Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε τους λογαριασμούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Εφικτός είναι ο κίνδυνος στάσης πληρωμών προς προμηθευτές από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς οι λογαριασμοί του έχουν δεσμευτεί από τις αρχές Αυγούστου μετά το… «κόσκινο» από το οποίο πέρασε τα οικονομικά στοιχεία η προϊστάμενη της υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης.

Αιτία το
1,2 εκατομμύρια ευρώ που απώλεσε το ελληνικό δημόσιο από την μη απόδοση χαρτοσήμου την περίοδο από το 1993 έως το 2010.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που θεωρεί πως η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου κατά 50%, πλην των λογαριασμών μισθοδοσίας, εργοδοτικών εισφορών και προνοιακών επιδομάτων είναι παράνομη.

Σημειώνεται πως ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για την άρση της δέσμευσης είναι ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Δ’ ΔΟΥ έχει επιβάλει προσωρινά μέτρα δέσμευσης του 50% των λογαριασμών του δήμου Θεσσαλονίκης για παραβάσεις προηγούμενων διοικήσεων και εξακριβώθηκαν στο πλαίσιο του τακτικού φορολογικού ελέγχου της ειδικής οικονομικής επιθεωρήτριας κ. Μαίρης Θεοδωροπούλου για μη καταβολή ΦΠΑ από πλήθος εκδηλώσεων.
Κύκλοι της διοίκησης αναφέρουν στην «Κ» πως «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο της Εφορίας και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αρθεί. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά».

Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης πως σε περίπτωση που δεν αρθεί η δέσμευση τότε ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται μπροστά από τεράστιο οικονομικό πρόβλημα καθώς «θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι σε προμηθευτές κ.α.».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η απόφαση για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών ελήφθη τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, κάτι που ενόχλησε τη διοίκηση. «Η προθεσμία να διατυπώσουμε την άποψή μας και να διαβουλευτούμε έληγε στις 27 Αυγούστου.
Αντί να περιμένουν την απάντησή μας αποφάσισαν τη δέσμευση των λογαριασμών κατά 50%» αναφέρει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης. Συμπληρώνει πως «ο έλεγχος εικοσαετίας που έγινε κατέληξε πως δεν αποδιδόταν χαρτόσημο.
 Άθροισαν το ποσό των χαρτοσήμων και προκύπτει πως ο δήμος οφείλει περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ». 
Ο ίδιος θεωρεί την κίνηση να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί «παράνομη» καθώς όπως εξηγεί «ενώ έπρεπε να περιμένουν να λήξει η διαβούλευσή μας δέσμευσαν τους λογαριασμούς με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 6 Αυγούστου». «Πρόκειται για παραλογισμό.
Το κράτος δεν θα χάσει τα χρήματα από τη στιγμή που επιδοτεί κάθε μήνα το δήμο Θεσσαλονίκης» λέει και καταλήγει πως «Αύγουστο δεν γίνονται ποτέ δεσμεύσεις λογαριασμών».

Υπενθυμίζεται πως ο οικονομικός έλεγχος του δήμου, ο οποίος συνεχίζεται, ξεκίνησε μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε συνεννόηση με το Γιάννη Στουρνάρα.
Το ζήτημα είχε αποκαλύψει η «Κ» το Νοέμβριο του 2012. Τότε η προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης, Μαίρη Θεοδωροπούλου μιλώντας στην εφημερίδα επιβεβαίωσε τους ελέγχους που βρίσκονται, ακόμα και σήμερα, σε εξέλιξη και επισήμανε πως πρόκειται για τακτικό φορολογικό έλεγχο.

απο την  karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου