Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ρέντφορντ: Απαραίτητος ο διάλογος για τα όπλα και τη βία στο σινεμά


undefined

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θεωρεί τον δημόσιο διάλογο για τη σχέση του κινηματογράφου με τη βία και τα όπλα "απαραίτητο, αλλά ετεροχρονισμένο"
Ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ δήλωσε προχθες Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Sundance ότι ο δημόσιος διάλογος για τη σχέση του κινηματογράφου με τη βία και
τα όπλα είναι απαραίτητος αλλά "γίνεται ετεροχρονισμένα".
Ο 76χρονος καλλιτέχνης ρωτήθηκε για τη σχέση του Χόλιγουντ με την οπλοκατοχή, με αφορμή την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ με 26 νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά.

Αρχικά μίλησαν για το θέμα η Κέρι Πάτναμ, εκτελεστική διευθύντρια του μη κυβερνητικού ινστιτούτου Sundance, η οποία είπε: "Δεν νομίζω ότι έχω κάτι να προσθέσω πράγματι σε αυτό", ενώ ο Τζον Κούπερ, διευθυντής του φεστιβάλ, προσπάθησε να αλλάξει το θέμα συζήτησης αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ “Valentine Road”, για μία πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της Καλιφόρνιας το 2008 που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Σάββατο.
Μετά το περιστατικό στο Νιούταουν, η ταινία αυτή είπε "ξαφνικά απέκτησε νέα αξία".

Ο Ρέντφορντ, γνωστός για τις φιλελεύθερες πολιτικές του απόψεις, αρχικά έμεινε σιωπηλός, αλλά στη συνέχεια όταν πιέστηκε από δημοσιογράφο, άρχισε να εξηγεί το πώς παρατήρησε πρόσφατα πολλούς πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων στο Λος Άντζελες στους οποίους προωθούνται όπλα.

"Θεωρεί η (κινηματογραφική) βιομηχανία ότι τα όπλα θα βοηθήσουν στην πώληση εισιτηρίων; Δεν ξέρω, αλλά φαίνεται μία ερώτηση που αξίζει να θέσουμε στη βιομηχανία στην οποία ανήκω. Παρατηρώ πόσο συχνά χρησιμοποιούνται όπλα σε διαφημίσεις λες κι υπάρχει κάτι που μεταφράζεται θετικά", σχολίασε ο Ρέντφορντ.

Ένα μήνα μετά την επίθεση στο σχολείο του Νιούταουν, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τις πληρέστερες εδώ και δύο δεκαετίες προτάσεις για την θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων, ζητώντας την απαγόρευση των στρατιωτικών όπλων επίθεσης, καθώς και των μεγάλης χωρητικότητας γεμιστήρων και τον αυστηρότερο έλεγχο του μητρώου των αγοραστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε 23 εκτελεστικά διατάγματα, που εισάγουν μέτρα τα οποία δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου. Από την πλευρά του, το ισχυρό αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association), ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις Ομπάμα δεν αποτελούν "λύση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε ως έθνος"

απο το  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου