Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μαρίνα Κουταρέλλη: Η γυναίκα που επιμήκυνε κατά ένα μήνα την τουριστική κίνηση των Σπετσών

 Eνα χρήσιμο τουριστικό case study

Όποιος τη γνωρίσει βλέπει έναν αεικίνητο άνθρωπο που δεν σταματά ποτέ να δίνει κατευθύνσεις στους συνεργάτες της και να επιζητεί το τέλειο.
Μια μαχητική γυναίκα που σε πείσμα των καιρών επενδύει στην αισιοδοξία και δεν περιμένει τις δουλειές να τις έλθουν ουρανοκατέβατες (σε μια αγορά εξάλλου που πνέει τα λοίσθια) αλλά τις δημιουργεί.
Κάπως έτσι, πριν από τρία χρόνια αποφάσισε με την
εταιρεία της Communication Lab να δημιουργήσει ένα giga event στο νησί των Σπετσών με άξονα τον μαραθώνιο και τον αθλητισμό. Κίνητρο της; Να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο του νησιού το οποίο ξεκινά να έχει κόσμο μόλις από τον Ιούνιο και μετά από το τέλος της περίφημης Αρμάτας στις αρχές Σεπτέμβρη αδειάζει.

Πως θα μπορούσε λοιπόν να γεμίσουν οι Σπέτσες με κόσμο στους «νεκρούς μήνες» Απρίλιο και Οκτώβριο όταν κανένας δεν σκοπεύει να πάει διακοπές; 

Τη λύση βρήκε η κα. Κουταρέλλη διοργανώνοντας το Σπέτσαθλον και την διεξαγωγή των δρόμων 26χλμ και 5χλμ στην πολυδιάστατη διοργάνωση Spetses Mini Marathon 2012. Δύο  διοργανώσεις που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν αντίστοιχες διεθνούς εμβέλειας αγώνες και που αξιοποίησαν ένα άγνωστο στη χώρα μας τουριστικό ρεύμα αλλά απολύτως υπαρκτό: τους δρομείς και γενικότερα τους fan του αθλητισμού.

Με σειρά μεγάλων πολυεθνικών χορηγών παρουσία των προέδρων μάλιστα πολλών εξ αυτών έγιναν μια σειρά events, οι Σπέτσες μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία κατόρθωσαν να έχουν έναν πρόσθετο μήνα στον οποίο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά του νησιού ήταν γεμάτα.
Κύκλοι του νησιού αποτιμούν πως σε αυτό το δίμηνο ήλθαν στα ταμεία επιχειρηματιών των Σπετσών περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Χρήματα που δεν θα υπήρχαν αν δεν γίνονταν τα δύο αυτά αθλητικά γεγονότα. Μόνο την προηγούμενη Κυριακή εξάλλου οι Σπέτσες φιλοξένησαν άνω των 2.000 ατόμων ενώ περίπου τόσα φιλοξενήθηκαν και στα διπλανά ξενοδοχεία της Κόστας, του Πόρτο Χέλι και της Ερμιόνης.

Μόνο οι άμεσα συμμετέχοντες στους αγώνες δρόμου ξεπέρασαν τους 1.300 δρομείς. Όμως όπως είναι γνωστό σε τέτοιες παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις, πολλοί είναι που μαζί τους φέρνουν και τις οικογένειες και τους φίλους τους με αποτέλεσμα να υπάρξει το αδιαχώρητο. Ανάμεσά τους υπήρξαν και 13 διεθνείς αποστολές και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν ένα γεγονός που πλέον διεθνοποιείται.

Όμως στην όλη προσπάθεια δεν ήταν μόνη της η κα. Κουταρέλλη που εμπνεύστηκε το όλο γεγονός.
 Μέσα από μακροχρόνια και συστηματική προσπάθεια συμμετείχαν ως εθελοντές στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και εκατοντάδες Σπετσιώτες με τη συμμετοχή του Δήμου του νησιού αλλά και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος καθώς και το ιστορικότερο ελληνικό ξενοδοχείο, το περίφημο Ποσειδώνιο.

Στους δρομείς μεταξύ άλλων ήταν η Αλεξάνδρα Πάλλη από το ΕΒΕΑ, η Καίτη Κουτσολιούτσου της Folli Follie, Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ING στην Ελλάδα κος Luis Miguel Gomez Ortiz κ.ά. Όλα αυτά πάντως παίρνουν μεγαλύτερη ακόμα αξία καθώς αποτελούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες δίχως την παραμικρή συμμετοχή του υπουργείου Τουρισμού το οποίο αν και κλήθηκε να βοηθήσει έστω και ηθικά, αρνήθηκε κάθε παροχή βοήθειας υπό το πρόσχημα του φόρτου εργασίας.
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου