Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι μεγαλύτερες απειλές της εποχής



Από ποιες ασθένειες αναμένεται ότι θα απειλούμαστε θανάσιμα τα επόμενα δέκα χρόνια; 


Το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ίδρυμα κατάρτισε έναν πίνακα με βάση την ηλικία, το φύλο αλλά και την εξάρτησή μας από τον καπνό που, όπως αποδεικνύεται, κάνει και τη διαφορά. Η στατιστική, δηλώνουν οι συντάκτες του πίνακα, μας υπενθυμίζει ότι αν λάβουμε μέτρα μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους.

Ένας 55χρονος άνδρας που καπνίζει εμφανίζει τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία με έναν 65χρονο άνδρα που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Μια γυναίκα στις 1.000, κάτω των 50 ετών, θα χάσει τη ζωή της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια από καρκίνο στις ωοθήκες. Ένας 35χρονος μη καπνιστής άνδρας έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει σε κάποιο δυστύχημα έως τα 45 του απ΄ ό,τι από κάποια μορφή καρδιοπάθειας.

Και για μια 35χρονη γυναίκα είναι δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνει σε κάποιο δυστύχημα έως τα 45 της χρόνια, απ΄ ό,τι εξαιτίας καρκίνου στο στήθος. Αυτά αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ένας νέος πίνακας με τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος για τη ζωή του και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Σύμφωνα με τους «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς» ο εν λόγω πίνακας περιλαμβάνει 10 διαφορετικές αιτίες θανάτου, ενώ κατανέμει τον πληθυσμό με κριτήρια το φύλο, τις ηλικιακές ομάδες και το αν είναι νυν, πρώην ή μη καπνιστές. Με την πρώτη ματιά μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι καπνιστές και οι μη καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου από τις καρδιοπάθειες.

Ένας 35χρονος άνδρας που καπνίζει, όμως, εμφανίζει επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από αυτήν την αιτία σε σχέση με έναν μη καπνιστή της ίδιας ηλικίας. Οι αριθμοί αρχίζουν να συγκλίνουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς κάποιοι καπνιστές καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις πιο κοινές ασθένειες των καπνιστών. Στα 75 τους χρόνια οι πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια είναι ίδιες με εκείνες των μη καπνιστών.

Η γιατρός Λίζα Σβαρτζ συμμετείχε στη σύνταξη του «χάρτη» και δηλώνει ότι σκοπός είναι να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε με βάση την ηλικία, το φύλο και τον τρόπο ζωής μας.


Πηγή: real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου