οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου 250 δισ. δολάρια.

  Αναλυτικότερα, όπως καταγγέλλει η Oxfam, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν ραγδαία στις περισσότερες χώρες μετά την έναρξη της κρίσης.

Έτσι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πλούτος κατέχεται σήμερα από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που υπενθυμίζει ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν όλοι μαζί τόσα όσα αντιστοιχούν στο ήμισυ των φτωχότερων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε κατά την ίδια περίοδο τα εισοδήματά του σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012.

Από αυτούς, σχεδόν επτά στους δέκα ζουν σε χώρα όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, γράφει η Oxfam.
"Ακόμη κι αν η κρίση προς στιγμήν περιόρισε το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, οι τελευταίοι ανέκτησαν ευρύτατα τα κέρδη τους", τονίζει η έκθεση.

Έτσι, το πλουσιότερο 1% στην Κίνα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980.
 Ακόμη και στις χώρες που φημίζονται για το σύστημα ισότητάς τους, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.

Για την Oxfam, το χάσμα των ανισοτήτων αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, στα στρεβλά φορολογικά συστήματα και στους κανονισμούς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.

Η μκο καταγγέλλει επίσης τα μέτρα λιτότητας, τις δυσμενείς για τις γυναίκες πολιτικές και την ιδιοποίηση εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την εξόρυξη ορυκτών.

Η ΜΚΟ συσχετίζει επίσης τις ακραίες οικονομικές ανισότητες με την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από μια πολιτική ελίτ, η οποία κυβερνά μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
"Χωρίς την ανάληψη πραγματικής δράσης για τον περιορισμό των ανισοτήτων αυτών, τα προνόμια και τα μειονεκτήματα θα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, όπως στην αρχαιότητα.
 Συνεπώς θα ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ισότητα των ευκαιριών δεν θα είναι παρά μια ψευδαίσθηση", τονίζει.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου στην Ελβετία, διαπίστωσε ότι οι αυξανόμενες οικονομικές ανισότητες συνιστούν μείζονα κίνδυνο για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Πηγή: ("Ημερησία", latimes.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου