Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ολες οι απαντήσεις για το ράλι των μετοχών.Που πάει η αγορά!

Όταν ποσοστά μετοχικού κεφαλαίου της τάξης του 2% σε ομίλους όπως της Πειραιώς αλλάζουν χέρια μέσω πακέτων στο χρηματιστήριο κάθε τρεις και λίγο οφείλει κανείς να συνειδητοποιήσει πως χοντρά πορτοφόλια κυνηγούν ελληνικές μετοχές.

Και αυτό είναι ορατό και σε 30 σχεδόν εισηγμένες. Τις μεγαλύτερες.
Είναι πια ακριβές;
Τα θεμελιώδη λένε πως οι αποτιμήσεις έχουν γίνει το λιγότερο «απαιτητικές» σε μια οικονομία που παλεύει ακόμα με την ύφεση.
Φοβίζει αυτό τους ξένους;
Ούτε κατά διάνοια...
Γιατί;
Γιατί τα αφεντικά των διαχειριστών που
χώνουν καραβιές ευρώπουλα στο Χρηματιστήριο τους λένε «θέλω μερίδιο από το στοίχημα που λέγεται ελληνική ανάκαμψη».
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια φούσκα;
Όχι. Ή, καλύτερα, εξαρτάται.
Από τι;
Μα από το πώς θα τα πάει η οικονομία και τι κερδοφορία θα έχουν και πότε οι ελληνικές τράπεζες και εισηγμένες.
Υπάρχει περίπτωση να έχουν κερδοφορία το 2014;
Ασφαλώς. Και ακόμα περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν η κερδοφορία αυτή να εκπλήξει το 2015 και να καταστεί αντιληπτό ότι εκεί πάει το πράγμα σε ένα εξάμηνο.
Εσείς πότε θα αγοράζατε λοιπόν;
Τώρα που οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με τους ιστορικούς και ευρωπαϊκούς μέσους όρους ή όταν θα ακριβύνουν; Πιθανόν όταν θα είχατε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το «στοίχημα» κερδίζεται. Να ξέρετε όμως ότι τότε θα πουλάνε οι ξένοι που αγοράζουν σήμερα σε άλλους ξένους που σκέφτονται όπως εσείς.
Αν όμως είχατε λεφτά για χάσιμο;
Εάν στα κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 10 ή 20 δισ. που είχε το fund σας είχατε τη δυνατότητα με 50 ή 100 εκατομμύρια να τα τριπλασιάσετε τι θα κάνατε;

Αυτή είναι με λίγες ερωταπαντήσεις η ιστορία που παίζεται σήμερα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Εάν θεωρείται ότι αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ έχετε μόνον λίγο δίκιο. Διότι η δυναμική της ανόδου διαμορφώνει κλίμα και για τη χώρα.
«ΤΙΓΡΗΣ»
Δεν θέλει πολύ για να χαρακτηριστεί η «προβληματική» Ελλάδα «Τίγρης της Μεσογείου». Πότε αυτό έπαιξε ρόλο; Ποτέ. Στην οπερέτα αυτή των προσδοκιών ενυπάρχει μεγάλη ευκαιρία για τον καθένα και για τη χώρα συνολικά. Με θετικό κλίμα βγαίνει η Αθήνα στις αγορές δανείζεται με 4,5%-5%, 5 δισεκατομμύρια και κλείνει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού. Τόσο απλά. Οπότε η αγορά αυτή τη φορά είναι σύμμαχος μας. Μην την υπονομεύσουμε. Όταν όλοι έχουν να κερδίσουν από την άνοδο (επενδυτές, κυβέρνηση, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, δανειστές) τότε το πιο σίγουρο αποτέλεσμα είναι ότι θα ανέβει. Αρκεί να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Κάτι διόλου απίθανο.

Η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα
Πότε θα γίνει η πρώτη σοβαρή διόρθωση;

Μόλις ολοκληρωθεί τα πρώτο κύμα των τοποθετήσεων. Στις 26 Νοεμβρίου γίνεται η μετάταξη στις αναδυόμενες. Περί τα 800 εκατ. ευρώ οφείλουν, να έχουν τοποθετηθεί. Είναι καταστατική τους υποχρέωση να παρακολουθούν τους δείκτες της MSCI. Από αυτά τα περισσότερα έχουν ήδη μπει σπρώχνοντας αδιακρίτως τις αποτιμήσεις υψηλότερα.

Οπότε τέλη Νοεμβρίου είναι λογικό να αναμένει κανείς ένα πισωγύρισμα. Ας πούμε προς τις 1000 μονάδες.
 Εκεί θα δοθεί η ευκαιρία σε ένα δεύτερο κύμα κεφαλαίων να μπει σε καλύτερα επίπεδα. Να θυμίσω πως πριν ενάμιση χρόνο η αγορά ήταν στις 500 μονάδες και από εκεί έως τις 1000 την πήγαν οι ξένοι.
Πολλά λεφτά έχουν έτσι ήδη βγει και θα βγουν και περισσότερα. Οπότε το δεύτερο «επάνω» θα είναι περί τα Χριστούγεννα.
Τότε αρχίζει το παιχνίδι για γερά νεύρα. Διότι κάπου εκεί θα σχηματιστεί η γερμανική κυβέρνηση και θα σπάσει η σιγή ασυρμάτου από το Βερολίνο. Μέχρι εκεί μπορούμε να δούμε. Έως τα Χριστούγεννα. Πιο κάτω θα δούμε τότε.
Το μεγάλο τραπεζικό νοικοκύρεμα
Εαν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιος έρωτας των ξένων με τις τραπεζικές μετοχές η απάντηση είναι απλή: Οι ελληνικές τράπεζες σύντομα θα έχουν γίνει οι καθαρότερες στην Ευρωζώνη. Με αλλεπάλληλους ελέγχους από τη BlackRock και επιτρόπους να επιβλέπουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης η διαφάνεια είναι πρωτοφανής και η προσπάθεια εξασφαλισμένη. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο μέλλον αλλά όπως τα βλέπουν τα πράγματα οι ξένοι, εδώ οι διοικήσεις έχουν σοβαρευτεί. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τις ιταλικές ή τις γερμανικές τράπεζες. Και επειδή οι ξένοι που γυροφέρνουν την αγορά μας ξέρουν το τραπεζικό παιχνίδι καλύτερα και από το top management των τραπεζών είναι εδώ για να μείνουν... Λεπτομέρεια: Εάν τραπεζικές μετοχές που έχει το ΤΧΣ (πέραν αυτών της Eurobank) πουληθούν νωρίτερα -με κάποιο τρόπο που θα φέρνει κοντύτερα τους κανόνες ενάσκησης των warrants- έστω και με ζημία, αυτό σημαίνει ότι τα ταμεία του ΤΧΣ θα αποκτήσουν πρόσθετο ρευστό που μπορεί να καλύψει άλλες τρύπες.

Οι προσδοκίες
Για τους αμύητους επαναλαμβάνω πως το επίκεντρο των εισροών είναι στους 8 υποψηφίους για ένταξη στους διεθνείς δείκτες των αναδυομένων της MSCI. Πρόκειται για τις Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Folli Follie και Jumbo. Οι όγκοι συναλλαγών σε αυτές τις μετοχές έχουν αυξηθεί δραματικά μετά το καλοκαίρι, τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων ενισχύονται (η BlackRock στον ΟΠΑΠ ανέβασε από το 3% στο 5,1% τη συμμετοχή της) ενώ οι αποδόσεις τους μετά τον Ιούνιο είναι διπλάσιες από του Γενικού Δείκτη.

Αυτό δε σημαίνει πως οι ξένοι δεν αγοράζουν και άλλους. Έτσι η Motor Oil (για πολλούς, όπως η UBS, ελκυστικότερη από τα ΕΛΠΕ) και ο Τιτάνας (που αρέσει στην Goldman πολύ ανα κρίνουμε από την συνεχή κάλυψη με εκθέσεις) είναι επίσης στο μενού. Το ίδιο βέβαια και η Τερνα, ο Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ. Πιο εξω αλλά κοντα το επίκεντρο το ενδιαφέροντος και οι Ελλακτωρ, Φουρλής, Σωληνουργία Κορίνθου, Frigoglass, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο. Όπως και τα παλιά, καλά «κρατικόχαρτα» ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.

απο το .fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου