Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σχολιάζει τα κεντρικά γεγονότα της διεθνούς ζωής

Το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν, οι προοπτικές διεξαγωγής μιας διάσκεψης για το Συριακό, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Αυτά τα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πού δόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η
ΕΕ κωλυσιεργεί την εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ενημέρωσε ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλησιέστερη ευκαιρία που δίδεται για την έγκριση αυτή είναι η 16 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη φορά οι χώρες της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνουν τη συγκεκριμένη δέσμη συμφωνιών, οπότε το ζήτημα θα μεταφερθεί τον Ιανουάριο.

Στη συνέντευξη, ο Σεργκέι Λαβρόφ έθιξε την κατάσταση στη Συρία και την προετοιμασία για τη συνδιάσκεψη «Γενεύη 2», που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. 
Την 20η Δεκεμβρίου, στη Γενεύη, θα λάβει χώρα η επόμενη τακτική και - κατά τους υπολογισμούς του Σεργκέι Λαβρόφ - τελική προπαρασκευαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας:
Για μας υφίσταται μόνο μια κατευθυντήρια γραμμή - το Ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία του χημικού αφοπλισμού στη Συρία. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν θα υπάρξουν σοβαρές διαταραχές. Το ίδιο ψήφισμα ενέκρινε επίσης τη σύγκληση της «Γενεύης 2», υπογραμμίζοντας ότι στο διάλογο θα πρέπει να λάβουν μέρος εκπρόσωποι προερχόμενοι από όλο το φάσμα της συριακής κοινωνίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου επί σχεδόν ένα μήνα παρατείνονται οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υστερική αντίδραση προκαλεί έκπληξη, - δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών:
Στους δρόμους γίνονται διαδηλώσεις τέτοιας κλίμακας και με τόσο πύρινη συνθηματολογία, θαρρείς και η χώρα κήρυξε τον πόλεμο σε ένα φιλειρηνικό κράτος ερήμην της βούλησης του ουκρανικού λαού.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε την προσοχή στη διάσταση μεταξύ των θέσεων της Ρωσίας και των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλοι πρέπει να σέβονται την κυριαρχία του ουκρανικού κράτους και την επιλογή του λαού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, όλοι οφείλουν να σέβονται την επιλογή του ουκρανικού λαού υπέρ της Ευρώπης. Αυτό οδηγεί σε θλιβερές σκέψεις - τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προτίθεται να συζητήσει το «Ουκρανικό ζήτημα» με τους συναδέλφους του της ΕΕ, στις 16 Δεκεμβρίου. Στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί μια σύσκεψη του Μονίμου Συμβουλίου των Εταίρων σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου