Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"Kλείδωσε" η συμφωνία με το Εurogroup-Όλες οι εξελίξεις στο Eurogroup


Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις, επήλθε τελικά συμφωνία, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μεταξύ Κύπρου και τρόικας στις Βρυξέλες.
  • Κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100,000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου
  • Άγνωστο το τελικό ποσοστό του «κουρέματος»
  • Τα 9 δις (ELA) θα μεταφερθούν από τη Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου
  • Αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας
  • Δημιουργείται «καλή» και «κακή» τράπεζα
Oι Υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης ενέκριναν  τη συμφωνία που
είχε πετύχει ενωρίτερα σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος Αναστασίαδης στις Βρυξέλλες.
Οι απαιτήσεις της τρόικας είχαν προηγουμένως οδηγήσει τις επαφές σε αδιέξοδο, αφού η κυπριακή πλευρά έκρινε πως οι τελευταίες αξιώσεις οδηγούσαν την Κύπρο σε οικονομική καταστροφή.
Μετά και την άρνηση της κυπριακής πλευράς να αποδεχτεί κούρεμα 50-60% στις καταθέσεις και αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100,000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, περί τα 30%, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Επιπλέον, τα 9 δις (ELA) θα μεταφερθούν από τη Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου.
«Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες

sigmalive.com



Όλες οι εξελίξεις στο  Eurogroup




03.49: Κριστίν Λαγκάρντ: Θέλω να συγχαρώ τις κυπριακές αρχές που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις
03.46: Όλι Ρεν: Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του.
03.43: Γ. Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη
03.42: Σόιμπλε: Με τη συμφωνία ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου συρρικνώνεται στον κοινοτικό μέσο όρο
02.53: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια και το ευρώ στο άκουσμα της κατάληξης συμφωνίας της Κύπρου στο Eurogroup.
02.30: Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε πριν από λίγο στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να επικυρωθεί σε λίγο από το Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Ερωτηθείς, ο κ. Ομήρου αν μέσα από την προκαταρκτική συμφωνία διασώζεται η Τράπεζα Κύπρου, είπε πως «όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου ότι δηλαδή υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί κάτω από αυτό που ονομάζεται resolution σε αυτή την συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει αλλά δεν θέλω τίποτα άλλο να δηλώσω για λόγους σοβαρότητας και ευθύνης».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κούρεμα του 30% και για πάγωμα του ΕΛΑ, ο κ. Ομήρου είπε πως «το περιεχόμενο θα ανακοινωθεί από το Γιούρογκρουπ. Θα ήταν ανεύθυνο να μπω σε σχολιασμό και εκ μέρους οιουδήποτε χωρίς να έχουμε υπόψη μας το τελικό κείμενο, την τελική συμφωνία να αρχίσουμε τα σχόλια».
«Είχαμε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από την συνεδρία του Γιούρογκρουπ διαμορφώνεται μια πρόταση, μια συμφωνία ή πρόγραμμα όπως ονομάζεται, το οποίο και θα τεθεί την επόμενη μισή-μια ώρα ενώπιον του Γιούρογκρουπ», είπε στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου.

Φαίνεται, σημείωσε, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται πλησίστια σε επίτευξη συμφωνίας. «Μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω ή να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Γιούρογκρουπ άρα θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος από το Γιούρογκρουπ», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει ότι «πηγές του Προεδρικού διαρρέουν προς ορισμένες πλευρές επιλεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Ομήρου απάντησε: «Δεν ξέρω ούτε ποιες είναι οι πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Εγώ ξέρετε είχα μια ευθύνη απόψε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, να συντονίσω μια διαβούλευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες».

Θέλω λοιπόν, συνέχισε, να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε ότι «υπάρχει μια προκαταρκτική – αν θέλετε συμφωνία- όχι σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, το οποίο είναι όμως το αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων δηλαδή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Λαγκάρντ, του Προέδρου ή Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας».
«Αυτό το Γιούρογκρουπ βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία – ας το θέσω έτσι αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένου λοιπόν, ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως μια καταρχήν συμφωνία σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να τύχει της έγκρισης και του Γιούρογκρουπ που είναι οριστικά και αμετάκλητα το αρμόδιο για να πάρει την τελική απόφαση», συμπλήρωσε.
02.21: Reuters: Η πρόταση, η οποία θα πρέπει τώρα να υποβληθεί ενώπιον των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για συζήτηση, θα περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται με κλείσιμο της Λαϊκής, σύμφωνα με αξιοματούχο της ΕΕ.
02.13: Bloomberg: Ανοίγουν οι τράπεζες στις 26 Μαρτίου.
01.58: Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε πριν από λίγο στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να επικυρωθεί σε λίγο από το Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.
01.43: Αναμένεται επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup. Περισσότερα σε λίγο.
01.42: Πηγή της ΕΕ μεταδίδει ότι ο Χέρμαν βαν Ρομπάι μεσολάβησε ανάμεσα σε Κύπρο και Τρόικα ώστε να υπάρξει κατάληξη.
01.40: Έκλεισε η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Κύπρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ θα ανέλθει στο 30%.
01.31: «Κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινά το Eurogroup» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουίτερ του Προέδρου Αναστασιάδη, που στάλθηκε λίγο μετά τη 1.20 πμ (ώρα Κύπρου).
01.28: Στις 01.30 ξεκινούν οι εργασίες του Εurogroup για την Κύπρο, σύμφωνα με πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Οπως έγινε γνωστό, μόλις ολοκληρώθηκε το δείπνο στο οποίο τελικά παρακάθισαν και όλοι οι υπουργοί των χωρών μελών μαζί με τους Προέδρους Βαν Ρόμπει και Μπαρόζο, καθώς και η Κριστίν Λαγκάρντ.
01.19: Σε λίγα λεπτά αναμένεται η κανονική συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που αποδεικνύει ότι έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία.
00.57: Η Τρόικα απαιτεί κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου 50-60% ενώ η δική μας πλευρά προσπαθεί για κούρεμα 30-40%.
00.43: Σκληρό πόκερ μέχρι και αυτή τη στιγμή. Το κούρεμα για τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου που απαιτεί η Τρόικα φτάνει το 50%. Το Eurogroup θα συνέλθει μόνο για επικύρωσητης συμφωνίας.
00.34: Η Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde ανέφερε ότι αν η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή.
00.31: Άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια ενώ σκοπό είχαν να πυρπολήσουν το υποκατάστημα.
00.20: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δείπνο με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οπως έγινε γνωστό στο δείπνο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
«Οι διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά συνεχίζονται», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών ενημερώνονται από τον κ. Ντέισελμπλουμ σε τακτά χρονικά διαστήματα.
00.10: Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής του Eurogroup. Αβέβαιη η ώρα έναρξής του.
23.47: Και νέα σύσκεψη  Αναστασιάδη - Barroso - Van Rompuy.
23.42: Πηγές της Προεδρίας της ΕΕ σημείωσαν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ Αναστασιάδη – Τρόικας ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ ενημερώνει τους 16 υπουργούς Οικονομικώντης ευρωζώνης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυπριακής πλευράς με την Τρόικα.
23.27: Το Eurogroup δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Επικρατεί σύγχυση. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους ΥΠΟΙΚ εκτός του ΥΠΟΙΚ της Κύπρου.
23.09: Στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται κούρεμα καταθέσεων για την Τράπεζα Κύπρου που να φτάνει το 50-60%.
22.52:  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα προχωρούσε στη συνεδρία του Eurogroup αν δεν υπήρχε σενάριο κατάληξης σε συμφωνία.
22.49: Έχει ολοκληρωθεί η σύσκεψη  Αναστασιάδη - Barroso - Van Rompuy και έχει ξεκινήσει το Eurogroup με συγκρατημένη αισιοδοξία.
22.39: Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σκληρή διαπραγμάτευση έχει παρέμβει και ο ΥΠΟΙΚ της Αμερικής σε τηλεφωνική παρέμβαση με τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ώστε να πιέσει για εξεύρεση λύσης απόψε.
22.29: Καθυστερεί η συνεδρίαση του Eurogroup
22.26: Νέα σύσκεψη αυτή τη στιγμή μεταξύ προέδρου Αναστασιάδη - José Manuel Barroso (Προέδρου της Κομισιόν)  – Van Rompuy (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)
22.18: Στα φώτα του Γαβριηλίδη στη Λευκωσία βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλοί διαδηλωτές, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Κύπριοι ξυπνάτε, την Κύπρο ξεπουλάνε» και καλούν τους θαμώνες στις καφετέριες να τους ακολουθήσουν.
Με συνθήματα όπως «Η Κύπρος πάνω από όλα», και «Τρόικα πήγαινε σπίτι σου» οι διαδηλωτές κρατούν πανό με την σημαία της Κύπρου στα οποία αναγράφεται «Πωλείται».
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά διεθνή ΜΜΕ που καλύπτουν τη διαδήλωση.
22.15: Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Μέιλ.
22.07: Η συνεδρία του Eurogroup δεν έχει αρχίσει ακόμη.

onlycy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου