Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

NYTimes: H Ευρώπη σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή

Κριτική στην τρόικα και στην ΕΕ ασκεί στο κύριο της άρθρο η εφημερίδα New York Times, η οποία αναφέρει ότι η τρόικα σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή.
 Όπως αναφέρει η εφημερίδα το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων πολιτών έχει μειωθεί κατά 40% από το 2008.

Επίσης αναφέρεται και στα μέτρα λιτότητας τα
οποία έχουν βυθίσει στην ύφεση την ελληνική κοινωνία.
«Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μείωση 25% της εθνικής παραγωγής, σε αύξηση της ανεργίας στο 28% και μεγάλες περικοπές στο σύστημα υγείας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και στην αύξηση της φτώχειας. Με τη συρρίκνωση της οικονομίας, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί πάνω από 20% σε σχέση με το 2010, όταν και ξεκινούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορά γίνεται όμως και στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι «η χώρα οδηγείται και στην πολιτική κατάρρευση», καθώς επίσης και ότι το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή «τεντώνει» τον κοινωνικό ιστό, ενώ οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενισχύει τις κοινωνικές εντάσεις», και αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, που οδήγησε και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, τονίζεται στην New York Times, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για τη μεταρρύθμιση του «κατάφωρα άδικου φορολογικού συστήματος που επιβαρύνει κυρίως μεσαία και λαϊκά στρώματα και αφήνει χωρίς πίεση του πλούσιους και τους διαπλεκόμενους».
«Ίσως ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και ένας αποτελεσματικότερος φοροεισπρακτικός μηχανισμός να είχε θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο η εμμονή της Ευρώπης για περικοπή δαπανών, απολύσεις και αύξηση της φορολογίας δεν βοηθάει κανένα, αντίθετα σπρώχνει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής», καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου