Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Κούρεμα καταθέσεων : κ. Προβόπουλε να φοβάμαι η όχι;

Ποσό επικίνδυνο είναι να γίνει ένα κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί διασώσεων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Τις προηγούμενες ώρες πρόεδρος του Eurogroup G. Dijsselbloem μίλησε για τη βάση μίας συμφωνίας η οποία θα προβλέπει τη διάσωση των τραπεζών με bai-in, όπως δηλαδή στην περίπτωση της
Κύπρου, με τη συμμετοχή των μετόχων, των πιστωτών (ομολογιούχοι κ.ά) και των μεγαλοκαταθετών. 
 
Στη συνέχεια, και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων. 
Αν ούτε αυτό επαρκεί, τότε θα “υφίσταται ένα ευρωπαϊκό κοινό ταμείο, ωστόσο θα υπάρχει, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, κάποια εθνική ευθύνη».  Όλα αυτά πριν χρειαστεί να παρέμβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο γνωστός ESM.
Εσείς τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά ; προφανώς εάν στην Γαλλία η στην Ολλανδία μια τράπεζα καταρρεύσει τότε υπάρχει το ενδεχόμενο και ο καταθέτης να πληρώσει την ανικανότητα των διοικούντων την τράπεζα. 
Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα . Ας αφήσουμε την Κύπρο και ας πάμε στην Ολλανδία. 
Σε αυτή την ισχυρή οικονομία της ευρωζωνης πριν από λίγους μήνες κατέρρευσε η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. 
Μάλιστα μια ελληνίδα έμπορος το 2011 είχε αγοράσει ομόλογα της τράπεζας αυτής έχασε τα λεφτά της. 
Δηλαδή η ελληνίδα πούλησε ένα κατάστημα στο Πειραιά προ 3ετιας για 200.000 ευρω και αγόρασε ομολογίες αυτής της τράπεζας η οποία λίγο μετά κατέρρευσε και η αξία των ομολογιών μηδενίστηκε. 
Επί της ουσίας δηλαδή η Ευρωζωνη ζητάει από τον ευρωπαίο και κατ επέκταση και τον έλληνα να  διαβάζει πολύ προσεκτικά τους ισολογισμούς των τραπεζών που έχει τις καταθέσεις του. Δηλαδή πόσα κέρδη η ζημιές έχει , εάν έχει αγοράσει τοξικά ομόλογα , τι επενδύσεις έχει κάνει κλπ.   Επί της ουσίας πράγματα απίθανα ακόμα και για τον γνωστή των τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων.  
Άρα ο ευρωπαίος πολίτης είναι απροστάτευτος;   Απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι δεδομένο . 
Πουθενά στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες τράπεζα μεγάλου βεληνεκούς δεν έχει κλείσει. 
 Σας θυμίζω ότι στην Αμερική το 2009 η κυβέρνηση έσωσε την Citigroup όπως και η Ελβετική κυβέρνηση την UBS η οποία έχει τεράστιο θέμα κεφαλαίων εξαιτίας των τοξικών προϊόντων που είχαν αγοράσει. 
 Άρα είναι δεδομένο ότι σε κάθε χώρα οι μεγάλες τράπεζες είναι , μάλλον , περισσότερο ασφαλείς. 
Απλά στο τέλος θέλω να τονίσω τι επεσήμανε πριν από λίγες ώρες και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος . 
Ο Γιώργος Προβοπουλος τονισε ότι : “ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον. Oι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου