Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Χειροπέδες» σε 5 στελέχη των Energa και Hellas Power


Στελέχη της Energa και της Ηellas Power οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Στελέχη της Energa και της Ηellas Power οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων
ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
 Πέντε πρώην στελέχη των εταιρειών λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Ηellas Power, που έκλεισαν στις αρχές του χρόνου, συνελήφθησαν με εντάλματα που εξέδωσε ο ανακριτής.

Πρόκειται για τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών κ.
Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Χαράλαμπο Σμυρλιάδη.
Σε βάρος των πέντε πρώην στελεχών έχει ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος) στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους εκδόθηκε διάταξη.
Οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έχουν παρακρατήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ που όφειλαν να αποδώσουν σε θεσμικούς φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στο Δημόσιο για τις πληρωμές του ειδικού τέλους ακινήτων, που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες εντόπισαν λογαριασμούς των συγκεκριμένων προσώπων και offshore εταιρείες σε Κύπρο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ελβετία.
 
Οφειλές
Η Εnerga και η Ηellas Power είχαν οφειλές στον ΔΕΣΜΗΕ, φορέα που πλέον τον έχει διαδεχθεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), στη ΔΕΗ κ.λπ.
Οι δύο εταιρείες εξυπηρετούσαν περίπου 200.000 πελάτες στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, οι περισσότεροι από τους οποίους, μετά το κλείσιμο, πέρασαν στη ΔΕΗ.
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, στις αρχές του 2012, εκπρόσωποι των δύο εταιρειών είχαν επικαλεστεί τις διάφορες στρεβλώσεις στο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού ως βασική αιτία των προβλημάτων, διεκδικώντας μάλιστα και σοβαρές αποζημιώσεις από τους θεσμικούς φορείς της αγοράς.
 Προηγήθηκαν την περασμένη Ανοιξη πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, τα οποία επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις εταιρείες, τις οποίες κατηγορεί επίσης για κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά.
 
Πρόστιμα
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι δύο εταιρείες δεν προσκόμισαν, μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά, τον περασμένο Ιανουάριο, τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα είναι 1.535.000 ευρώ για την Hellas Power και 1.484.000 για την Energa, ποσά που αντιστοιχούν στο 10% του ύψους των εγγυητικών επιστολών που όφειλαν, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, να προσκομίσουν οι δύο εταιρείες.

Ας σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες έκλεισαν δύο ακόμα εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πρακτικά λειτουργεί ως μη απελευθερωμένη αγορά, καθώς η ΔΕΗ καλύπτει πάνω από το 99%.

απο την imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου