Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σκληρό πόκερ για τη δόση των 8 δισ. ευρώ


Ομηρος του πολιτικού θρίλερ είναι η χώρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί η δόση των 8 δισ. ευρώ του Ιουλίου αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως ο έλεγχος της τρόικας, αλλά και επειδή η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει, σύμφωνα με τους δανειστές, βασικά προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων είναι και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Η εικόνα αυτή προκύπτει από τη συνεδρίαση χθες Πέμπτη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη λήξη της ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, αλλά και ο
υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα αναδεικνύοντας σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας έως τον Ιούλιο προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει τη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ι. Στουρνάρα αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουμε τα 8 δισ. ευρώ τόσο λόγω των καθυστερήσεων όσο και επειδή η χώρα μας βρίσκεται σημαντικά πίσω στην εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στο Δημόσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις στην Αθήνα για να πάρουμε τη δόση, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να εγκριθεί.
Οι εξελίξεις προκαλούν αγωνία στην κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο έλεγχος της τρόικας προκειμένου να εγκριθεί και να εισπραχθεί ώς το τέλος του επόμενου μήνα η δόση των 8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θωρακίζει τη χώρα ώς τις αρχές του επόμενου έτους. Από εκεί και πέρα ο στόχος είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές από τις αρχές του επόμενου έτους και με δανεισμό να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

ΤΟ ΔΝΤ. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό εάν επιτευχθεί συμφωνία έως τον Ιούλιο.
Προηγουμένως, το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Eurogroup είχε προειδοποιήσει ευθέως τους Ευρωπαίους ότι μετά το τέλος Ιουλίου θα σταματήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα εάν δεν καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ που υπάρχει στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της χώρας. Με την κίνηση αυτή το ΔΝΤ δείχνει να σκληραίνει τη στάση του στο πόκερ με τη Γερμανία πιέζοντας για ένα νέο κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε μια περίοδο λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για την Καγκελαρία, ενόψει των οποίων η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει για πολιτικούς λόγους να υποσχεθεί επιπλέον χρήματα προς τη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε δήλωσή του για τις εξελίξεις ανέφερε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν έως το τέλος του μήνα. «Προτεραιότητα για τις ελληνικές Αρχές παραμένει να υλοποιήσουν αμέσως το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Ράις.
Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ επιβεβαίωσε ότι είναι σημαντικό να έχει τελειώσει η τρόικα την αξιολόγηση έως το τέλος Ιουλίου. Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την πιθανότητα των εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα αντιληφθούν την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειστών μέσα στον επόμενο μήνα. Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει πολύ γρήγορα η επιστροφή στη διαπραγμάτευση. Η πολιτική σταθερότητα που επικράτησε τον προηγούμενο χρόνο επέτρεψε την επαναφορά του προγράμματος σε τροχιά, όπως είπε, και απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας μας. «Κάνω έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των ελλήνων πολιτικών ηγετών για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο κ. Ρεν.
Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ (Ecofin), το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

ΤΟ ΚΕΝΟ. Τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ έχει σκληρύνει σημαντικά τη θέση του για την Ελλάδα απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους κατηγορώντας τους ότι καθυστέρησαν σημαντικά να προχωρήσουν σε κούρεμα του χρέους της χώρας μας.

 Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τώρα το ΔΝΤ ζητεί από τους Ευρωπαίους να καλύψουν κενό 3,7 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί, επειδή κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης αρνούνται να μετακυλίσουν, παρά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τον Δεκέμβριο, τον χρόνο λήξης των πληρωμών (roll over) ελληνικών κρατικών ομολόγων αντίστοιχου ύψους που κατέχουν – τη στιγμή μάλιστα που σημειώνονται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν κατονομάζονται. Οι πηγές αυτές, μάλιστα, απέδωσαν τις καθυστερήσεις όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου