Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Κωνσταντίνος Φρουζής-Manager of the year 2012: H καριέρα είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι ταχύτητας!


To βραβείο «Manager of the year 2012» της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) δόθηκε φέτος σε έναν άνθρωπο που εργάζεται στο χώρο του φαρμάκου.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής όμως, Αντιπρόεδρος - Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δοκιμάστηκε πρώτα σε πολλά διαφορετικά «πόστα», σε μη συναφείς κλάδους, όπως
στις τηλεπικοινωνίες, στα πετρέλαια, το λιανεμπόριο, το χώρο των καλλυντικών...

Μαζί με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που τον διακρίνει -απόρροια των διαφορετικών απαιτήσεων που είχε κάθε τομέας που εργάστηκε κατά τη διάρκεια της 28χρονης επαγγελματικής του πορείας-, έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει ένα μάνατζερ πετυχημένο: επιμένει στο «εμείς» και όχι στο «εγώ» και το υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και στην παρούσα συνέντευξη.

 Αρκούν όμως τα παραπάνω για να κάνουν ένα στέλεχος να διακριθεί;
 Ο Κ. Φρουζής περιγράφει τις προκλήσεις, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε εταιρικό, σε μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά και για το φάρμακο, αλλά και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας εν γένει.

- Κύριε Φρουζή, ποια επαγγελματική κίνηση πιστεύετε ότι ήταν αυτή που σας οδήγησε τελικά στην κατάκτηση του βραβείου;
Αρχικά θα ήθελα να πω πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναγνώριση, τόσο για το άτομό μου, την εταιρεία που εργάζομαι και τους συνεργάτες μου, όσο και για το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Πιστεύω πως ο τίτλος «Manager of the year» ενέχει και μια ηθική αναγνώριση, καθώς θεωρώ πως το βραβείο δεν θα δινόταν σε κάποιο στέλεχος που προέρχεται από ένα «αδιαφανή» κλάδο. Έτσι, και ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, θεωρώ πως το βραβείο αποτελεί τελικά μια αναγνώριση για τον τομέα του φαρμάκου που εκπροσωπώ. Ίσως η τελική επιλογή να κρίθηκε στις λεπτομέρειες, δεδομένου πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μάνατζερ στο χώρο. Το γεγονός όμως πως πρόσφατα ο ΣΦΕΕ ανακοίνωσε την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα μέλη του, εκτιμώ πως συνέβαλε στην απόφαση για την απονομή του βραβείου.

Για να επανέλθω στην ερώτησή σας, σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό σκέλος, πιστεύω πως το ότι πέρασα από πολλές διαφορετικές θέσεις, σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς, έπαιξε ρόλο ή ίσως μου έδωσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους μάνατζερ, τουλάχιστον σε θέματα προβλεψιμότητας και στρατηγικής. Όσον αφορά την εταιρεία, η Novartis Hellas σημείωσε μια εξαιρετική πορεία και κατάφερε να γίνει πρώτη. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μια μεμονωμένη κίνηση ή απόφαση. Πιστεύω πως πρόκειται για επιβράβευση μιας συνολικής διαδρομής και ενός συλλογικού αποτελέσματος. Μια σταδιοδρομία εξάλλου είναι ένας μαραθώνιος, όχι αγώνας εκατό μέτρων.

Παρόλα αυτά, το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά, την οποία όμως θεωρώ ότι χειριστήκαμε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα απέναντι στην Πολιτεία και τους ασθενείς. Ήταν πολύ σημαντικό πως η Novartis Hellas δεν σταμάτησε τις παραδόσεις φαρμάκων. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ομολογήσω πως δώσαμε μάχη με τη μητρική εταιρεία, όπως πιστεύω πως το ίδιο έκαναν και όλες οι φαρμακευτικές που δεν διέκοψαν τον εφοδιασμό της αγοράς.

- Ποιος παράγοντας πιστεύετε ότι κάνει ένα στέλεχος να ξεχωρίσει, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης;
Δεν είναι ένας φυσικά. Από τα πολλά χαρακτηριστικά που διακρίνουν όμως έναν πετυχημένο μάνατζερ θα επέλεγα τη στρατηγική σκέψη, την έμφαση στο αποτέλεσμα, την ικανότητα για υλοποίηση των αποφάσεων. Αυτά πάνε μαζί. Σε περιόδους κρίσης, όπως με ρωτάτε, όπου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η ικανότητα ενός στελέχους να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες. Αυτό λέγεται εύκολα, όμως πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απλό, καθώς οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι συχνά εύκολο να αλλάξουν. Η Novartis Hellas κατάφερε να είναι ευέλικτη και ευκίνητη όταν οι συγκυρίες το απαιτούσαν. Το τελευταίο, και αυτό δεν ισχύει μόνο σε δύσκολες εποχές, είναι η θέληση να πλαισιώνεσαι από εξαίρετους συνεργάτες.

- Θεωρείτε ότι το κράτος σήμερα στηρίζει και προωθεί την επιχειρηματικότητα;
Όσον μας αφορά σαν κλάδος, η απάντηση είναι όχι. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία σχέση δυστυχώς με αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα. Εμείς έχουμε προσπαθήσει, έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου, όμως οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα στάδιο ωρίμανσης. Για το χώρο του φαρμάκου δεν έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μένουμε, όπως όλες οι επιχειρήσεις άλλωστε, στα αποτελέσματα... όχι στις «καλές προθέσεις».

Για εμάς δύο παράγοντες είναι σημαντικοί: η εξασφάλιση της ρευστότητας και να δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και δυόμιση χρόνια, με αποτέλεσμα το κράτος να στερεί από τη βιομηχανία ό,τι πολυτιμότερο έχει: την έρευνα.

- Με δεδομένο πως οι εταιρείες του φαρμάκου αντιμετωπίζουν τη τελευταία διετία έντονα προβλήματα εξαιτίας των αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, ποιες ήταν οι προκλήσεις και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσετε ως στέλεχος της Novartis και πως στο τέλος τα ξεπεράσατε;
Δεν τα έχουμε ξεπεράσει όλα. Για παράδειγμα το 2012 πληρώθηκαν όλοι οι προμηθευτές υγείας, και μάλιστα για το πρώτο δεκάμηνο, εκτός από τις εταιρείες του φαρμάκου. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Δεν ζητάμε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας- αυτό πλέον δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά στην Ευρώπη. Ζητάμε αξιοπιστία από το κράτος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

- Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει στο χώρο των εταιρειών φαρμάκου ή και γενικά στον τομέα των επιχειρήσεων;
Να εφαρμόζονται οι νόμοι. Να μην αλλάζουν κάθε τόσο οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να δοθεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Σε ότι αφορά το φάρμακο, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα τιμολόγησης φαρμάκων, κυκλοφορίας καινοτόμων φαρμάκων και πληρωμών. Θα θέλαμε εντούτοις και εμείς να τηρούνται οι νόμοι, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε με αυτούς.

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρατε το 2012;
Πιστεύω πως η πιο δύσκολη απόφαση ήταν όταν πέρσι το Σεπτέμβριο «κόψαμε» για τέσσερις μήνες το ένα από τα τρία κανάλια τροφοδοσίας της αγοράς, αυτό του ΕΟΠΥΥ, για έξι σκευάσματα. Η κίνηση αυτή ήταν προειδοποιητική και σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκαν ελλείψεις στην αγορά, ούτε τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Ήταν μια κίνηση συμβολική, πολύ δύσκολο όμως να αποφασιστεί.

- Έχετε μετανιώσει για κάποια επιχειρηματική σας κίνηση;
Ναι. Πιστεύω καταρχήν πως θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει όταν βλέπαμε ότι όλοι πληρώνονταν εκτός από εμάς. Ζούσαμε τότε επί μακρόν σε ένα «ροζ συννεφάκι» και για αυτό επιρρίπτω ευθύνες στον εαυτό μου. Αναφορικά με τη Novartis, νομίζω πως θα έπρεπε να είχαμε εγκαταστήσει, λόγω της ζήτησης των γενοσήμων φαρμάκων, πιο γρήγορα τη Santoz στην Ελλάδα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας στη Novartis για τη νέα οικονομική χρονιά;
Το βασικό μας θέμα είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις επενδύσεις και την απασχόληση στη χώρα… δεν είναι αυτονόητο. Το δεύτερο που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να δώσουμε τα νέα καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς… ούτε και αυτό είναι αυτονόητο.

Εσωτερικά προσπαθούμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Κάθε ένας από εμάς έχει πλάνο ανάπτυξης. Τέλος θέλουμε να εμπεδωθεί και ο Κώδικας Δεοντολογίας. Επαναλαμβάνω πως ελπίζω το βραβείο να μας έχει αποδοθεί και για αυτό το λόγο, θα το χαιρόμουν πολύ.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής
Από το 1985 κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, όπως Τηλεπικοινωνίες, Λιανικό Εμπόριο, Καταναλωτικά Προϊόντα και Πετρέλαια:
• Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Θεμάτων στον ΟΤΕ (4 χρόνια)
• Εμπορικός Διευθυντής της Panafon / Vodafon Α.Ε. και της BusinessExchanges (8
χρόνια)
• Διευθυντής Εμπορικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών στον Όμιλο
Promodes / Carrefour (5 χρόνια)
• Γενικός Εμπορικός Διευθυντής στη L΄Oreal (8 χρόνια), στην Ελλάδα και Γαλλία
• Οικονομικός Μηχανικός στην ELF / TOTAL (1 χρόνος), στη Γαλλία

Είναι Χημικός Μηχανικός και Χημικός καθώς και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Μηχανική και το Management.
Αναλυτικά:
ΣπουδέςManagement
•TUCK&HARVARD / Βοστώνη (ΗΠΑ): Executiveleadership
•INSEAD (AMD) ‐Φοντενεμπλό‐Παρίσι (FR)
•Ecole Nationale Superieure de Petrole et des Moteurs ‐Παρίσι
ΜηχανικόςΠετρελαϊκώνΘεμάτων (Μεταπτυχιακό)
ΣπουδέςΠολυτεχνείουEcole Nationale Superieure des Industries Chimiques ‐Νανσύ (Γαλλία)
•Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (D.E.A. ‐MSc στη Μηχανική)
•Χημικός Μηχανικός, Σπουδές Πανεπιστημίου στο Εθνικό Πολυτεχνικό Μεσογείου Sophia Antipolis‐ Νίκαια (FR)
•Μεταπτυχιακό στη Χημεία
•Πτυχίο (Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας)
 Έχει δύο παιδιά, τον Μιχαήλ 21 ετών (4ο έτος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/Τμήμα Ηλεκτρολόγων‐Μηχανικών) και τον Δημήτρη 19 ετών (1Ο έτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).



Πηγή:www.capital.gr
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου