Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πώς ο ρώσικος επενδυτικός οίκος αποκλείει τις επενδύσεις στη χώρα μας- Η επιστροφή του σεναρίου εξόδου, το κραχ του ΑΕΠ κατά 50% και οι μελλοντικές ωφέλειες

Το Renaissance Capital είναι ένας μεγάλος επενδυτικός φορέας με έδρα την Μόσχα, ο οποίος με βάση την Κύπρο, έχει ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τη χώρα μας.
Στη σημερινή έκθεσή του όμως, θέτει σοβαρά ερωτήματα για την
αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται και για τη δυνατότητα της οικονομίας να βγει από την κρίση.
"Παραμένουμε βαθιά προβληματισμένοι για την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί πλήρως τα ρίσκα που υπάρχουν μεσοπρόθεσμα.
Αυτό είναι ατυχές, καθώς αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για τους διεθνείς επενδυτές να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μετασχηματιστεί η οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, η Ελλάδα εμφανίζει τα χειρότερα στοιχεία από κάθε οικονομία που παρακολουθούμε. Το 2014 το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρχουν 3,6 εκατ. άτομα που θα έχουν δουλειά σε ένα πληθυσμό 11 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από 2 εξαρτώμενα μέλη ανα οικογένεια θα αντιστοιχούν σε έναν εργαζόμενο.
Πρόκειται για τη χειρότερη αναλογία που επιδεινώθηκε από το 1,5 προς 1 την περίοδο 2005-2010 καθώς στην Ισπανία είναι 1,9 και στην Ιταλία 1,7.

Στη δε Γερμανία η τάση βελτιώνεται σταθερά και θα αντιστοιχεί σε ένα προστατευόμενο μέλος ανά ένα εργαζόμενο το 2014.

Αυτό οδηγεί σε απίστευτο βάρος τις ελληνικές οικογένειες καθώς ο μοναδικός εργαζόμενος που αμείβεται θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες αλλά και να αποταμιεύει".

Το Renaissance Capital επαναφέρει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή οι θετικές επιπτώσεις θα φανούν πρωτίστως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ θα έπεφτε κατά 50% με τα τωρινά δεδομένα στα 92 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν όμως να δημιουργηθούν άλλα πλεονεκτήματα.

Το 2013 οι εξαγωγές αντιστοιχούν το 28% του ΑΕΠ (έναντι περίπου 100% στην Ιρλανδία), αλλά αν το ευρώ " σταματήσει" τότε το ποσοστό θα μπορούσε να διπλασιαστεί και να κινηθεί πάνω από το το 50% του ΑΕΠ.
Με μια τέτοια βελτίωση του δείκτη, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης- χρειάζεται άμεσα την δημιουργία 600 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Έτσι, σημειώνουν οι αναλυτές, το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει όχι μόνο την ΕΕ, αλλά και πολλές αναδυόμενες αγορές, με αποτέλεσμα να γίνει μια σαφής σύσταση "αγοράς".

Η εναλλακτική λύση είναι παραμονή στο ευρώ και η συνέχιση της μιζέριας και το 2014, λέει η Renaissance.
Μόλις το 2% των Ελλήνων είναι ικανοποιημένοι με την οικονομία - με ύφεση 0,4% για το 2014 σύμφωνα με το Bloomberg, και ανάπτυξη 0,6% σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, που το 2015 θα γίνει 1,5% (σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών)  ή 2,9% (σύμφωνα με την ΕΕ και το  ΔΝΤ).
"Κάτι τέτοιο, φαίνεται να ταιριάζει με την πλειοψηφία των ατόμων στην Ελλάδα που πληρώνονται σε ευρώ, και οι οποίοι φοβούνται το ελληνικό μέλλον έξω από την οδυνηρή αγκαλιά της ευρωζώνης", τονίζουν.
Τα στοιχεία των δανείων δείχνουν ότι η αρνητική πιστωτική επέκταση 3% σε ετήσια βάση βρίσκεται στον πάτο της και η κορύφωση της ανεργίας αρχίζει να αντιμετωπίζεται. Οι οικονομολόγοι πέφτουν έξω στην περίπτωση της Ελλάδας και αυτό είναι καλό. (Δεν πρόκειται για ένσταση στο ΔΝΤ που από το 2010 πέφτει συνεχώς έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, αναφέρει το Renaissance)

Η ανάκαμψη μετά από μία τέτοια ύφεση πολλές φορές είναι ισχυρότερη από ότι κανείς μπορεί να περιμένει και ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να πετύχει ένα ρεκόρ δημιουργίας θέσεων εργασίας 120 χιλ. ή και περισσότερους την περίοδο 2015-2016.

Παρόλα αυτά οι συγκρίσεις με Ρωσία, Τουρκία και άλλες οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης δείχνουν ότι οι ελληνικές μετοχές δεν μπορούν να παρουσιαστούν ελκυστικές για έναν επενδυτή αυτής της κατηγορίας.

Στο διάγραμμα φαίνεται πόσο επιβαρυμένο είναι το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα έναντι της Τσεχίας, Σλοβακίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, που είναι οι ανταγωνιστικές οικονομίες στον δείκτη MSCI Aναδυόμενων αγορών.


Το κόστος εργασίας ανα ώρα στην Ελλάδα είναι τα 15 ευρώ, διπλάσιο της Πολωνίας και της  Ουγγαρίας που έχουν μικρότερο χρέος, καλύτερη προσβασιμότητα στη Γερμανία και καλές βιομηχανικές μονάδες.
 Εξάλλου, για παράδειγμα, το νέο εργοστάσιο της Mercedes εγκαταστάθηκε στην Ουγγαρία και όχι στην Ελλάδα, σημειώνουν οι αναλυτές.
"Δεν μπορούμε να δούμε πως το χρέος της τάξης του 176% είναι διατηρήσιμο με δεδομένο τα δημογραφικά στοιχεία και το μέλλον της χώρας", τονίζουν.

Από πολιτικής πλευράς η εκτίμηση είναι ότι εαν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που προκαλώντας τις εκλογές θα τις κερδίσει, τότε θα βρεθεί είτε προ ενός εγκλωβισμού από την πλευρά των Γερμανών στην παρούσα πολιτική, είτε θα αναγκαστεί ακόμα να φύγει και από το ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου