Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«Ασυνήθιστα αυστηρή» η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου


  Η ανακοίνωση της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί σε τέτοια περίπτωση.

  Συγκεκριμένα, η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι «πρόκειται για μία

απόφαση σπάνια, σε μια περίπτωση πολιτικής διαφθοράς η οποία έχει συνέβαλε στη δυσλειτουργία και την οικονομική παρακμή της χώρας. 
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι επιφανές μέλος του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ηγείται τις εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας».

  Παράλληλα, αναφέρει ότι η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία χαιρέτησαν την ασυνήθιστα αυστηρή ποινή, καθώς λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα.

  «Ο πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί να πατάξει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που έχει εξοργίσει τους παραπαίοντες πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια της λιτότητας» καταλήγει το άρθρο.


  Παράλληλα, το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Έλληνα πολιτικό για υπόθεση διαφθοράς, ενώ ο Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα διευκρινίζει ότι η ελληνική πολιτική τάξη μέχρι σήμερα θεωρούνταν ως «άθικτη» και ότι η Ελλάδα είχε «κερδίσει» τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012 από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια».

  Τέλος, η εφημερίδα Wall Street Journal, σχολιάζει τη σπανιότητα, για τα πολιτικά ελληνικά δεδομένα, της καταδίκης και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο αυστηρή ποινή σε πολιτικό της χώρας, ενώ αναφέρεται και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου: «ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέχρι στιγμής όμως καμία επίθεση δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου