Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι θέσεις της «Γκαζπρόμ» στην αγορά της ΕΕ: προσεχείς προοπτικές

© Κολάζ: Η Φωνή της Ρωσίας
© Κολάζ: Η Φωνή της Ρωσίας

Εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης από μέρους των ευρωπαίων καταναλωτών και της υλοποίησης του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου βάσει των αποτελεσμάτων του έτους αναμένεται μείωση κατά 4-5% των εξαγωγών της «Γκαζπρόμ» σε φυσικό αέριο.

Η «Γκαζπρόμ» εξακολουθεί να θεωρεί την Ευρώπη σαν αγορά προτεραιότητας στις εξαγωγές της. Για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας ο ρωσικός όμιλος
υλοποιεί μεγάλα προγράμματα κατασκευής συστημάτων σωληναγωγών.

 Έχει τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου «Βόρειο ρεύμα» (Nord Stream) και σε λίγο θα αρχίσει η κατασκευή του «Νοτίου ρεύματος». Όμως η ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα βιώνει δύσκολους καιρούς, πράγμα που επηρεάζει την κατανάλωση φυσικού αερίου, σημειώνει ο Πρόεδρος του Ρωσικού Συλλόγου Φυσικού Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ:

- Η εισαγωγή φυσικού αερίου από την ΕΕ το πρώτο εξάμηνο έχει μειωθεί κατά 34%, μέσω αγωγών – κατά 12%, επίσης οι προμήθειες υγραερίου από το Κατάρ έχουν μειωθεί κατά 34%. Όμως παρόλ΄ αυτά το ενδιαφέρον της Ρωσίας προς την ευρωπαϊκή αγορά δεν μειώνεται. Παρόλο που φέτος η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθεί, το μερίδιο της Ρωσίας στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο παραμένει στο επίπεδο του 38,5%.

Η κατάσταση αυτή, στην οποία η ζήτηση στην Ευρώπη μειώνεται, αντί να αυξηθεί, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Κανείς δεν ξέρει κάποιο τρόπο προσαρμογής σ΄ αυτή την κατάσταση. Ο παγκόσμιος και ο ευρωπαϊκός κλάδος φυσικού αερίου δεν έχουν οποιαδήποτε σχετική πείρα, υπογραμμίζει η εμπειρογνώμονας Τατιάνα Μίτροβα:

- Το πιό δυσάρεστο είναι το ότι η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά την τελευταία δεκαετία δεν αυξανόταν, έπαψε να αυξάνεται. Αυτό το έχουν προσέξει και οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και οι εταιρείες φυσικού αερίου. 
Σήμερα εκ των υστέρων αρχίζουν να το παραδέχονται. Το ερώτημα που προβάλλει είναι αν υπάρχει προοπτική αύξησής της. Σ΄αυτό το θέμα διεξάγονται σκληρές λογομαχίες. Αυτό σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί από τη ρύθμιση και από τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην Ευρώπη μειώνεται η οικεία εξόρυξη και η ανάγκη εισαγωγής αυξάνεται σταθερά. Όμως το ερώτημα – ποιος θα την καλύψει, παραμένει ανοικτό.

Για τη Ρωσία άκρως δυσάρεστη είναι η ήδη γενικά υιοθετημένη ευρωπαϊκή θέση, η ουσία της οποίας είναι ότι χρειάζεται μέγιστη διαφοροποίηση των πηγών προμηθειών. Μάλιστα σε μια από τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέτος το καλοκαίρι υπογραμμίστηκε ότι η διαφοροποίηση σημαίνει προμήθειες μη ρωσικού φυσικού αερίου. 
Από την άλλη δεν γίνεται λόγος για μείωση των ποσοτήτων προμήθειας ή για εξώθηση της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή αγορά.

Στα επενδυτικά προγράμματα της «Γκαζπρόμ» και του κλάδου, κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων, είναι δυνατές τροποποιήσεις σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες. «Μαξιλάρι ασφαλείας» υπάρχει και αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο των υπογεγραμμένων μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Ισχύς των βασικών συμβολαίων λήγει μετά το 2020. Συνεπώς, ακόμη υπάρχει χρόνος για προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς.

απο τη Φωνή της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου