Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΡΩΣΙΑ. Η ΕΛΒΙΡΑ ΝΑΜΠΙΟΥΛΙΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ -Η «τσαρίνα» των τραπεζών


Τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας πήρε πλέον και με την έγκριση της Βουλής η εκλεκτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κεντρικής τράπεζας μεταξύ των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Αν και δεν θα αναλάβει επισήμως τα
καθήκοντά της μέχρι τις 23 Ιουνίου που λήγει η θητεία του απερχόμενου κεντρικού τραπεζίτη, Σεργκέι Ιγνάτιεφ, η οικονομολόγος και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ναμπιουλίνα, ήδη έχει παρουσιάσει το μείγμα των οικονομικών πολιτικών που προτίθεται να προωθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού και για την τόνωση της ανάπτυξης.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Δούμα, την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, κατά την οποία 360 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τοποθέτησής της στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας και μόλις 20 κατά, η Ναμπιουλίνα τόνισε στην ομιλία της: «Ενας πληθωρισμός της τάξης του 7% δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα.

Η μείωση του πληθωρισμού στο 3%- 4% είναι ο κεντρικός στόχος της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής μας». Σημειώνεται εδώ ότι το βασικό επιτόκιο στη Ρωσία είναι σταθερό στο 8,25% τους τελευταίους 7 μήνες, όμως στην τελευταία της έκθεση η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής του.

Από την πλευρά της πάντως η Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη ότι η μείωση των επιτοκίων θα φέρει και ανάπτυξη, παρότι το Κρεμλίνο εμφανίζεται να σκέφτεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Οσον αφορά δε στην ανάπτυξη η οποία τον περασμένο χρόνο έπεσε στο 3,4% και αναμένεται να πέσει κάτω από το 3% το 2013, η νέα κεντρική τραπεζίτης ανέφερε: «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσέχει την ανάπτυξη, όμως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ένα καλό επιχειρηματικό κλίμα και ενίσχυση των επενδύσεων».

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, είναι η αδιαφάνεια και η μεγάλη εκροή κεφαλαίου από τη χώρα, που πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μειωθεί σε σχέση με παλιότερα.

Το προφίλ της

Τεχνοκράτης με θητεία σε υπουργείο
Η 40χρονη οικονομολόγος Ελβίρα Ναμπιουλίνα, που σύντομα θα βρίσκεται και επισήμως στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, έχει μακρά πορεία ως τεχνοκράτης, καθώς εκτός από οικονομική σύμβουλος του Βλάντιμιρ Πούτιν που είναι από το 2012, έχει διατελέσει για πέντε χρόνια και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ρωσίας.
Είναι γεννημένη στην Ουφά του Μπασκορτοστάν, ταταρικής καταγωγής.

Αριστη μαθήτρια, διάνοια στα μαθηματικά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1986 με πτυχίο Οικονομικών, ενώ το 1990 απέκτησε PhD(διδακτορικό) .

Από το 1991 ως το 1994 απασχολήθηκε ως ειδικός επικεφαλής και σύμβουλος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ενώ αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Οικονομίας.

Εχοντας διατελέσει θητεία σε υψηλότατες θέσεις ευθύνης, όπως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας (1997-98), αναπληρώτρια πρόεδρος της Promtorgbank Board (1998-99), πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (2000-2003) επί υπουργίας του Γκέρμαν Γκρέφ (σημερινού προέδρου της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη της Sberbank) και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (Centre for Strategic Research) (2003-2005), διορίστηκε το 2005 ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία της Προεδρίας της Ρωσίας στη G8 και επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών.

Εχοντας μία αξιοσημείωτη καριέρα και σημαντική εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στα οικονομικά, το 2007 με την αποχώρηση του Γκέρμαν Γκρεφ διατελεί υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.
Κατά την πρωθυπουργία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνει από τις 12 Μαΐου 2008 ως και τις 21 Μαΐου 2012 καθήκοντα υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης. Από το 2012 που ο Πούτιν επανεξελέγη, η Ναμπιουλίνα διατελεί οικονομική σύμβουλός του.

 Ο Πούτιν πριν κάποιες εβδομάδες είχε δηλώσει πως ο διάδοχος του Σεργκέι Ιγνάτιεφ θα «είναι έκπληξη και θα σας αρέσει».


Τι λένε για την Ελβίρα Ναμπιουλίνα

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα απολαμβάνει τη γενική αποδοχή των ανθρώπων του χώρου. Ο Ιγκόρ Γιούργκενς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ανάπτυξης δηλώνει ότι είναι «πιθανώς το πιο ισορροπημένο πρόσωπο που διατηρεί μικρή απόσταση από τον πρόεδρο και δύνανται να τον επηρεάσει».

Οι υποστηρικτές της μιλάνε για μία ικανή οικονομολόγο, κρατική λειτουργό και διαπραγματεύτρια, ενώ ο Μάρτιν Γκίλμαν, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα πρόεδρος του Κέντρου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας, την χαρακτηρίζει «ευφυή και σοβαρή».

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία προσωπικότητα που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα εφαρμόζοντας οικονομικές πολιτικές ανάλογες με εκείνες που είχαν εφαρμοστεί μετά το 1998, όταν υποβαθμίστηκε το ρούβλι και έγινε στάση πληρωμών, βοηθώντας τη Ρωσία να επιστρέψει δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης και της οικονομίας.

Οσον αφορά την προσωπική της ζωή είναι παντρεμένη με τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας Γιάροσλαβ Κουζμίνοφ, με τον οποίο έχει και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

απο το  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου