Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα τέσσερα σχήματα που υπέβαλαν προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης


Εκπλήξεις αλλά και απουσίες έκρυβε η χθεσινή διαγωνιστική διαδικασία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Αραβικά αλλά και
ελληνικά κεφάλαια έδωσαν ισχυρό παρών και θα συνεχίσουν στην κρισιμότερη φάση του διαγωνισμού που έρχεται τώρα αφού, μετά τον έλεγχο των τεχνικών στοιχείων των προσφορών, στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των σχηματών Colony Capital Acqusitions Llc- Dolphin Capital Investors Ltd, Jermyn Street Real Estate Fund IV (το fund διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV), Lamda Εργα Ανάπτυξης και τέλος της Plepi Holdings Ltd του επενδυτικού σχήματος που ελέγχεται ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Olayan.

Στην επόμενη φάση, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, θα κληθούν οι (τρείς από τους τέσσερις με βάση τις χθεσινές εξελίξεις) επενδυτές που θα έχουν υποβάλει τις υψηλότερες προσφορές να πλειοδοτήσουν για το μεγαλύτερο τουριστικό ‘’φιλέτο’’ της Αττικής, ενώ εκτός της πλειοδοτικής διαδικασίας θα βγεί ο επενδυτής με τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά. Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ διατηρούν από την πλευρά τους το δικαίωμα να απορρίψουν το τίμημα που θα προσφερθεί στην περίπτωση που δεν το κρίνουν ικανοποιητικό.

Οι εκπλήξεις
Ο όμιλος Λάτση έκανε την έκπληξη (;) αφού προτίμησε τελικά να κατέβει μόνος του χωρίς Κινέζους ή Τούρκους συνεταίρους που είχαν ακουστεί κατά κόρον τον τελευταίο καιρό ότι είχαν επαφές μαζί του. Εστω κι αν η Lamda Development έχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για την επέκτασή της στον τομέα του τουριστικού real estate, η κίνησή της να κατέβει μόνη της στο διαγωνισμό φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που ήθελαν τον όμιλο να δίνει μεγαλύτερο βάρος στον άλλο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Επιπλέον, η …μοναχική συμμετοχή της θυγατρικής του ομίλου Λάτση έχει διπλή ανάγνωση όπως ανέφεραν χθές στελέχη της αγοράς: Ότι δηλαδή η εισηγμένη, η οποία είναι αυτή την στιγμή από τους ισχυρότερους εγχώριους παίκτες στο real estate με τρία επιτυχημένα εμπορικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θέλει να δίνει το παρόν σε όλα τα εγχώρια μεγάλα projects ακόμη κι αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή ξένων κεφαλαίων.

Η δεύτερη έκπληξη της χθεσινής ημέρας ήταν η απουσία από το διαγωνισμό της τουρκικής Dogus, με δεδομένο μάλιστα ότι ο επικεφαλής του κ. Ferit Sahenk είχε επανειλημμένα κι επισήμως δηλώσει ότι ο Αστέρας ταιριάζει με το επενδυτικό προφίλ του ομίλου του και έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Dogus, η οποία διεκδικεί μεγάλο μερίδιο της πίτας και στην Ελλάδα στον τομέα των μαρινών έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της τόσο με τον όμιλο Κυριακούλη όσο και με τη Lamda, φαίνεται ότι προτίμησε να μείνει σε αυτή τη φάση εκτός χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δε διατηρεί ενδιαφέρον για τις ξενοδοχειακές υποδομές στη χώρα μας, ειδικά σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση (βλ. Μύκονος). Σημειώνεται ότι ο όμιλος θεωρείται από τους μεγαλύτερους ‘’παίκτες’’ στην αγορά μαρινών στην Τουρκία με ένα μερίδιο που υπολογίζεται κοντά στο 18%, έχοντας παράλληλα σημαντικό μερίδιο αγοράς και στην Κροατία και

Αντίθετα, ισχυρό ‘’παρών’’ έδωσε ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, της Costa Mare και του Costa Navarino, με τον όμιλο Οlayan, ο οποίος ήταν τελευταία αλλά ουσιαστική …εμφάνιση στο όλο σκηνικό αν ληφθεί υπόψη ότι διατηρεί το μεγαλύτερο- πλειοψηφικό- ποσοστό στο μετοχικό σχήμα της της Plepi Holdings που υπέβαλε τη χθεσινή προσφορά.

Με γραφεία στο εντυπωσιακό κτίριο επί της Λ. Ποσειδώνος 111 στη Γλυφάδα, ο όμιλος Olayan έχει μακρά παρουσία εκτός Ελλάδας – από το 1947- αλλά και εντός: Αρκεί να αναφερθούν οι συμμετοχές του στην Chipita αλλά και στην Coca Cola 3E από τον κλάδο των τροφίμων/ ποτών, στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Algonet (η οποία πάντως δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ομίλου), ενώ γνωστές από το παρελθόν ήταν και οι σχέσεις με την Global Finance του Αγγ. Πλακόπητα.
Για την ιστορία, να αναφερθεί εδώ ότι η πρώτη παρουσία στελεχών του ομίλου Olayan στη χώρα μας πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Λίβανο, αποφασίστηκε η προσωρινή παραμονή στην Αθήνα, η οποία τελικά έγινε …μόνιμη.
Η Olayan Investments Company Establishment (OICE), η μητρική εταιρεία της αυτοκρατορίας είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους ομίλους της Σαουδικής Αραβίας με πολλές επενδύσεις ανά τον κόσμο, ενώ από το 2000, οπότε απεβίωσε ο ιδρυτής Sulliman Olayan, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιός του Khaled. Η περιουσία που ελέγχει σήμερα ο Khaled Olayan και οι τρεις αδελφές του υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια.
Στην περίπτωση της αραβικών συμφερόντων AGC, από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ‘’θέλει’’ τον Αστέρα είναι ότι βλέπει μεγάλες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης, λόγω της υπεραξίας που προσδίδει στο ακίνητο η κατασκευή των τουριστικών κατοικίων. Ο εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κουβέιτ.
Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολαρία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC), ενώ το 2012 ο όμιλος επένδυσε κοινοπρακτικά με άλλους εταίρους 625 εκατ. δολάρια στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, εξαγοράζοντας μειοψηφική συμμετοχή της OAO Enel OGK-5.

Χωρίς εκπλήξεις ήταν η προσφορά των Colony Capital Acqusitions Llc- Dolphin Capital Investors Ltd, τα ονόματα των οποίων ήταν ψηλά στις θέσεις των ενδιαφερομένων εξ’ αρχής. Εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτήσει από το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και έχοντας εκδηλώσει την πρόθεσή της να ισχυροποιήσει τη θέση της στον τομέα του πολυτελούς τουρισμού στην Ελλάδα η Dolphin των Μ. Καμπουρίδη, Π. Χαραλαμπίδη και Α. Παπαγεωργίου έψαχνε έναν ισχυρό συνέταιρο τον οποίο και βρήκε στην Colony Capital.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου