Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Άμεση εκταμίευση των 34 δισ.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 14 ωρών, το Eurogroup κατέληξε σε ένα "δύσκολο", όπως χαρακτηρίστηκε, συμβιβασμό για την Ελλάδα.

Ο νέος στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι ότι θα φτάσει το 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το το 110% από το 2022 και μετά.

Σε σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων, η καταβολή θα γίνει σε δόσεις. Η πρώτη
δόση θα ανέλθει σε 34,4 δισ. ευρώ
(εκ των οποίων τα 23,8 δισ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών) και αναμένεται να δοθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Το υπόλοιπο ποσό (13 δισ. ευρώ) θα δοθεί σε δύο δόσεις, στις αρχές του 2013, και η εκταμίευση τους θα βασίζεται σε προαπαιτούμενες δράσεις (ορόσημα του Μνημονίου), με κορυφαία τη φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνουν απευθείας σε "ξεχωριστό λογαριασμό" για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κάθε τρίμηνο.


Το Eurogroup αποφάσισε τη θέσπιση νέων ενισχυτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και "μηχανισμό διόρθωσης".

Διαβάστε:
Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Οι δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, τονίζοντας ότι ελήφθη πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι όλες οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και πως η μεγαλύτερη προσπάθεια καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Έκανε λόγο για ένα "νέο παράδειγμα" για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα χρήματα, αλλά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι ο νέος στόχος για το χρέος της Ελλάδας είναι στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

"Η Ελλάδα είναι και πάλι στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος" δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. "Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει".

Η Λαγκάρντ, σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν ότι μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση επειδή η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι σε γνώση του το πόσο δύσκολες είναι αυτές για τους έλληνες πολίτες.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία" της ευρωζώνης. "Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε", τόνισε.

"Ο υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή θα "μειώσει την αβεβαιότητα", ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.

"Η επαναγορά των ομολόγων θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Διαβάστε:
Το χρονικό της συνεδρίασης

απο το nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου