Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα χρειάζεται και δεύτερη χρεοκοπία, haircut 50-70% στα δάνεια της Τρόικα για να μειωθεί το χρέος στο 110% του ΑΕΠ και τρίτο δάνειο 30-40 δισ


Την ανώδυνη λύση φαίνεται ότι επιλέγουν ΕΕ και Τρόικα για την Ελλάδα καθώς όπως θα διαφανεί στο Eurogroup αύριο 20 Νοεμβρίου και στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου η Ευρώπη είναι μεν αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα διαβλέποντας ότι η ύφεση έχει αποδεκατίσει την οικονομία αλλά οι επιλογές που προτείνονται δεν
διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους.
Το www.bankingnews.gr πρόσφατα παρουσίασε έρευνα με βάση την οποία προκύπτει ότι αν μειωθούν στο μηδέν τα επιτόκια ούτε καν Euribor που είναι στο 0,19 -0,20%, αν η ΕΚΤ επιστρέψει το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 10-12 δις ευρώ και υπάρξει και επαναγορά χρέους η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στο καλύτερο σενάριο θα μειωθεί στο 170%-172% από 190% που είναι η επίσημη εκτίμηση της Κυβέρνησης για το 2013.
Αντιθέτως αν προχωρούσε η λύση του haircut 50% με 70% στα δάνεια του επίσημου τομέα – η λύση αυτή είναι εκ των πραγμάτων βέλτιστη – θα μειώσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 130% έως 110% δηλαδή όχι το 2020 ή 2022 αλλά το 2013 η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ κοντά ή χαμηλότερα από τον στόχο του 120%.
Προφανώς θα χρειαστούν και πρόσθετες βελτιωτικές πρωτοβουλίες αλλά η μεγάλη ελάφρυνση στο χρέος θα έχει συντελεστεί.
Το πρώτο PSI+ απέτυχε γιατί ενώ θεωρητικά μείωσε το χρέος των ιδιωτών κατά 105 δις ευρώ το συνολικό χρέος αυξήθηκε για 2 βασικούς λόγους
1)Γιατί αντικαταστάθηκαν τα ομόλογα των ιδιωτών με τα δάνεια του επίσημου τομέα της Τρόικα δηλαδή της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Άρα δεν άλλαξε το χρέος δεν μειώθηκε στο βαθμό που θα αναμενόταν τουναντίον το όφελος ήταν σχεδόν οριακό.
Το καθαρό όφελος από το PSI+ ήταν 27 δις ευρώ ενώ παρουσιάστηκε ως όφελος 105 δις ευρώ.
2)Η Ελλάδα όταν κούρεψε το χρέος των ιδιωτών υπέπεσε σε δύο ατοπήματα ελλείψει σχεδιασμού τόσο από τους έλληνες πολιτικούς όσο και από τους ευρωπαίους.
Ήξεραν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο όπως και συνέβη ενώ ήξεραν ότι η ύφεση δεν θα μειωθεί όπως επίσης και συνέβη.
Με την ύφεση να φθάνει το 2013 στο 30% του ΑΕΠ ήταν ξεκάθαρο ότι ο στόχος να μειωθεί το χρέος απλά απέτυχε.
Με το συνδυαστικό πακέτο λύσεων μηδενικά επιτόκια, καταβολή του δυνητικού  κέρδους της ΕΚΤ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχει αγοράσει 36-37 δις ελληνικού χρέους στις 70 μονάδες βάσης και θα αποπληρωθούν στις 100 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ θα επιστρέψει δυνητικό κέρδος έως 10-12 δις ευρώ.
Επίσης με την επαναγορά χρέους θα προκύψει όφελος αλλά δεν θα καταστήσουν όλες αυτές οι συνδυαστικές λύσεις βιώσιμο το χρέος.

Ηaircut 50% με 70% στα νέα δάνεια αποτελεί την βέλτιστη λύση

Η Ελλάδα για να καταφέρει να επιβιώσει από την οικονομική κατάρρευση χρειάζεται να υποστεί και δεύτερη χρεοκοπία δηλαδή να υποστεί για μια ακόμη φορά default.
Η λύση του haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών και πολιτών της Ευρώπης.
Δάνεισαν την Ελλάδα και τώρα θα πουν στους ευρωπαίους πολίτες ότι τα χρήματα τους δεν απέδωσαν;
Μπορεί η Ευρώπη και ο φορολογούμενος πολίτης της Ευρώπης να δεχθεί ότι στερήθηκε για την Ελλάδα και τα χρήματα του πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων;
Σε αυτή την φάση όχι αλλά το έδαφος προετοιμάζεται.
Σε λίγο καιρό θα τεθεί το δίλλημα ολική χρεοκοπία ή μερική και συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ με τους φορολογούμενους πολίτες να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος της διάσωσης της Ελλάδος;
Με haircut 50% έως 70% η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται στο 130% με 110% δηλαδή πολύ κοντά ή χαμηλότερα από τον στόχο του 120% το 2020 ή 2022.
Αν η Ευρώπη αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, υποχρεώνοντας τους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες σε θυσίες η Ελλάδα διασώζεται μέσα στο 2013.
Η στρατηγική της Ελλάδος πρέπει να είναι αυτή να πείσει την ΕΕ να δεχθεί ένα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα ώστε η Ελλάδα να διασωθεί το 2013 και όχι να αναμένει έως το 2020 που έως τότε απλά θα έχει καταρρεύσει.
Όμως αν η Ελλάδα προχωρήσει σε haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα ακόμη και αν είχε την πολιτική έγκριση της ΕΕ θα έχανε παντελώς την αξιοπιστία της παράμετρος καταλυτική γιατί κανείς επενδυτής δεν θα την εμπιστευόταν και θα χρειαζόταν πρόσθετο δανεισμό 30-40 δις ευρώ ώστε να τα επενδύσει στην ανάπτυξη και όχι στην διαχείριση του χρέους.
Ένα βασικό στρατηγικό λάθος που έχει γίνει έως τώρα είναι ότι τα δάνεια της Τρόικα έχουν στραφεί αποκλειστικά στην διαχείριση του χρέους που είναι μη διαχειρίσιμο, μη βιώσιμο.
Η Ελλάδα χρειάζεται με τεχνικό τρόπο να μειωθεί το χρέος και ταυτόχρονα να πάρει εμπρός η οικονομία, να αρχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ και έτσι να είναι διαχειρίσιμο το χρέος με ίδια μέσα και να αρχίσει να αποπληρώνει όχι μόνο τόκους αλλά και κεφάλαια στα δάνεια της Τρόικα που θα έχουν απομείνει.
Η Ευρώπη αν θέλει να διασώσει την Ελλάδα μπορεί.
Μέσα στο 2013 μπορεί να υπάρξει haircut;
Η Γερμανία οδεύει το Φθινόπωρο του 2013 σε εκλογές.
Haircut σημαίνει σε πραγματικούς όρους 20 δις ευρώ ζημία για τους Γερμανούς φορολογούμενους πολίτες.
Όμως παρά τις αρνήσεις φαίνεται ότι σταδιακά το έδαφος προετοιμάζεται το νέο haircut έρχεται και θα είναι η σωτηρία της Ελλάδος.
Ορισμένοι πολιτικοί θεωρούν ότι το haircut δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα θα συμπεριλάβει και άλλες χώρες στο μέλλον ώστε να μειωθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ καθολικά.
Η λύση αυτή μπορεί να είναι όντως η πραγματική λύση για την προβληματική Νότια Ευρώπη.

Οι βραχυχρόνιες λύσεις που προκρίνονται

1)Να μειωθεί στο 0% τα επιτόκια στα δάνεια της Τρόικα αντί Euribor +1,5% δηλαδή 1,7%.
Το 1,7% να γίνει 0% η Ελλάδα να αποπληρώνει μόνο κεφάλαιο και όχι τόκους.
2)Η ΕΚΤ να συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει στις τιμές κτήσης που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 μονάδων βάσης με νέα ομόλογα.
Π.Χ.  έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα 1 δις ευρώ στις 70 μονάδες βάσης. Στην λήξη τους θα πάρει 1,42 δις ευρώ συν τόκους και κουπόνια.
Με βάση ένα σχέδιο αυτά τα 420 εκατ να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η νέα πρόταση είναι πιο πρακτική. Να αντικατασταθούν τα παλαιά ομόλογα με τιμές κτήσης 70-80 μ.β. με νέα ομόλογα όπου τα νέα ομόλογα θα είναι στις ονομαστικές τιμές.
Δηλαδή οι 70 μ.β. του παλαιού ομολόγου να αντιστοιχούν στις 100 μ.β. του νέου ομολόγου.
Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες κατέχουν 56 δις ευρώ χρέους που έχουν αποκτήσει με τιμές κτήσης μεταξύ 70-80 μονάδων βάσης.
3)Η Ελλάδα να δανειοδοτηθεί από τον ESM τον μόνιμο μηχανισμό π.χ. με 10 δις ευρώ ώστε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα π.χ. στην 10ετία στο 7% από 17,80%.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι τιμές θα αυξηθούν από 31 μονάδες βάσης στην 10ετία στις 70 μονάδες βάσης.
Το κόστος θα είναι μεγάλο αλλά από την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές τράπεζες και τις επαναγορές θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 20-30 δις ευρώ.
Όμως αποδεικνύεται ότι με 30 δις ευρώ το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ενώ η μείωση των επιτοκίων δεν αλλάζει το ήδη επιβαρυμένο χρέος.
Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τα επιτόκια αλλά το ύψος των αρχικών κεφαλαίων που καθιστούν μη διαχειρίσιμο το χρέος.
Εκ των πραγμάτων οι λύσεις αυτές είναι βοηθητικές αλλά δεν μετατρέπουν το χρέος σε βιώσιμο.
4)Δόθηκε 2ετής επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου αλλά θα χρειαστούν και 20 δις ευρώ νέα χρηματοδότηση.
Μόνο από τις εκδόσεις, τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων δεν καλύπτεται αυτός ο στόχος.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου