Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το γαλλικό δημόσιο χρέος



Το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Γαλλίας θα αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο 95,1% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης περί τα τέλη του 2014
 
Αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το γαλλικό δημόσιο χρέος

Θα ανέλθει δηλαδή σε 1,95 τρισεκ. ευρώ, παρά την δέσμευση του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.


Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, η
κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει, όταν παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της, την επόμενη εβδομάδα, ότι το χρέος θα φθάσει σε ένα επίπεδο κατά σχεδόν μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο από την πρόβλεψη την οποία είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (94,3% του ΑΕΠ).


Το χρέος αυτό (1,95 τρισεκ. ευρώ) αντιστοιχεί σε χρέος 30.000 ευρώ για κάθε κάτοικο της χώρας και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.


Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα αυτό από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι το χρέος θα «φθάσει στο αποκορύφωμά του και κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται». Δεν αναφέρθηκε πάντως σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.


Ο Μοσκοβισί επέρριψε την ευθύνη για την γιγάντωση του χρέους στον συντηρητικό προκάτοχο του Ολάντ, τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το χρέος, επισήμανε ο ίδιος, βρισκόταν ήδη σε ένα επίπεδο ανώτερο από το 90% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012.


Αλλά και επί των ημερών του Ολάντ το επίπεδο του χρέους συνέχισε να ανεβαίνει, από το 90,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 93,4% φέτος.


Η αύξηση αυτή εν μέρει εξηγείται από τη συμβολή της Γαλλίας στις συμφωνίες στήριξης και σταθεροποίησης άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης, μετά τη Γερμανία, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).


Για τη Γαλλία, το κόστος των προγραμμάτων στήριξης υπολογίζεται ότι ανήλθε το 2012 σε 48 δισεκ. ευρώ κι αναμένεται να φθάσει τα 62,5 δισεκ. ευρώ το 2013 και τα 68,7 δισεκ. ευρώ το 2014. Αν εξαιρούνταν ο δανεισμός προς άλλες χώρες της ευρωζώνης, το χρέος θα ανερχόταν στο 91,8% του ΑΕΠ το 2014, έγραψε η Φιγκαρό.


Ο Μοσκοβισί προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του μεγέθους του δημοσίου χρέους της Γαλλίας, λέγοντας ότι αυτό που θεωρεί σημαντικό ο ίδιος είναι να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ολάντ αναγκάζεται να αναθεωρήσει τους στόχους της και όσον αφορά το έλλειμμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μοσκοβισί είπε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξαντλήσει την παράταση των δύο ετών την οποία έδωσε στη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσει το επίπεδο του ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της—το 2015.


Η Γαλλία αρχικά σκόπευε να επιτύχει το στόχο αυτό το τρέχον έτος. Όμως η αύξηση της ανεργίας και η χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη την εξέτρεψαν από την πορεία που ήθελε να χαράξει.

Πλέον, το έλλειμμα του γαλλικού δημοσίου αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος το 4,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα υπερβεί το +0,9%.


Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας είχε δεσμευτεί προηγουμένως να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 3,6% το 2014 και στο 3% το 2015.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου