Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ


Στην τελική ευθεία μπαίνει και ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).


Οι υποψήφιοι διεκδικητές των εταιρειών θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 29 Απριλίου, χωρίς όμως να αποκλείεται και το
ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του Πάσχα στη χώρα μας αλλά και στη Ρωσία.

Ενα από τα θέματα που μένει προς επίλυση είναι αυτό του ύψους της εγγυητικής επιστολής και η τύχη της στην περίπτωση που η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής δεν επιτρέψει την κατακύρωση του διαγωνισμού στον πλειοδότη. Το ζήτημα έχει ανοίξει η ρωσική Gazprom που διεκδικεί την απόκτηση της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα πιέζει ώστε στο προαναφερόμενο ενδεχόμενο το ποσό να της επιστραφεί. 

Σημειώνεται ότι ο όρος του διαγωνισμού κάνει λόγο για εγγυητική επιστολή ύψους 20% επί του συνολικού προτεινόμενου τιμήματος.

Οι Ρώσοι ζητούν, αν απορριφθεί η προσφορά της, το ποσό να επιστραφεί σε αυτούς και όχι να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να προωθεί τη λύση της μείωσης του ποσοστού ίσως και κάτω από το 10%.

απο το ellada-russia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου