Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

To «manual» του καλού επενδυτή για το 2014 απ’ τους μεγάλους αναλυτές της Wall

Μπορεί το 2013 να ήταν μια καλή χρονιά για τους επενδυτές ωστόσο λίγοι προβλέπουν το ίδιο για το 2014.

Προς αποφυγή των εκπλήξεων τα «μεγάλα κεφάλια» της Wall Street δίνουν συμβουλές ώστε και η επόμενη χρονιά να είναι εξίσου καλή.

Το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουν τους επενδυτές είναι να
έχουν μειωμένες προσδοκίες για το 2014.
 Η φετινή χρονιά δεν προβλεπόταν να τα πάει τόσο καλά όμως ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 28%, καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά του από το 1997. Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ο S&P 500 να αυξηθεί στις 1.850-1.900 μονάδες, δηλαδή βλέπουν μια ενίσχυση του 2-4% το 2014.

Δεύτερον, προσοχή στην αποτίμηση των μετοχών.
Οι τιμές των μετοχών  έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος παρά την μειωμένη απόδοση της οικονομίας και τα μικρά κέρδη των εταιρειών.
 Ενώ στις αρχές του 2013 το PE του S&P 500 ήταν στο 13,5, πρόσφατα η αναλογία αυξήθηκε στο 16,7%, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ του 14,5%, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερα κέρδη το 2014. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αγορά θα ανέβει κι άλλο χωρίς να υπάρξει αύξηση στα εταιρικά κέρδη», σημειώνει ο Bob Doll, επικεφαλής αναλυτής της Nuveen Asset Management.
Όμως αν και τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 11% το 2013, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης τους το 2014 θα περιοριστεί στο 8%.
Βέβαια, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται και τα περιθώρια κέρδους να διευρύνονται, τότε θα δικαιολογούνταν οι τιμές που καλούνται οι επενδυτές να πληρώσουν για τις μετοχές.

Προσοχή μην εγκλωβιστείτε απ’ την ευφορία!
 Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι το 2014 πολλοί επενδυτές που έμειναν άπραγοι φέτος  θα βιαστούν να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις προκαλώντας άλμα στις τιμές των μετοχών στις αρχές της χρονιάς,  δημιουργώντας το φαινόμενο που στη Wall Street είναι γνωστό ως melt-up.
«Φοβάμαι ότι οι επενδυτές που δεν έκαναν κινήσεις το 2013 θα μπουν γρήγορα στην αγορά τώρα και στο τέλος θα καούν», λέει ο Richard Madigan, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan Private Bank
Αυτό θα ήταν λάθος προειδοποιούν καθώς μια τέτοια άνοδος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια αντίστοιχη κατάρρευση (melt down) παρόμοια με τη «φούσκα» στα τέλη του 1990.

Παρ’ όλα αυτά προειδοποιούν ότι μια πτώση στο χρηματιστήριο είναι αναμενόμενη καθώς οι μετοχές έχουν πάρει τα πάνω τους μετά την τελευταία μεγάλη ύφεση, τον Οκτώβριο του 2011.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs για το 2014, θα υπάρξει διόρθωση των μετοχών με πτώση 10% ή και παραπάνω.

Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η αγορά ομολόγων δεν θα είναι μια καλή επένδυση για το 2014, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το tapering της Fed.
 Οι αναλυτές συστήνουν μείωση της έκθεσης των επενδυτών στα μακροπρόθεσμα ομόλογα αλλά προτείνουν  την αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων καθώς οι τιμές των τελευταίων θα έχουν μικρότερε διακυμάνσεις και είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν αξία όταν αυξηθούν τα επιτόκια, όπως αναμένεται το επόμενο έτος.

Μαζί με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, ξεχάστε και τον χρυσό για το 2014, φαίνεται να λένε, καθώς μετά την πτώση κατά 28% ο χρυσός αναμένεται να έχει ακόμα μια δύσκολη χρονιά.
Σύμφωνα με την Barclays Capital, ο χρυσός πρόκειται να φτάσει το 1.270 δολάρια ανά ουγγιά στα τέλη του 2014.

Τέλος, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας το 2014, παρά την υποαπόδοση των μετοχών τους το φετινό έτος.

Εστιάζουν κυρίως στην Ευρώπη λέγοντας ότι είναι ελκυστική, αφού η ΕΕ εξέρχεται από μία διετή ύφεση και η κρίση χρέους έχει αφήσει υποτιμημένες τις αξίες των μετοχών.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου