Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

UEFA: Η Ελλάδα είναι βασικός στόχος των "εγκληματιών του στοιχήματος"!

Το 2012 το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σύμφωνα με την έρευνα της FIFPro στην πρώτη θέση σε θέματα διαφθοράς με το 30,3% των ποδοσφαιριστών να έχει δεχθεί κρούση για να συμμετάσχει στη χειραγώγηση αποτελέσματος αγώνα.

Το 2013 οι αρνητικές αναφορές για το
ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένουν, αυτή τη φορά στην παρουσίαση για τους χειραγωγημένους αγώνες που κάνει η UEFA και συγκεκριμένα από τον συντονιστή πληροφοριών για το συγκεκριμένο θέμα, Γκράχαμ Πίκερ, o oποίος το 2011 είχε έρθει στην Αθήνα και είχε δώσει κατάθεση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου.

Στην παρουσίασή του η οποία γίνεται σε διαιτητές, ποδοσφαιριστές, αξιωματούχους και στοιχεία της οποίας φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», η Ελλάδα είναι η μοναδική η οποία αναφέρεται δύο φορές. 

Στην πρώτη αναφορά θεωρείται ως χώρα, μαζί με την Ιταλία, στην οποία οι φίλαθλοι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο γήπεδο επειδή γνωρίζουν ότι γίνεται χειραγώγηση. Η δεύτερη αναφορά φέρνει τα ελληνικά πρωταθλήματα στις πρώτες θέσεις αυτών που στοχεύουν οι «εγκληματίες του στοιχήματος».

 Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι χώρες των οποίων τα πρωταθλήματα και σύλλογοι εμφανίζονται ως στόχοι είναι κατά σειρά η Αλβανία, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Γεωργία και η Εσθονία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η UEFA στο πλαίσιο της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην κατά τον Μισέλ Πλατινί «μάστιγα των στημένων», προτρέπει τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους αξιωματούχους (παράγοντες) να ενημερώνουν την ομοσπονδία τους ή την UEFA ακόμα και όταν κάποιος τους πλησιάσει με σκοπό τη χειραγώγηση.

«Κωφεύουν» ΕΠΟ, Λίγκα

Γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί μια διεθνής τηλεφωνική γραμμή για ανώνυμες καταγγελίες που αντιστοιχεί στον αριθμό +800 0001 0002, υπάρχει ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της UEFA η οποία επίσης δέχεται ανώνυμες καταγγελίες για προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων (https://uefa.integrityline.org), ενώ δίνονται και δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις (bfds@uefa.ch, integrity@uefa.ch).

Στην Ελλάδα, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην αυστηροποίηση των ποινών για όποιον μιλά εναντίον τους -ακόμα και όταν δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία τους-, αποφεύγουν να εναρμονιστούν με τα διεθνώς ισχύοντα για το θέμα των «στημένων». Οχι μόνο δεν έχουν δημιουργήσει δικό τους «δίκτυο» υποδοχής ανώνυμων καταγγελιών, αλλά δεν έχουν κοινοποιήσει στους εμπλεκόμενους με το άθλημα τα παραπάνω στοιχεία, από τη στιγμή που ίδιοι δεν δίνουν τη δυνατότητα ανώνυμων καταγγελιών.
Οσο για την παρεχόμενη ενημέρωση επί του θέματος, έγινε για πέντε λεπτά προς τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας από εκπρόσωπο του ΠΣΑΠ. Στους διαιτητές της Φούτμπολ Λιγκ υπήρξε εκτενέστερη ενημέρωση αλλά η προτροπή για καταγγελίες ήταν να γίνονται επώνυμα στην ΚΕΔ.

Στην 45λεπτη παρουσίασή του ο Πίκερ αναφέρει ότι:

– Η UEFA έχει τιμωρήσει εφ’ όρου ζωής ποδοσφαιριστές και διαιτητές λόγω εμπλοκής σε χειραγώγηση αγώνων.
– Χειραγωγημένοι υπήρξαν οι φιλικοί αγώνες Λεττονία – Βολιβία 2-1 και Εσθονία – Βουλγαρία 2-2 (9/2/11) όπου όλα τα γκολ μπήκαν με πέναλτι και όταν ένα πέναλτι δεν έγινε γκολ ο διαιτητής έδωσε επανάληψη!
– Το 2013 τιμωρήθηκαν από την UEFA δύο Αρμένιοι διαιτητές επειδή δεν ανέφεραν προσέγγιση για χειραγώγηση για ματς του Europa League.
– Οι ομάδες που έχουν τιμωρηθεί για «στημένα» είναι οι Φενέρμπαχτσε, Μέταλιστ Χάρκοβο, Μπεσίκτας και Πομπέντα.
– Πρόεδρος ομάδας απήχθη για δέκα ημέρες επειδή δεν πέτυχε το «στήσιμο» σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ.
– Ο Νοτιοκορεάτης προπονητής Lee Soo Cheol επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Το 2010 το ίδιο προσπάθησε ο Αlmir Kayumov που κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική. Εξετάζεται η αυτοκτονία του τερματοφύλακα Voon Ki – Woon που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του μ’ ένα φάκελο που περιείχε μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Στο «παιχνίδι» και η ΔΟΕ

Τη δική της απάντηση στο πρόβλημα του παράνομου στοιχήματος και του στησίματος αγώνων σε ομαδικά αλλά και ατομικά αθλήματα θα προσπαθήσει να δώσει η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή, έχοντας υπ’ όψιν της τις θέσεις των διεθνών ομοσπονδιών του στίβου (ΙΑΑF) και του ποδοσφαίρου (FΙFΑ).
Υπό τον νέο πρόεδρό της Τόμας Μπαχ, η ΔΟΕ ηγήθηκε σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών στη Λωζάννη της Ελβετίας την περασμένη Κυριακή, με κορυφαίους παράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού, και αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή κατά της μάστιγας αυτής στοχεύοντας να μην αποτελεί θέμα κατά τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Η ομάδα αυτή θα φροντίζει να προλαμβάνει κινδύνους και να προσφέρει πληροφορίες, ενώ θα στηρίζει και την εναρμόνιση των κανόνων των Ολυμπιακών Αγώνων με αυτούς των αθλητικών κινημάτων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Οι κανόνες αυτοί θα βασίζονται σε παραδείγματα από ορισμένες διεθνείς ομοσπονδίες που ήδη εργάζονται πάνω στο θέμα, όπως η FΙFΑ, η οποία έχει ήδη εφαρμόσει αυστηρές κυρώσεις».

Ετσι η ΔΟΕ θα προσπαθήσει να εισαγάγει στις ολυμπιακές διαδικασίες τη σχετική τεχνογνωσία ομοσπονδιών -όπως του ποδοσφαίρου- ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα, όπως την υπόθεση στησίματος αγώνων στο ολυμπιακό τουρνουά μπάντμιντον στο Λονδίνο πέρυσι, όταν στήθηκαν αγώνες και οδήγησαν στον αποκλεισμό των εμπλεκομένων ομάδων.
Υπάρχει άλλωστε απόλυτη απαγόρευση σε αθλητές και παράγοντες σε Ολυμπιακούς να στοιχηματίζουν επί των Αγώνων.

Του Θάνου Μπλούνα

Πηγή - αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου