Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που αγόρασε τον Σκορπιό

Είναι στη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, η περιουσία του ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια, φέρεται να είχε το 10% της τράπεζας Κύπρου και είναι ο νέος ιδιοκτήτης του νησιού του Ωνάση.

O ζάπλουτος Ρώσος είναι
και ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό.


Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι πλέον λίγο περισσότερο Έλληνας.
Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή", ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι πλέον ιδιοκτήτης του Σκορπιού και του μικρού νησιού Τσοκάρι που αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η αγορά έχει ήδη συντελεστεί, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας. Η συμφωνία για την αγορά του Σκορπιού έκλεισε με ένα ποσό πάνω από τα 100 εκ. δολάρια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έγινε σαφές πως ολοκληρώθηκε η αγοροπωλησία στα "κέντρα" των συγκεκριμένων εξελίξεων με την πρόσφατη – μεσούσης της κυπριακής κρίσης – αλλαγή διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες "Αριστοτέλης" και "Αριστείδης", οι οποίες ελέγχουν τις εταιρείες "Μυκήνες" και "Αγαμέμνων", στις οποίες ανήκουν τα δύο νησιά.

  Η όλη, δε, διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου "Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες", το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη για να ολοκληρώσει την συμφωνία.
Στη συμφωνία φέρεται να εμπλέκεται και το γνωστό δικηγορικό γραφείο της Κύπρου που ανήκει στον Ανδρέα Νεοκλέους, δικηγόρο που πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Νεοκλέους έχει επίσης δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες και, μάλιστα, κατά σύμπτωση στο ίδιο κτίριο με τον Κωστακόπουλο.
Δεν ήθελε, λοιπόν, και ...πολύ να προκύψει η συνεργασία των δύο γραφείων, από τη στιγμή που ο πωλητής ήταν ελληνικής καταγωγής και ο αγοραστής είχε σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρόσωπα που απαρτίζουν πλέον τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που πουλήθηκαν από την πλευρά Ωνάση αποτελούν συνεργάτες του ίδιου του Νεοκλέους.

Την αλλαγή είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό οι άνθρωποι που εργάζονται στον Σκορπιό.
Το "πήγαινε – έλα" των εκπροσώπων των δύο πλευρών ήταν συχνό, ενώ τα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία είχαν φροντίσει να δώσουν στον αγοραστή και μία ακριβή εικόνα για το ποίας εκμετάλλευσης θα μπορούσε να τύχει το μυθικό νησί.

Ωστόσο, ο Ριμπολόβλεφ δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει λ.χ. σε τουριστική ή άλλου είδους ανάπτυξη.
Ο Σκορπιός, υπό τη νέα του ιδιοκτησία, θα γνωρίζει και πάλι μέρες υποδοχής ενός διεθνούς τζετ σετ, έστω κι αν αυτό δεν είναι τόσο παραδοσιακό, όπως λ.χ. ήταν μία Τζάκι Κένεντι, αλλά, αντιθέτως, εκπροσωπεί μία νέα πραγματικότητα πρωτοφανούς ευμάρειας και επίδειξης.


Δήμαρχος Μεγανησίου: "Δεν μπορεί να πωληθεί ο Σκορπιός, μόνο να μισθωθεί μακροχρόνια"

Σχεδόν ακατόρθωτη η πώληση του Σκορπιού, καθώς "χτυπάει" επάνω στη διαθήκη τού Ωνάση, δηλώνει ο δήμαρχος Μεγανησίου
Κλείνει για τον Σκορπιό το κεφάλαιο, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικογένεια Ωνάση;

Το θρυλικό νησί, που γνώρισε στιγμές λάμψης, δόξας, αλλά και μελαγχολίας και θρήνου, ανάλογα με τα κεφάλαια της πολυτάραχης ζωής τού Αριστοτέλη Ωνάση και των μελών της οικογένειάς του, δημοσιεύματα θέλουν να περνά σε ξένα χέρια και μάλιστα, σ΄εκείνα Ρώσου δισεκατομμυριούχου.

Ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ήδη περαιωμένη αγοραπωλησία μεταξύ συγκεκριμένου μεγιστάνα και της Αθηνάς Ωνάση. Πλην, όμως, κάτι τέτοιο -τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς- αμφισβητείται από την κοινωνία των Λευκαδιτών.

«Η περίπτωση της πώλησης, αν δεν είναι ακατόρθωτη, είναι πολύ δύσκολη, λόγω της διαθήκης» του Έλληνα κροίσου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος του Μεγανησίου, Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, συμπληρώνοντας πως η μοναδική πιθανή περίπτωση για τη διαχείριση του νησιού είναι το leasing, δηλαδή η μακροχρόνια μίσθωσή του.
"Αν ο Σκορπιός πάει στον Α ή τον Β, εμάς δεν μας πέφτει και λόγος. Μας ενδιαφέρει όμως, τι θα κάνει εδώ αυτός που θα πάρει το νησί" τονίζει ο δήμαρχος. "Ο Σκορπιός είναι ένας μύθος, σηματοδοτεί κάτι για την περιοχή" υπογραμμίζει.

Σημειώνει πάντως, ότι "δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα στην περιοχή, δεν έχει αλλάξει κάτι. Επιπλέον, καθημερινά μεταβαίνουν στο νησί τα μέλη του προσωπικού, που έχει αναλάβει τη φροντίδα όλα τα τελευταία χρόνια".

Σημειώνεται ότι η Αθηνά, το εναπομείναν μέλος της οικογένειας του Έλληνα κροίσου, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί του παππού της το 1998 κι έκτοτε βρέθηκε εκεί άλλες μία ή δύο φορές. Ουδέποτε όμως εξέφρασε, τουλάχιστον ανοικτά, την επιθυμία να "ζωντανέψει" το νησί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου