Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Από την Dream Team στο... CrossFit!

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα του ονόματος του Χρήστου Ιακώβου, φέρνουν στο νου τους τη θρυλική πλέον φράση «κάτσε κάτω από τη μπάρα» και την τρομερή ομάδα της άρσης βαρών, που με τον ίδιο προπονητή σάρωνε τα μετάλλια. 
Οι αναφορές του διεθνούς Τύπου ήταν πολύ συχνές, με τους αρσιβαρίστες μας να έχουν δημιουργήσει το δικό τους μύθο. Ωστόσο, όλα τα
ωραία κάποτε τελειώνουν. Και το τέλος αυτής της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό...

Ταξίδι στην Αμερική
Ο Ιακώβου, ως αθλητής αναδείχθηκε πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο πήγε σε ηλικία 17 ετών. Βγήκε 16 φορές πρώτος στην Ελλάδα, ενώ στη συλλογή του υπάρχει ένα χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1971 και ένα αργυρό σε αυτό του 1972, ενώ έχει και αρκετές ακόμα διακρίσεις.

 Ο Ιακώβου πήγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1976, όταν του ζήτησαν να δείξει στους προπονητές του FBI την άρση βαρών. Εξασφάλισε άδεια από την Ομοσπονδία, δούλεψε για ένα εξάμηνο, πήγε στους συγγενείς του στην Ατλάντα και πήρε μέρος στους αγώνες του Γκέτισμπεργκ, όπου πήρε την έκτη θέση. Παράλληλα, του πρότειναν να δουλέψει σε Πανεπιστήμιο. Αφού τους έδωσε έναν άξονα, στη συνέχεια εργάστηκε στους Φάλκονς, ομάδα ποδοσφαίρου. Η κλασσική άρση βαρών όμως αποτελούσε πάντα τη μεγάλη του αγάπη και έπειτα από 8 μήνες στην Αμερική επέστρεψε πίσω.

Ωστόσο, το 1979 βγήκαν τα χαρτιά του για παραμονή στην Αμερική που είχε ήδη καταθέσει όσο έμενε στους συγγενείς του στην Ατλάντα. Έκανε ξανά το υπερατλαντικό ταξίδι και αναπτύχθηκε σταδιακά επιχειρηματικά, αφού μέσα σε 8 χρόνια άνοιξε τέσσερα μαγαζιά.  Όταν επέστρεψε το 1987 στην Ελλάδα για Χριστούγεννα, γνώρισε τον Γιάννη Σγουρό και δύο χρόνια μετά, όταν του πρότεινε να αναλάβει προπονητής στην Εθνική ομάδα, άφησε το... αμερικανικό όνειρο πίσω του και γύρισε στην πατρίδα του! Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι η Αμερική βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του...

(Πηγή: Eθνικός Κήρυξ)

Επικεφαλής στη Dream Team
 Η πορεία του ως αθλητής κράτησε 17 χρόνια, ωστόσο, απογειώθηκε όταν ανέλαβε προπονητής.  Οδήγησε την εθνική ομάδα στην πρώτη θέση στη βαθμολογία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων δύο φορές, το 1998 και το 1999. Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στα μετάλλια της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Πύρρος Δήμμας, Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Γιώργος Τζελίλης και άλλοι σάρωναν τα μετάλλια, με τον Ιακώβου να βρίσκεται πάντα πίσω τους.

 Από τα 68 μετάλλια που είχε κατακτήσει μέχρι το 2004 η Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών, τα 66 ήρθαν υπό τις οδηγίες του και τα υπόλοιπα δύο τα κέρδισε ο ίδιος ως αθλητής!

Απότομη προσγείωση...

Το σκάνδαλο ντόπινγκ έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους... αποθέωναν την ομάδα εκείνη. Έντεκα αθλητές της Εθνικής βρέθηκαν θετικοί σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε στις 7 Μαρτίου του 2008. Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ φιλοξένησαν εκτενείς αναφορές για το σκάνδαλο.
 Ο Χρήστος Ιακώβου έθεσε στο Δ.Σ την παραίτησή του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την ίδια μέρα, έχανε τον πατέρα του από καρκίνο...

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ανδρέας Καραφλός προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για εννέα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, εκ των οποίων τα πέντε βάραιναν τον  Ιακώβου. Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη επέσυραν συνολικές ποινές φυλάκισης έως και δέκα έτη, ενώ προβλέπονταν και χρήματα, καθώς ο εισαγγελέας τον κατηγορούσε για ηθική αυτουργία! Τα σκευάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί προέρχονταν από την Κίνα και από την ελληνική ομάδα δήλωναν άγνοια. Τελικά, η κινεζική εταιρεία έστειλε έγγραφο με το οποίο διαβεβαίωνε ότι έγινε λάθος στην αποστολή σκευασμάτων.
«Ψάχνω κάθε μέρα πως, που και γιατί, αλλά δεν μπορώ να βρω, δεν έχουμε τα στοιχεία να πούμε έτσι έγινε. 'Η στήθηκε πάρα πολύ ωραία...
 Ξέραμε και ξέρουμε, ότι σε όλες τις Ομοσπονδίες και ειδικά στην Αρση Βαρών, κάθε 20 ημέρες περνάμε ντόπινγκ. Από τη στιγμή που ξέραμε ότι θα έρθουν δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε φάρμακο από την απαγορευμένη λίστα.
Θα πρέπει να θες να αυτοκτονήσεις. Δεν ήταν λογικό αυτό που έγινε. Να έπιαναν έναν να έλεγες ότι το έκανε μόνος του ή του είπαν άλλοι πάρτο.
Αλλα στη δική μας περίπτωση ήταν όλοι», είχε δηλώσει ο ίδιος δύο χρόνια μετά στον Εθνικό Κύρηκα.
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτεία, ωστόσο βγήκε και ζήτησε και ο ίδιος συγγνώμη, αφού «εγώ φταίω που έκανα τη συγκεκριμένη παραγγελία, χωρίς να την ελέγξω πρώτα».


Οι επιχειρηματικές του κινήσεις

Με τη λήξη της περιπέτειας του,  αποσύρθηκε εντελώς από την άρση βαρών και σκέφτηκε να φύγει για τις ΗΠΑ.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τις οικοδομές, ωστόσο η κρίση στο real estate τον επηρέασε πολύ, με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετά από τα διαμερίσματα που είχε φτιάξει απούλητα.
Στο τέλος του 2009 δημιούργησε το εστιατόριο «winners» στη Νέα Σμύρνη, με στόχο να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό, έχοντας πολλά πιάτα σε αρκετά χαμηλές τιμές. Ο πατέρας του είχε εστιατόριο στην Τουρκία και ο ίδιος είχε από μικρός πολύ καλή σχέση με τη μαγειρική, την οποία και αγαπούσε πραγματικά.

Πρόσθεσε μια μεγάλη γκάμα φαγητών στον κατάλογο και τον πρώτο καιρό το μαγαζί πήγαινε αρκετά καλά.
 Κάποιοι πρώην αθλητές του τον επισκέπτονταν συχνά και οι συζητήσεις για το ένδοξο παρελθόν δεν έλειπαν. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι τον ξέχασαν τελείως, γεγονός που δεν μπόρεσε να «χωνέψει» ποτέ. Αθλητές, παράγοντες, πολιτικοί που φωτογραφίζονταν μαζί του εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.
Με τα μνημόνια όμως να «γονατίζουν» τον κόσμο, ξεκίνησε και το «winners» να παίρνει την κάτω βόλτα.
 Ο τζίρος του έπεσε έως και 40%, τα έξοδα αυξήθηκαν. Πήρε δάνειο, κράτησε το μαγαζί όσο μπορούσε αλλά τελικά στα τέλη του 2011 έκλεισε.

Όπως είχε δηλώσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha, o Ιακώβου είχε προσπαθήσει να ασχοληθεί και με το εμπόριο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις επαφές του σε άλλες χώρες και κυρίως στην Tουρκία.
Παράλληλα, ξεκαθάριζε ότι νιώθει πως δεν έχει καμία θέση στην ελληνική άρση βαρών και προσπάθησε να πουλήσει ακίνητη περιουσία για να έρθει στα... ίσια του.


Personal training και CrossFit
Τελικά, ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό, αλλά όχι στο επίπεδο που το έκανε πριν. Ξεκίνησε να κάνει personal training και στη συνέχεια, αφού σταμάτησε μιας και λόγω κρίσης το ενδιαφέρον του κόσμου έχει μειωθεί αισθητά,  επικεντρώθηκε στο CrossFit, κάνοντας σεμινάρια προπονητικής.
 Πρόκειται για έναν συνδυασμό προπονήσεων και αποτελεί μια μόδα που έρχεται από Aμερική. Σε αυτή έχουν εισαχθεί πολλοί όροι εκγύμνασης. Αερόβια άσκηση, βάρη, καθώς και ασκήσεις σωματικού βάρους.
Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και συντήρησης, τα αποτελέσματα του οποίου είναι άμεσα ορατά και συνεισφέρουν στη γενική φυσική κατάσταση. 

Πέραν των άκρως δελεαστικών αποτελεσμάτων, είναι πολύ δελεαστικό και σύμφωνα με όσους κάνουν άκρως εθιστικό!
 Επειδή περιέχει και βάρη, ο Ιακώβου ανέλαβε να διδάξει τεχνικές μέσω σεμιναρίων. Μέχρι στιγμής έχει κάνει 6-7 και αυτό τον γεμίζει απόλυτα, αφού ετοιμάζεται να βγει και εκτός Αθήνας. 
 Όσον αφορά την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών; Έχει ρίξει μαύρη πέτρα...
Παράλληλα με τη σύνταξή του, δείχνει να έχει κάπως ηρεμήσει. Βλέπει συχνά τους φίλους του και τονίζει ότι είναι καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου