Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Εκρυψαν τη «λίστα Λαγκάρντ»


Αλλάζει τα δεδομένα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με τη «λίστα Λαγκάρντ» η γνωστοποίηση ότι o επίμαχος ψηφιακός δίσκος (CD) που δόθηκε στα τέλη του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ουδέποτε καταχωρήθηκε στα εισερχόμενα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών!

 Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με έγγραφό του ενημέρωσε τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ότι από τη
διερεύνηση που έκανε δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για καταχώριση ψηφιακού δίσκου, είτε στο επίσημο είτε στο ανεπίσημο πρωτόκολλο, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Η νέα αυτή εξέλιξη δίνει διαφορετική τροπή στην εισαγγελική έρευνα καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι οικονομικοί εισαγγελείς προκύπτει ότι ο ψηφιακός δίσκος (CD) με τα στοιχεία 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης έφυγε επισήμως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου.

 Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο κ. Στουρνάρας τους οικονομικούς εισαγγελείς, αφήνοντας έκθετους τους προκατόχους τους, η επίμαχη λίστα μπορεί να παραλήφθηκε από τον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως και ο ίδιος δημόσια έχει παραδεχθεί μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά ουδέποτε καταχωρήθηκε ως εισερχόμενο έγγραφο στο υπουργείο, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον διάδοχό του Ευ. Βενιζέλο.
Ο τελευταίος αποδεδειγμένα είχε στην κατοχή του τη λίστα, καθώς είναι ο άνθρωπος που την παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαβιβαστεί στη συνέχεια στους οικονομικούς εισαγγελείς από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι σφόδρα πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή!

Και όλα αυτά τη στιγμή που επί δύο χρόνια η επίμαχη λίστα, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οικονομικά έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έμεινε σε κλειστά συρτάρια.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι πλέον ανοίγει το θέμα της τυχόν παραποίησης της αρχικής λίστας, καθώς στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων έφτασε ένα «φλασάκι» (φορητό ψηφιακό μέσο αποθήκευσης), ενώ αρχικά είχε παραδοθεί από τις γαλλικές αρχές ένα CD, του οποίου πλέον, απ' ό,τι αποδεικνύεται, η... τύχη αγνοείται.

Επισημαίνεται ότι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήρθε μετά το έγγραφο των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη με το οποίο του ζητούσαν να τους σταλεί εκ νέου η «λίστα Λαγκάρντ» με τον αριθμό πρωτοκόλλου και τα συνοδευτικά της έγγραφα.

 Κάτι που φυσικά δεν κατέστη εφικτό, αφού πουθενά δεν έχει καταχωρηθεί το επίμαχο CD με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε επίσης τους οικονομικού εισαγγελείς ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβληθεί αίτημα προς το υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας, ώστε η πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» να σταλεί εκ νέου στις ελληνικές Αρχές.

Και όλα αυτά όταν εντός της εβδομάδας περνούν την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων» μετά την προθεσμία που έλαβαν προ τεσσάρων ημερών, προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να ετοιμάσουν τους ισχυρισμούς τους.

Επισημαίνεται πάντως ότι και οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών έχουν βρεθεί τετ-α-τετ με τους οικονομικούς εισαγγελείς και έχουν καταθέσει τη δική τους εκδοχή για τη διαδρομή που ακολούθησε -επί δύο χρόνια- η «λίστα Λαγκάρντ».

απο τη dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου