Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τι πέτυχε ο Σαμαράς σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν

Ο Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από την Κίνα για την Αθήνα, κάνοντας ενδιάμεση στάση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν φέρνοντας μαζί του το θετικό κλίμα του Πεκίνο και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργήθηκαν μετά και το ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός έλαβε την πίστωση χρόνου που επιζητούσε και τώρα ετοιμάζεται να τρέξει πιο γρήγορα, ενώ πέρα από την αποφυγή κάθε αναστάτωσης επενδύει στην αύξηση της κατανάλωσης και
των εσόδων μέσω του τουρισμού και ως εκ τούτου στην αλλαγή του κλίματος στην πραγματική οικονομία.

Το Φθινόπωρο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την κυβέρνηση καθώς έχει ήδη επενδύσει στο νέο «κούρεμα» του χρέους.
Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2014 δείχνει ακριβώς ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα τουλάχιστον έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέτυχε τον βασικό του στόχο, καθώς επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα με την ασιατική υπερδύναμη.

-Την επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
-Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
-Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε αυτά τα τρία μεγάλα θέματα θα πρέπει να προστεθεί η επιδίωξη του Πεκίνου για αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, όπως επίσης και η συμφωνία για δανειοδότηση Ελλήνων εφοπλιστών από τον τραπεζικό κολοσσό «China Development Bank» για πλοία τα οποία θα «χτίσουν» στην Κίνα.

Την ίδια ώρα,η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τα τέλη Ιουνίου αποφασίζει για το που θα δώσει το αέριό της. Στον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) ή στον Nabucco West (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία) παρακάμπτοντας έτσι την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολόγησε για τα οφέλη του «ελληνικού» αγωγού ο οποίος είναι σαφώς οικονομικότερος από τον Nabucco και κυρίως επιτρέπει την ταχύτερη διέλευση του αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

Στόχος του Αντ. Σαμαρά ενόψει του συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 28-30 Ιουνίου, είναι η διεύρυνση της συρρικνωμένης γαλάζιας βάσης, μέσω της ενεργοποίησης ή του επαναπατρισμού παλαιών στελεχών και η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού.

απο το  spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου