Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Χένρι Κίσινγκερ: Εμπιστευτείτε τη Ρωσία

Η διοίκηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ «θα συμμορφωθεί με το 90%» των όρων που θα θέσουν Ρωσία και ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο των συριακών χημικών οπλοστασίων, είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Χένρι Κίσινγκερ σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή στο αμερικανικό κανάλι CBS.
Ο Κίσινγκερ πιστεύει ότι η
σταθερή απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. «Εμπιστευτείτε τους Ρώσους, οι οποίοι θα φροντίσουν για τα συμφέροντά τους».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε το γεγονός ότι ο ίδιος ανήκε στη μειοψηφία που θεωρούσε ότι η απομάκρυνση του Ασαντ δεν θα ήταν η καλύτερη λύση στο συριακό. Οπως είπε, δεν πίστευε ότι οι συγκρούσεις στη Συρία ήταν μια μάχη μεταξύ του Ασαντ και του συριακού λαού, αλλά μεταξύ αλεβιτών και σουνιτών, και «ως εκ τούτου η απομάκρυνση ενός ανθρώπου δεν θα λύσει το πρόβλημα». Το παράδοξο της Συρίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η κοινωνική ειρήνη εξαρτάται από τη συνύπαρξη των δύο ομάδων και επομένως «η καθολική επικράτηση της μιας πλευράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή».
Και κατέληξε ο Χένρι Κίσινγκερ: «Νομίζω ότι τώρα έχουμε μια πιθανότητα να μιλήσουμε για ειρήνη, και η Ρωσία κι εμείς μαζί με όσες άλλες χώρες ενδιαφέρονται να προωθήσουμε τις ειρηνευτικές διαδικασίες, ξεκινώντας από την κατάργηση των χημικών όπλων».
Πηγή: ITAR-TASS

απο το http://rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου