Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γιατί δεν τελειώνει η αιματοχυσία στη Συρία; Οι απαντήσεις σε μια ανάλυση του BBC

Γιατί η αιματοχυσία στην Συρία δεν σταματά; Γιατί κανείς δεν έχει μπορέσει να παρουσιάσει μια διέξοδο και να τελειώσει η απίστευτη σφαγή;

Το BBC σε μια ανάλυσή του προσπαθεί να βρει μια άκρη.

Και επικεντρώνει σε δύο αλήθειες που πρέπει να ακουστούν:


•ο λεγόμενος Ελεύθερος Στρατός της Συρίας απλά...δεν υπάρχει. Όπως σημειώνει το BBC ο καλύτερος “τίτλος” για να περιγραφούν οι ένοπλοι που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ είναι MWG .Που μεταφράζεται “άνδρες με όπλα”.

Η λέξη «στρατός» χρησιμοποιείται για μια συνεκτική δύναμη με μια δομή διοίκησης. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την δημιουργία του FSA η εικόνα αυτή δεν υπάρχει.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την συμμετοχή της Αλ-Κάιντα που συνδέονται με μαχητές της Τζιχάντ και ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.


•η πολιτική ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης επίσης είναι ανίσχυρη. Απλά σε πρωτεύουσες του εξωτερικού διοργανώνοντας συνέδρια στα οποία ακούγονται μεγάλα λόγια . Ελέγχει το πολύ όσους συμμετέχουν σ΄ αυτά κι όχι όσους μάχονται στη Συρία.

Αυτές είναι οι δύο αλήθειες που εξηγούν πολλά.

Στην ανάλυσή του το BBC θεωρεί δεδομένο -όχι αυθαίρετα- ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ιδέα για το πως μπορεί αυτή η θανάσιμη κρίση να τερματιστεί.

Το κενό που δημιουργείται ,γράφει το BBC από τη δυτική αδράνεια έχει εν μέρει καλυφθεί από δύο κράτη του Κόλπου . Τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.Και αυτά όπως σημειώνει είναι δύο απολύτως μη δημοκρατικά κράτη.


Το Κατάρ έχει δει την αναταραχή της Αραβικής Άνοιξης ως μια ευκαιρία για .να επεκτείνει την επιρροή του.

Σαουδική Αραβία και Κατάρ έχουν ανάμιξη στη Συρία για ιδιοτελείς λόγους. Η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των ανταρτών.

Το BBC αναλύει την “θρησκευτική” διαμάχη Σουνιτών ,Σιιτων.
 Που είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

“Η όλο και πιο θρησκευτική φύση της σύγκρουσης υπονομεύει την αίσθηση της ταυτότητας της συριακής κοινωνίας. Σε όλη τη χώρα, κάθε μέρα, υπάρχουν βίαια γεγονότα, κανένα από τα οποία δεν τραβά πλέον την προσοχή των διεθνών ή τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ταυτόχρονα βαθαίνει το χάσμα”, γράφει το BBC περιγράφοντας τις σκηνές βίας:

“Οι χριστιανές γυναίκες πετάγονται έξω από τα λεωφορεία και δέχονται επιθέσεις ,δολοφονίες οδηγούν σε μαζικές σφαγές εκδίκησης” και άλλα πολλά.

Πότε θα τελειώσει η κρίση; Με δεδομένο ότι εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε θρησκευτική το BBC απαντά:

 “Ο Θεός μόνο ξέρει”.

απο το  onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου