Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πού βρίσκονται τα χαμένα δισ. της Ρωσίας


Σε σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μιλά για παράνομες εξόδους κεφαλαίων ύψους 49 δισ. δολ. τον χρόνο από την χώρα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά, δηλώνει, ελέγχει «μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων» τους οποίους
αρνήθηκε να κατονομάσει.

Ο Sergei Ignatiev, που πρόκειται να αποσυρθεί τον Ιούνιο μετά από 11 χρόνια στην θέση, σπανίως εκφράζεται ανοιχτά για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πέραν των επιτοκίων. Όμως τώρα «έβγαλε ένα βάρος» από πάνω του με συνέντευξη στην μοσχοβίτικη εφημερίδα Vedomosti όπου μιλάει για το χρήμα που βγαίνει από την χώρα από την πίσω πόρτα, χρήμα που δηλώνει ότι αντιστοιχούσε στο 2,5% του ΑΕΠ πέρσι.

«Μπορεί να είναι πληρωμές για προμήθειες ναρκωτικών… παράνομες εισαγωγές… δωροδοκίες και λαδώματα γραφειοκρατών… και για αποφυγή φόρων», είπε στην εφημερίδα, που ανήκει εν μέρει στους Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει πρόσβαση σε ημερήσια δεδομένα παρακολούθησης όλων των πληρωμών στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα και ο κ. Ignatiev δήλωσε ότι το ποσό των 49 δισ. δολ. προέκυψε κυρίως από την ανάλυση «πληρωμών που έγιναν από ρωσικές οργανώσεις σε ξένους, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν καθόλου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου