Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το ρούβλι γίνεται πιο ισχυρό

Αν το status quo της ρωσικής οικονομίας διατηρηθεί, το δολάριο θα μπορούσε να αξίζει 34,3 RUB έως το τέλος του 2013 και 37,4 RUB μέχρι το τέλος του 2014. Πηγή: PhotoXPress

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και το τέλος της φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία, είναι οι τρεις παράγοντες που έφεραν το ρούβλι σε πρωτόγνωρη θέση, εκτιμούν Goldman Sachs και JPMorgan.


Το ρωσικό ρούβλι θα ενισχυθεί, λένε οι ειδικοί της Goldman Sachs. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το ρούβλι θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, προσβλέποντας στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η πιο
πρόσφατη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και τη Fed, καθιστά τα ρωσικά κρατικά ομόλογα ακόμη πιο ελκυστική επένδυση για τους ξένους.

Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι αξιόπιστη μόνο με την τιμή του πετρελαίου στα 130 δολάρια το βαρέλι, λέει η επικεφαλής οικονομολόγος της Alfa Bank, Ναταλία Ορλόβα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, αυτή θα είναι η τιμή του Μπρεντ στο 3ο τρίμηνο του 2013 (τώρα είναι περί τα 115), ενώ αυτό το τρίμηνο η Goldman Sachs περιμένει 125 δολάρια το βαρέλι.


 Στο μέλλον, το ρούβλι θα μπορούσε να επικουρείται από  το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας.
 Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το τέταρτο τρίμηνο το πλεόνασμα θα μπορούσε  να φτάσει στα  32 δις δολάρια (16.6 δις δολάρια  στο τρίτο τρίμηνο).
Αν και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κάποια επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, η Τράπεζα σημειώνει ότι αυτό δεν θα γίνει μία τάση, δεδομένου ότι οι πραγματικοί μισθοί διπλασιάζονται, τόσο γρήγορα όσο οι δαπάνες.

Η Goldman Sachs δεν είναι η πρώτη ξένη Τράπεζα που προβλέψει την ενίσχυση του ρουβλίου.
Τον Σεπτέμβριο, η JPMorgan συνέστησε το άνοιγμα  long positions στο ρούβλι, βλέποντας   ισοτιμία  29,5 RUB έναντι του δολαρίου, μέσα στους επόμενους μήνες. Τα επιχειρήματα των δύο επενδυτικών τραπεζών μοιάζουν. Το νόμισμα της Ρωσίας είναι φθηνό σε σχέση με το πετρέλαιο (η JPMorgan αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς τα πάνω για το 3ο τρίμηνο από 95 έως 109 δολάρια το βαρέλι, και  για το 4ο τρίμηνο από  100 έως 15 δολάρια το βαρέλι), τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν, οι ομοσπονδιακές δανειακές υποχρεώσεις είναι διαθέσιμες, και το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται.

Αν και, όπως σημειώνει ο επικεφαλής των συναλλαγών στην ING, Stanislav Yarushevichyus, η ρωσική οικονομία φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, η  πρόβλεψη της Goldman Sachs, μοιάζει να είναι πολύ επιθετική.
 Κατά τον ίδιον, ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο για το ρούβλι,  θα μπορούσε να είναι, τα 29-30 RUB,  το 2013.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αναμένει επίσης, μια επιβράδυνση σε εκροές κεφαλαίων. Είναι «πολύ πιθανό»,  δήλωσε χθες ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Τράπεζας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ.
 Οι καθαρές εκροές κατά τους πρώτους εννέα μήνες, σύμφωνα με την  Κεντρική Τράπεζα   έφτασαν τα 57,9 δις δολάρια, εκ των οποίων  13,6 δις δολάρια το πρώτο τρίμηνο!
 Η ΚΤ αναμένει  ότι το ετήσιο ποσό θα φτάσει τα  65 δις δολάρια.
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη περίοδοι εισροής κεφαλαίου, λέγουν άλλοι αναλυτές, οι οποίοι πάντως, δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι η μακροπρόθεσμη τάση.
Η Ρωσία, πιστεύουν, δεν διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες, και οι ροές χρήματος καθορίζονται  σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση των παγκόσμιων επενδυτών.

Αν το status quo της ρωσικής οικονομίας διατηρηθεί, το δολάριο θα μπορούσε να αξίζει 34,3 RUB έως το τέλος του 2013 και 37,4 RUB μέχρι το τέλος του 2014, προβλέπει o αναλυτής της Renaissance Capital, Ιβάν Τσακάροβ.
 Αλλά αν το θετικό σενάριο  ισχύσει το 2013-2014, το ρούβλι θα ενισχυθεί σε 31,8 και 30,3 έναντι του δολαρίου.


Το δια-νομισματικό καλάθι ισοτιμιών

Πρόκειται για έναν λειτουργικό δείκτη  της νομισματικής πολιτικής.
 Σε αυτή την περίπτωση, σχετίζεται με την πολιτική της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, και αντικατοπτρίζει την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ. 
Το νομισματικό καλάθι εισήχθη το 2005. 
Προηγουμένως, το ρούβλι συνδεόταν αποκλειστικά με το δολάριο. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά, οι τιμές ήταν 0,1 Ευρώ και 0,9 δολάρια.
 Ο δείκτης γενικής ρευστότητας (0,45ευρώ και 0,55 δολάρια) εισήχθη το Φεβρουάριο του 2007, και έκτοτε παρέμεινε αμετάβλητος


απο  Αλεξέι Ροζκόφ, Γκαλίνα Κάμνεβα, Vedomosti.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου