Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η ιδιοκτησία και η απόκτηση τέκνων στη χώρα μας έχει «ποινικοποιηθεί».


prison15

Του Νίκου Σαμοΐλη 
Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2013, το να έχει κάποιος ένα σπίτι που ενδεχομένως αγόρασε με δάνειο, ένα εξοχικό στο χωριό που κληρονόμησε από τον πατέρα του, δύο χωράφια που δεν ξέρει που ακριβώς πέφτουν και δύο ή τρία κουτσούβελα, θεωρείται «έχων και κατέχων».
 Αυτή είναι η αλήθεια.
 Η ιδιοκτησία και η απόκτηση τέκνων στη χώρα μας έχει «ποινικοποιηθεί»...

Τελευταίο παράδειγμα η ιστορία με την επιβολή φόρου στα Ι.Χ άνω των 1929 κ.ε. η οποία αποτελεί ένα ακόμη « χτύπημα» για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για την ίδια την αγορά αυτοκινήτου που τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσει.
 
 Επαναλαμβάνεται δηλαδή το λάθος που όλοι έχουν παραδεχθεί και έχει να κάνει με τα τέλη κυκλοφορίας. 
Ανεξαρτήτως αξίας αυτοκινήτου, όλοι πληρώνουν τα ίδια. Δεν νοείται ξανά να επιβάλλεται ένας φόρος με βάση τα κυβικά του αυτοκινήτου και όχι την αξία του.
 Δεν έχει καμία λογική, κάποιος, ο οποίος αγοράζει ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών αξίας 50.000 ευρώ να εξαιρείται του φόρου και κάποιος που κατέχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών 9 ετών, αξίας 3.000 ευρώ να καλείται να πληρώσει ένα επιπλέον χαράτσι 300 και πλέον ευρώ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και των τεκμηρίων. 
 
Είναι απαράδεκτο. Θα μου πείτε είχε ποτέ λογική κάποιο φορολογικό νομοσχέδιο από τα δεκάδες που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση είναι, ποτέ.
 
 Εχει λογική να επιβάλλεται φορολογική τιμωρία σε όσους έχουν παιδιά;
 
Είναι λογικό σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, που ο πληθυσμός της μεταβάλλεται υπέρ των γηρεότερων με ανησυχητικούς ρυθμούς , να τιμωρείς την τεκνοποίηση; Και όμως είναι. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα με την κατάργηση των επιδομάτων και την μεγαλύτερη φορολόγηση όσων έχουν περισσότερα παιδιά. Και δυστυχώς τα κακώς κείμενα δεν τελειώνουν εδώ.
 
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, έρχεται και νέο χτύπημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενδεχομένως διαθέτουν και αγροτεμάχια. Και αυτό γιατί θα υπολογιστούν στην συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
 
Ολοι καταλαβαίνουμε την ανάγκη του οικονομικού επιτελείου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο και τους δανειστές μας, προκειμένου να έρχονται οι δόσεις στην ώρα τους για να μην καταρρεύσει η χώρα συνολικά.
 
Όμως θα πρέπει να δοθεί σε όλους εμάς τους πολίτες μια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα σταματήσουν να μας τιμωρούν και να μας αιφνιδιάζουν. Πρέπει επιτέλους να βγουν και να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος που να μας πείσει ότι τελικά αξίζει τον κόπο για μία ακόμη φορά να βάλουμε πλάτη για το κοινό καλό. Δυστυχώς έως σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε φορά που κάτι «στραβώνει», θα επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων ένα νέο «χαράτσι» ή μια νέα «έκτακτη εισφορά» όπως έχουν συνηθίσει να τη λένε, σε μια περίοδο τόσο η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας έχει εξαντληθεί, όσο και η ανοχή της.
 
FPRESS
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου