Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σκάει «βόμβα» για οκτώ ομάδες της Super League

undefined 
Με την ανοχή, αν όχι συνενοχή, του υπουργού Ανάπτυξης συνεχίζεται, θεριεύει και γιγαντώνεται το γενικό οικονομικό μπάχαλο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και ειδικότερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.




Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο 2725/99 το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε την ευθύνη και ταυτόχρονα την υποχρέωση σχετικά με την διενέργεια ελέγχων και
επιβολής ποινών, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών.

Αργότερα, με την ψήφιση του νόμου3479/06 η ευθύνη για την διενέργεια των ελέγχων στις ΠΑΕ και ΚΑΕ παρέμεινε στο υπουργείο, αλλά το θέμα της επιβολής ποινών περιήλθε έως έναν κάποιο βαθμό στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ.

Κατόπιν τούτου, οι υπάλληλοι στη διεύθυνση εμπορικής πίστης και ανωνύμων εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης συνέχισαν να συντάσσουν τις ετήσιες εκθέσεις οικονομικής κατάστασης των ΠΑΕ και να ζητούν τη λήψη μέτρων.
 Μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνον έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά ότι επέδειξαν και υπερβάλλοντα ζήλο, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς!

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξινίδης λειτουργώντας κάτω από τη λογική του πολιτικού κόστους απέφυγε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα των ελέγχων. 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κομνηνός, που παρέμεινε στο πόστο του και με τη νέα κυβέρνηση, λειτουργώντας παρελκυστικά, «λησμόνησε» σε κάποιο αραχνιασμένο συρτάρι του γραφείου του την επίμαχη έκθεση, την οποία φυσικά δεν κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους φορείς,δηλαδή στην γενική γραμματεία αθλητισμού, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και νυν ΕΠΟ.

Έτσι, οκτώ ΠΑΕ της σούπερ λίγκα ενώ συνέχισαν να λειτουργούν σε καθεστώς ανομίας, αδειοδοτήθηκαν κανονικά και συμμετέχουν χωρίς πρόβλημα στο τρέχον πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο υπόλογος διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης Σπύρος Μασγανάς είχε ενημερώσει έγκαιρα τον γενικό του γραμματέα.
Ότι οι οκτώ ΠΑΕ εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του νόμου 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών, δηλαδή έπρεπε να είχε ανασταλεί και να είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους, διότι δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, συνολικού 83,5 εκ. ευρώ!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ ΠΑΕ δεν διαθέτουν ούτε καν ελάχιστα ίδια κεφάλαια, αλλά τα ίδια τους κεφάλαια είναι πλέον αρνητικά κατά -17,4 εκ. ευρώ!!!
Κι όμως συνεχίζουν να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες.

Ο κίνδυνος
Το μείζον αυτό θέμα, καθώς επίσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ'επέκτασιν για την ίδια τη χώρα μας ανέλυσε στη σούπερ λίγκα ο διευθυντής αδειοδότησης (licensing) της ΕΠΟ Γιώργος Δημητρίου, επικαλούμενος τις προϋποθέσεις που έχει θέσεις η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) για την συμμετοχή των επαγγελματικών ομάδων, τόσο στα οικεία εθνικά πρωταθλήματα, όσο και στις δικές της ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή στο τσάμπιονς λιγκ και από γιουρόπα καπ.

Και βασικός όρος είναι ότι για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις οι ομάδες πρέπει απαραιτήτως να είναι οικονομικά υγιείς, κάτι που δεν ισχλύει για οκτώ ελληνικές ΠΑΕ, οι οποίες συμμετέχουν παρανόμως στο εθνικό μας πρωτάθλημα της υπερκείμενης κατηγορίας (σούπερ λίγκα).

Με, λίγα λόγια, κινδυνεύουμε ως χώρα να καταστούμε ρεζίλι των... σκυλιών διεθνώς. Υπό την έννοια ότι στην ΟΥΕΦΑ έχουν κοινοποιηθεί όλοι οι ισολογισμοί των ΠΑΕ της σούπερ λίγκα και οσονούπω αναμένονται τα μαύρα και άραχνα μαντάτα τους...
Με αποφάσεις αποκλεισμού ομάδων, όπως πέρυσι συνέβη με την ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και αποφάσεις επίδοσης «συγχωρόχαρτιου», όπως είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που επί χρόνια λειτουργούσε σε καθεστώς παρανομίας και μόλις πολύ πρόσφατα προέβη σε πραγματική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (25εκ. ευρώ).

Επί της ουσίας και για την όλη υπόθεση ένα είναι βέβαιο ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα στη χώρα που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Το ζητούμενο είναι πόσο βαθύς είναι αυτός και πόσοι θα πέσουν μέσα!

απο το  leaks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου