Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ιταλία: Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας και της ανεργίας.


Πάνω από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθές στη Ρώμη σε μια κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα λιτότητα και την ανεργία που οργάνωσαν από κοινού τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα CGIL, CISL και UIL.( έπειτα από δέκα χρόνια χωριστών κινητοποιήσεων)

Ήταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση επί κυβέρνηση του...
Ενρίκο Λέτα, μετά την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τις
εκλογές του Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έδωσε σε κάποιο κόμμα την κυβερνητική πλειοψηφία. Αποτέλεσμα ήταν τελικά η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε στο 12%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ενώ η ανεργία στους νέους κάτω των 24 ετών βρίσκεται στο 40%. Τα συνδικάτα κατηγορούν τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα για αδράνεια στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε συνεχείς υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γενική γραμματέας του CGIL. «Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά. Το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Ανζτελέτι.

Tα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας προχώρησαν σε κοινή διαδήλωση, έπειτα από δέκα χρόνια χωριστών κινητοποιήσεων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως αυτή η συμπόρευση είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που συνεχώς βαθαίνει.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Λέτα αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα δέσμη μέτρων με στόχο της μείωση της ανεργίας των νέων την ερχόμενη Τετάρτη μια ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει σε μια εβδομάδα να παρουσιάσει μέτρα για έσοδα τουλάχιστον δύο δις, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ, από το 21% στο 22%.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Λέτα βρίσκεται αντιμέτωπη και με τα πρώτα σκάνδαλα. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η ιταλογερμανίδα υπουργός Ισότητας Γιοζέφα Ίντεμ.
Κεντροαριστερή, πρωταθλήτρια του κανό, σύμφωνα με τον Τύπο είχε δηλώσει το ιδιόκτητο γυμναστήριό της ως πρώτη κατοικία κι έτσι, επί τέσσερα χρόνια, δεν πλήρωσε φόρο ιδιοκατοίκησης.
Η Λέγκα του Βορρά της ζητά να παραιτηθεί, αλλά εκείνη απαντά: «αφού έκανα λάθος θα πληρώσω ότι οφείλω».

Πηγή:  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου