Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μια ερώτηση που μένει αναπάντητη 50 χρόνια

 
   Πρίν μερικές ημέρες συμπληρώθηκε  μισός αιώνας από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη σύζυγό του Αμαλία και τον γραμματέα του, Ιωάννη Ζαχαράκη, εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος με προορισμό το Παρίσι.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου 1963. 


Της Αγίας Αννης. 
Μετά την ήττα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και το
σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός τής οκταετίας 1955-1963 αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολιτική και την Ελλάδα.

  Με αφορμή και κεντρικό πυρήνα τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από τη βίαιη θανάτωση του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, γράφτηκε το βιβλίο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;», το οποίο υπογράφουν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Κώστας Παπαϊωάννου.

Αυτή την απορία είχε εκφράσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε στενό κύκλο συνεργατών και έμεινε... αναπάντητη.
Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος του συγγραφικού διδύμου έγκειται στο γεγονός ότι η έρευνα στα Αρχεία των ΗΠΑ -δεν δημοσιεύονται απόρρητα έγγραφα- φωτίζει τα γεγονότα από την αμερικανική πλευρά:  
Πώς τα είδαν τότε οι Αμερικανοί;

Οι συγγραφείς, με την εγνωσμένη δημοσιογραφική τους γνώση, συνέθεσαν ένα χρονικό διαρθρωμένο σε μικρές ενότητες, που διαβάζεται λες και βλέπεις στην κινηματογραφική οθόνη εικόνες από ασπρόμαυρα επίκαιρα μιας δύσκολης για τον τόπο εποχής.

Από το υπό έκδοση βιβλίο, που κυκλοφορεί  στα βιβλιοπωλεία (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη), προδημοσιεύουμε δύο αποσπάσματα...

1. Η «αποχώρηση» Καραμανλή
Απογοητευμένος γενικά και με τα ανάκτορα ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει «οριστικώς πλέον να θέσει τέρμα εις την πολιτικήν του σταδιοδρομίαν και να εγκαταλείψη δι' αρκετόν χρόνον την Ελλάδα», αλλά δεν το συζητά με κανέναν από τους στενούς ή μη συνεργάτες του, το συζητά όμως με τη σύζυγό του και με τους... Αμερικανούς!

Λίγα 24ωρα μετά (στις 5 Οκτωβρίου ίσως), ο Καραμανλής με τη σύζυγό του επισκέπτονται το βράδυ την οικία του Λαμπουίς, δειπνούν με τον πρέσβη και συζητούν για τέσσερις ώρες το θέμα!
Σ' ένα τηλεγράφημα που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Λαμπουίς, την ημέρα της φυγής Καραμανλή (αμέσως μόλις έγινε γνωστή), θα περιγράψει την απογοήτευση του τ. πρωθυπουργού από τα ανάκτορα, διαχωρίζοντας τον Παύλο («είναι εξαίρετος και έντιμος άνθρωπος, προς τον οποίον τρέφω ειλικρινή σεβασμό και αφοσίωση») από τη Φρειδερίκη, αν και αυτός που θεωρούσε ότι τον πρόδωσε ήταν ο βασιλιάς: Καθυστέρησε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (αντί για καλοκαίρι, έγιναν Νοέμβριο) και αντικατέστησε τον Πιπινέλη με υπηρεσιακό πρωθυπουργό...

Κατά τη μακρά συζήτηση: Ο Καραμανλής πρόβαλε το θέμα της αποχώρησης, βολιδοσκοπώντας τον Λαμπουίς!
Είπε πως «το καλύτερο θα ήταν να απομακρυνθεί από την πολιτική, διότι ο κόσμος τον είχε βάλει στην άκρη και το παλάτι τον είχε εγκαταλείψει».
 Ο Λαμπουίς προσπάθησε να τον μεταπείσει, καθώς και η Αμαλία Καραμανλή δεν συμφωνούσε με την αποχώρηση -«συμμεριζόταν την άποψή μου πως ο άνδρας της πρέπει να μείνει στην πολιτική και να εξακολουθήσει να υπηρετεί το κόμμα του και τη χώρα».
Ο Καραμανλής πρόβαλε και στον Αμερικανό πρέσβη το γνωστό «επιχείρημα» ότι δεν ταίριαζε στο χαρακτήρα του η αντιπολίτευση, αλλά και ότι υποχρεωτικά, αν έμενε, θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα ανάκτορα...
 Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ε.Κ., μίλησε για «ανήθικους και αναξιοπρεπείς» πολιτικούς που «θα φέρουν τη χώρα κατά τριάντα χρόνια πίσω» και άφησε στον Λαμπουίς την εντύπωση ότι έψαχνε να δει τι ακριβώς θα κάνει.

Φεύγοντας, ο μεν Λαμπουίς ήταν σχεδόν βέβαιος ότι ο αρχηγός της ΕΡΕ θα εγκατέλειπε την πολιτική, ο δε Καραμανλής δεν είχε ακούσει αυτά που ίσως περίμενε από τον Αμερικανό πρέσβη, αν και του είπε ότι -μένοντας- θα βοηθούσε στο να προχωρήσει η άποψη που είχαν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα: Δύο «εθνικά» κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία...

2. Η «προφητεία» του πρέσβη
«Η πρεσβεία πιστεύει ότι η αποχώρηση του Καραμανλή, ο οποίος κυριαρχούσε για οκτώ χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή, είναι μια απώλεια για τη χώρα. Οχι μόνο θα είναι δύσκολη η αντικατάστασή του, αλλά ενδέχεται να διασπασθεί η ΕΡΕ, εξαιτίας της αποχώρησής του.
Αν, όπως γενικά πιστεύεται, οι ενέργειες των ανακτόρων διαδραμάτισαν έναν κομβικό ρόλο στην απόφαση του Καραμανλή να αποχωρήσει, τότε έδρασαν εναντίον των μακροπρόθεσμων συμφερόντων τους, καθώς ο Καραμανλής ήταν ένας από τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές του θρόνου.
 Είναι πιθανό ο Παπανδρέου να αποτελέσει τον επόμενο στόχο των ανακτόρων. Αν αποξενωθεί ή εξαναγκασθεί να παραιτηθεί, ο θρόνος θα επιλέξει έναν πρωθυπουργό, ο οποίος θα είναι πιο "ευέλικτος", αλλά δεν θα έχει επαρκή υποστήριξη από τον λαό».

απο το enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου