Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Προστασία από τους πλειστηριασμούς

Προστασία έναντι των πλειστηριασμών στο 70%-80% των «κόκκινων» δανείων παρέχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, εκθέτοντας ταυτόχρονα όμως στον κίνδυνο των κατασχέσεων την ακίνητη περιουσία περίπου 60.000 οφειλετών.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς «θα
ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι». Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν πως με το νέο καθεστώς θα «ξεβολευτούν» οι στρατηγικοί «κακοπληρωτές», όσοι δηλαδή μπορούν αλλά δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Όπως εκτιμά γενικός διευθυντής τράπεζας, με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί ο βαθμός εισπραξιμότητας των στεγαστικών δανείων, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον σε 15.000 περιπτώσεις η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση οφειλετών δεν δικαιολογεί την αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι για τους δανειολήπτες για τους οποίους υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα εξυπηρέτησης μπορεί να εφαρμοστούν ρυθμίσεις που προβλέπουν επαρκή μείωση της μηνιαίας καταβολής, ενδεχομένως ακόμη και μεγαλύτερη από ό,τι ορίζει ο νόμος.

Πώς να αποφύγετε τον πλειστηριασμό

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να τους αποφύγουν θα πρέπει ως την 31η Ιανουαρίου 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση να υποβάλουν στον δανειστή τους υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους και αναλυτική κίνηση των λογαριασμών που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να ελέγξουν ποιοι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι απαντήσεις που έδωσαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σε ερωτήσεις του «Βήματος».

- Με ποιον τρόπο προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς;
- Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών ως την 31η Δεκεμβρίου 2014 εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται μια διάταξη βασιζόμενη σε κοινωνικά κριτήρια η οποία παρέχει προστασία στη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα.

- Ποια είναι τα κριτήρια υπαγωγής στην παρούσα διάταξη;
- Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
1) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
2) Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης να είναι ως 35.000 ευρώ.
3) Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

- Ποιες οφειλές υπάγονται στην παρούσα διάταξη;
- Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κλπ.).

- Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού οι δανειολήπτες οφείλουν να καταβάλλουν κάποια μηνιαία καταβολή;
- Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία δόση ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάστασή του.

- Πώς θα υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία καταβολή;
- Όσον αφορά α) μισθωτούς και συνταξιούχους, β) επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και γ) ανέργους με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, η δόση ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Για οικογενειακό εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή 830 ευρώ τον μήνα, η δόση του δανείου θα διαμορφώνεται στα 83 ευρώ τον μήνα. Για τους υπόλοιπους οφειλέτες (ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους) καταβάλλεται το ίδιο ποσοστό επί των εισοδημάτων τους, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

- Υπάρχει πρόβλεψη για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες;
- Η διάταξη εισάγει ειδικές προβλέψεις για α) οικογένειες που βαρύνονται με τρία και περισσότερα τέκνα, β) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και γ) όσους βαρύνονται από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για τους οποίους τα όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10%, παρέχοντας τους με αυτόν τον τρόπο επιπλέον προστασία.

Δηλαδή, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 220.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

- Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ανέργους;
- Για τους ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας και εφόσον πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις του νόμου προβλέπεται αναστολή πλειστηριασμών χωρίς υποχρέωση οποιασδήποτε καταβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου