Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τι Συμβαίνει Με Το Κάπνισμα;

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή... ο καπνός έγινε ευρέως γνωστός το 1492 μ.Χ. όταν ο Χρ. Κολόμβος και οι σύντροφοί του, έφταναν στην Αμερική, εκεί όπου το "ιερό" φυτό των ιθαγενών χρησιμοποιείτο στη θεραπεία πληγών και ασθενειών, αλλά και ως καθημερινή απόλαυση. Εν συνεχεία εισάγεται στην Ευρώπη, με την καλλιέργεια του καπνού στην Ελλάδα να δραστηριοποιείται στα τέλη του 16ου αιώνα και να κατακτά πολύ γρήγορα τον εμπορικό κόσμο, σε
βαθμό που γίνεται ένα από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα.
 Το τσιγάρο περιέχει πίσσα, νικοτίνη (εθιστική), μονοξείδιο του άνθρακα και αρκετές χιλιάδες χημικές ουσίες γνωστές και ως "νέφος καπνού", κάποιες από τις οποίες είναι το βενζόλιο, ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό. Σύμφωνα με τις αρχές δημόσιας υγείας έχουν προσδιοριστεί περίπου εβδομήντα συστατικά ως πιθανές αιτίες για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, με τις κυριότερες νόσους να είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, το άσθμα, ο βήχας, οι θρόμβοι και οι στενώσεις αγγείων και αρτηριών.

 Ωστόσο το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο δυσάρεστες συνέπειες, αφού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ, μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον (νευροεκφυλιστική ασθένεια), προστατεύει από το σύνδρομο Τουρέτ (το γνώστο σε όλους τικ - ψυχολογική διαταραχή), είναι αγχολυτικό, προστατεύει από ψυχολογικές μεταπτώσεις, βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό, προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου), προστατεύει από το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο (όταν κόβεται η ανάσα), αυξάνει την αντιληπτικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης.

 Η Ελλάδα αν και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις καπνιζόντων στην Ευρώπη, έχει τις χαμηλότερες θέσεις στα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα. Το οξύμωρο που συμβαίνει με το θέμα του καπνίσματος, είναι ότι άνθρωποι που σχετίζονται με την υγεία, όπως γιατροί και αθλητές, είναι φανατικοί καπνιστές. Στο σημείο αυτό έρχεται να προστεθεί μία άλλη ιατρική άποψη του Δόκτορα Ryke Geerd Hamer, ο οποίος υποστηρίζει ότι η νόσος του καρκίνου που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, είναι συνδεδεμένη με τη ψυχολογία και ότι ο τύπος του καρκίνου καθορίζεται από τη φύση της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνουμε χωρίς να την εκφράσουμε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια εκστρατεία - πλύση εγκεφάλου, κατά του καπνίσματος, η οποία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Γιατί δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτό τον τομέα υγείας, τη στιγμή που το ίδιο το περιβάλλον είναι γεμάτο χημικές - βλαβερές ουσίες; Γιατί τώρα και όχι παλαιότερα; Γιατί πολεμούν κάτι το οποίο αποφέρει τεράστια φορολογικά κέρδη; Καθώς και πολλά ακόμη ερωτηματικά!
 
 Η απάντηση ίσως κρύβεται στη θεωρία του Μιθριδατισμού, δηλαδή την πρακτική της αυτοπροστασίας από τη δράση ενός δηλητηρίου μέσω σταδιακής αυτοχορἠγησης σε μη θανατηφὀρες δόσεις.
 Ο όρος Μιθριδατισμός προέρχεται από τον Μιθριδάτη ΣΤ' βασιλιά του Πόντου, ο οποίος εξαιτίας του μεγάλου φόβου του, μήπως τον δηλητηριάσουν, χορηγούσε στον ευατό του, βαθμιαία αυξανόμενες μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου ώστε να αναπτύξει τελικά ανοσία. Ο Μιθριδατισμός "δοκιμάστηκε" με επιτυχία στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, καθώς επιτεύχθηκε πλήρης ανοσία ακόμη και σε πολλαπλά τσιμπήματα από δηλητηριώδεις οχιές και κόμπρες.
 Αν συνδέσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος με τα δηλητηριώδη αέρια που κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό... ίσως να έχουμε και την απάντηση!
Τέλος να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση οι καταχρήσεις δεν ωφελούν, αν η συνήθεια του καπνίσματος είναι συνδεδεμένη με άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις, φαινομενικά μπορεί και να νοσήσουμε από το κάπνισμα, όπως θα μπορούσαμε να νοσήσουμε και από την υπερβολική κατανάλωση τροφών, γνωστή ως βουλιμία, που επἰσης προέρχεται από κακή ψυχολογία! 
Γιατί όμως τόση κινητοποιήση για το κάπνισμα και όχι για άλλες βλαβερές ουσίες; Τα συμπεράσματα δικά σας...

απο το http://lovedoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου