Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Χρήστος Παπαπολύζος:Πως το 27,2 ανεργία μπορεί να μηδενιστεί



Από τον Χρήστο Παπαπολύζο 
Δεν είμαι οικονομολόγος. Σπούδασα μεν οικονομικά στην Αγγλία, έκανα masters στο Marketing στη Σκωτία, αλλά δεν δηλώνω ειδικός. 
Είμαι όμως άνθρωπος των αγορών. 
Όχι της «αγοράς» αλλά των 19 αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά από το 1993. 
Στον χώρο της διαφήμισης, προώθησης πωλήσεων και επικοινωνίας.
Όταν ξεφύγεις από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας, τρία πράγματα συμβαίνουν:
  1. Αντιλαμβάνεσαι πόσο όμορφη και προικισμένη από το Θεό χώρα είναι η Ελλάδα. Το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, τα νησιά. Έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη. Θα έπρεπε να μπορούμε να ζούμε μόνο από αυτό.
  2. Είμαστε κακομαθημένοι. Διανύουμε 50 χρόνια ευημερίας που τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια βασίζονταν στα δανεικά. Στην «πολιτική ελλειμμάτων» που εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ζήσαμε μια εικονική πραγματικότητα που δεν θα ξαναέρθει. Ας το πάρουμε απόφαση.
  3. Είμαστε μια χώρα όπου έχουν καταρρεύσει οι πόλοι εξουσίας και οι αξίες:

Το Κράτος, η Παιδεία, οι Πολιτικοί, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Εκκλησία. Η μόνη εξουσία που λειτουργεί είναι, πλέον η Δικαιοσύνη.
Τι είναι λοιπόν αυτό που μας χωρίζει από μία σφριγηλή οικονομία, ένα επίπεδο ανεργίας κάτω από 5%, έναν ευτυχισμένο λαό;
Κατά την άποψή μου, ένας μεγάλης Ηγέτης. Που θα πάρει άμεσα τις αποφάσεις που χρειάζονται για να γίνει επανεκκίνηση της Ελλάδας.
Ένας Ηγέτης που θα πει «Ο γέγονε, γέγονε. Τώρα κοιτάμε μπροστά».
Κι έπειτα θα διορθώσει όλα αυτά που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και τα όποια απαριθμώ:
      Θα εκπονήσει ένα 10ετές στρατηγικό πλάνο για την Ελλάδα. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ως χώρα, σε σχέση με τον περίγυρό μας. Σε ποιους τομείς θα δώσουμε έμφαση για να πουλήσουμε υπηρεσίες και προϊόντα προκειμένου να εισάγουμε φρέσκο πλούτο. Και τι είδους επαγγελματίες χρειαζόμαστε για να επιτευχθεί το εθνικό όραμα.

      Θα ελαστικοποιήσει τους εργασιακούς νόμους. Δεν γίνεται να «παντρεύεσαι» τον εργαζόμενο και εάν μεν η επιχείρηση πηγαίνει καλά, όλα καλώς, εάν όμως ατυχήσεις να πηγαίνεις φυλακή επειδή δεν είχες χρήματα να τον απολύσεις και χρωστάς ΙΚΑ, Δώρο Χριστουγέννων, κ.λ.π.
      Θα απενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα. Κοντεύει η λέξη «επιχειρηματίας», να ισούται με την έννοια «απατεώνας». Χωρίς όμως επιχειρήσεις, ποιόν θα φορολογεί το κράτος για να ζει;
      Θα μειώσει τον Φ.Π.Α. στην εστίαση για να τονώσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό.
      Θα μειώσει τον εταιρικό φόρο και τον φόρο μερισμάτων για να γίνουμε ανταγωνιστικοί προς τις γείτονες χώρες. Η Βουλγαρία έχει εταιρικό φόρο 10%, η Αλβανία και τα Σκόπια ομοίως, η Ρουμανία 16%. Εμείς 26%.
      Θα ιδρύσει Ανωτάτη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, θα εισάγει την αστεροποίηση των ξενοδοχείων και θα βοηθήσει να εκδοθούν οδηγοί καλού φαγητού και ξενοδοχείων στα Αγγλικά. Έτσι θα ξεχωρίσουν οι καλοί από τους κακούς επαγγελματίες του Τουρισμού.
      Θα επιβάλλει όλες οι συναλλαγές να γίνονται με κάρτες και το ΦΠΑ να αποδίδεται αυτόματα στο κράτος.
      Θα πείσει τα Μ.Μ.Ε., αντί να αναπαράγουν τη μιζέρια – που όντως πουλάει – να αρχίσουν να αφιερώνουν χώρο / χρόνο και σε θετικά παραδείγματα.
      Θα ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια με πολύ αυστηρά κριτήρια εισαγωγής και στροφή σε επαγγέλματα που εξυπηρετούν το 10ετές πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας – όχι σπουδές για τις σπουδές.
      Θα δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις να εξάγουν με οργανωμένο τρόπο όσα Ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά: Τυρί φέτα, Ελληνικό γιαούρτι, Ελαιόλαδο, Κρόκος Κοζάνης, Γλυκά κουταλιού, Αυγοτάραχο, κ.λ.π.
Θα εκπλαγείτε, αλλά το ζω καθημερινά στις χώρες που επισκέπτομαι:
Η μετάβαση από τη μιζέρια στην ελπίδα, είναι θέμα ημερών. Αρκεί να υπάρχει αξιόπιστος Ηγέτης. Που να έχει το θάρρος να πάρει αποφάσεις και να τις υπηρετήσει πιστά, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Και που πιθανόν αυτός να είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Αυτή είναι η απλοϊκή μου αντίληψη για το πώς μπορεί και πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Έχουμε τον φυσικό πλούτο, έχουμε τις δυνατότητες. Έχουμε την ομάδα. Μας λείπει ο «Πρόεδρος».
 απο το http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου