Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γερμανικά ΜΜΕ για τις αποφάσεις του Eurogroup


«Τυπικός ο συμβιβασμός των Βρυξελλών»Στη χθεσινή διαπραγμάτευση του Eurogroup επικεντρώνονται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερες αναφορές στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει σε άρθρο της «και άλλα δισεκατομμύρια για την Αθήνα». Και προσθέτει: «Οι Έλληνες μπορούν να αναπνεύσουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα στείλουν
στην Αθήνα σχεδόν 44 δισ. ευρώ. Έτσι η Ελλάδα διασώζεται από την οικονομική κατάρρευση – προς το παρόν. Προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας».

Η εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν «τυπικό συμβιβασμό των Βρυξελλών», από εκείνους που ο καθένας μπορεί να τους «πουλήσει» ως επιτυχία. Γεγονός είναι πάντως ότι οι έλληνες εξασφαλίζουν 44 δισ. ευρώ, καθώς και επιπλέον διευκολύνσεις, τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Μάλλον απαισιόδοξο το σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt με τίτλο «Λύση ανάγκης για την Ελλάδα». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα διασώζεται για μία ακόμη φορά, αλλά μόνο προσωρινά. Αν μη τι άλλο η χώρα θα εισπράξει την απολύτως απαραίτητη δόση πριν από το τέλος της χρονιάς. Οι χώρες της ευρωζώνης θα καλύψουν τις τρύπες του ελληνικού πακέτου διάσωσης, χωρίς να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί στοιχειωδώς βιώσιμο μέχρι το 2020, τουλάχιστον στα χαρτιά. Έτσι όλοι πήραν από κάτι, αλλά κανείς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος».

«Αναβάλλεται η άφεση χρέους για την Αθήνα» επιγράφει το δημοσίευμά της η εφημερίδα Rheinische Post. Η εφημερίδα εξηγεί αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, όπως η επιμήκυνση και η επαναγορά ομολόγων και καταλήγει ως εξής: «Υπάρχει ένα πρόβλημα: μπορεί μεν με αυτό το μείγμα πολιτικής να κλείσει η μαύρη τρύπα των 14 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα διάσωσης και να προχωρήσει η (γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τραγικά νέα στις εκλογές του 2013, όμως τι θα γίνει μετά;» Μακροπρόθεσμα το σενάριο του κουρέματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι, υποστηρίζει η Rheinische Post.

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό το δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου με στοιχεία από το Euromonitor 2012, την ετήσια καταγραφή της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη: «Η Ελλάδα στην κορυφή» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση 14 δείκτες, όπως το κόστος ανά μονάδα παραγωγής, η παραγωγικότητα και το δημόσιο έλλειμμα.

«Ελληνικός απολογισμός» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, στην οποία γίνεται αναδρομή στα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, εξηγείται αναλυτικά στους Γερμανούς αναγνώστες η λέξη «χαράτσι» και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν σώζεται χωρίς μία βαθιά μεταρρύθμιση στον κρατικό μηχανισμό. Πάντως η ανταποκρίτρια της εφημερίδας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις στρεβλώσεις του ιδιωτικού τομέα: «Με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αρχίσουν να υλοποιούνται και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία μέχρι σήμερα συνεχώς αναβάλλονταν», επισημαίνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου